2004 yılında başkentteki Kastamonuluların girişimiyle başlatılan ve diğer illere de örnek olup onları harekete geçiren tanıtım etkinliğinin 13’üncüsü 15-19 Mart tarihleri arasında AKM Sergi/Fuar Alanı’nda gerçekleştirildi. Kastamonu Merkez Belediye Başkanlığının ev sahipliğinde Kastamonu Valiliği, KATSO, KASDERFED, KESOB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte Kastamonu her yönüyle tanıtıldı. Ziyaretçi sayısı yüz bini buldu, Milyonlarca lira harcanarak yapılabilecek bir tanıtım etkisi yaratıldı. Sık sık satış alanlarını gezdik ve gördük ki esnaf da hâlinden memnundu. Özellikle pastırmacıların önü çok kalabalıktı. Yemek yazarlarının ısrarla belirttikleri gibi artık Kastamonu pastırması bir numaradır. Kayseri pastırmasını açık farkla mağlup etmiştir. Yemek yazarlarının ilan ettikleri gibi İstanbul, Gaziantep’ten sonra Türkiye’nin en zengin ve doğal mutfağı Kastamonu’nundur. AKM’de Kastamonu günleri devam ederken Hürriyet’te (17 Mart 2017, s. 10) Gila Benmayor’un “Türk Mutfağının Yeni Yıldızı Kastamonu Olur mu?” başlıklı yazısı yayımlanmaz mı? Tesadüfün bu kadar güzeli olamazdı. Bu yazıyı değerlendiren ve bir teklifi gündeme getiren yazımızı önümüzdeki günlerde okuyacaksınız.
“Başkentte Kastamonu Günleri”nde olumlu yönler %90’ı buldu denilebilir. Bu yıl, geçen yılki tecrübeyle daha iyi hazırlanılmıştı. İlçe belediyelerinden İnebolu da diğer belediyelere göre bir adım daha öndeydi denilebilir. Binlerce kişiye balık ikramı çok konuşuldu. Kastamonu gazetemizde 27 Ocak 2017 tarihli köşe yazımızda, ilçe belediyelerimizin etkinliğe nasıl hazırlanması gerektiğine dair bazı önerilerde bulunmuştuk. Önerilerimiz hiç etkili olmamış, sanıyoruz okunmamış bile… Olsun. Bir gün mutlaka okunup kendi düşüncesiymiş gibi uygulayanlar bulunacaktır.
Gelecek yılki Kastamonu Günleri’nde dikkate alınması ricasıyla genel bazı görüşlerimizi tekrar dile getirmekte yarar görüyoruz.
1. İlçe belediyelerimizin tanıtım hazırlığıyla ilgili 27 Ocak 2017 tarihli Kastamonu gazetesinde dile getirdiğimiz öneriler, gelecek yıl için de geçerlidir.
2. Kastamonu Üniversitemiz, konferanslarla bilimsel görevini yapmıştır. Bunların yanı sıra liseli gençlerin üniversite sınavına hazırlandığı şu aylarda üniversitemizin tanıtım standını da görmek isterdik.
3. Yemek çadırı ile AKM binası arasındaki yolun sağ ve solundaki tanıtım afişleri çok güzeldi. Halkı etkiliyordu. Bu afişlerden, mutfakla ilgili olanı zayıf kalmıştı. “812 Yemeğiyle Türkiye’nin 3. Zengin ve Doğal Mutfağı” vurgulanmalıydı. UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi iki Kastamonulu el sanatı ustasıyla ilgili afişe bu yıl yer verilmemişti. Bu unvanın önemini, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzden öğrenebiliriz. 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin açılması dolayısıyla yolun kısaldığı “Ankara Kastamonu 2 Saat” olarak ifade edilmiş afişte. İki saatte ancak Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanın makam araçları alabilir bu yolu. Gerçekçi ifade 2,5 saat olmalı. 2,5 saate inmesi de, yolun kısalığında şahane bir süredir. Son olarak; Kastamonu’nun dünya çapında edebî şahsiyetleri arasında Behçet Necatigil, Orhan Şaik Gökyay ve Bartın nüfusuna kayıtlı Rıfat Ilgaz’a yer verilirken, Modern Türk romanının kurucusu, romanlarının baskısı 100’ü aşmış bir sanatçı Küreli Oğuz Atay niye es geçilir? Okullara ad verilirken de Oğuz Atay’a haksızlık edilmişti. 1977 yılında ölen romancının bugünkü ve o günkü siyasilerle bir polemiği, devlet aleyhine işlediği bir suç da yoktur.
4. Belediyemizin Seymen Topluluğu yerine, Sepetçioğlu ekibini aradı gözlerimiz. Kastamonu türküleriyle ilgili konserler güzeldi. Kastamonulu sanatçılara, yazarlara verilen değerin önümüzdeki yıllarda da sürdürülmesini bekliyoruz.
5. Gölköylüler Vakfı, her yıl sergi açıyor. Mezunlar eski okul günlerini yeniden yaşıyorlar. Tarihî Kastamonu/Abdurrahmanpaşa Lisesinden de böyle bir sergi bekleniyor. Müzelerinde gerekli malzeme fazlasıyla var.
6. Yüzde yüz Kastamonu ürünlerine dayalı tanıtım çok güzeldi. Üryani eriği, salep, pestil, kestane yönünden fakir kaldık. Çünkü, geçen yıl erik az oldu. Kestane mevsimi ise geride kaldı. Yabani orkide soğanı salep yumrularının orman altında veya bitişiğindeki tarlalarda düzenli üretiminin hâlâ sağlanamaması büyük eksikliktir. Aşılı bunca orkide yetiştiren ziraat mühendisleri, yabani orkide soğanı üretimini, tarla ziraatıyla neden gerçekleştiremezler? Sarımsaktan daha çok ekonomik değer yaratabilecek bir projedir.
“Başkentte 13. Kastamonu Günleri, ilimizin en önemli tanıtım etkinliğidir. Ankara’daki ilgi, semtlerin uzaklığı ve ulaşım araçlarının yetersizliği dolayısıyla İstanbul’da asla sağlanamıyor. Valimiz Yaşar Karadeniz, yeni göreve başladı ve kendini böyle muhteşem bir organizasyonun içinde buldu. Kendisine görevinde başarılar diliyoruz.
Başta Merkez Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve ekibi olmak üzere günlerin başarısında hizmeti görülen düzenleyici kuruluşların yöneticilerine, çalışanlarına başkentteki Kastamonulular adına teşekkürü bir borç biliyoruz.
Belediye bölümünde dağıtılan “730 Günde 89 Milyonluk Yatırım” manşetli Kastamonu Bülteni’nde (Aralık 2016) okuduklarımız, Tahsin Babaş’a defalarca teşekkür etmemiz gerektiğini hatırlatıyor âdeta.
Ankara’da bu faaliyetin öncüsü olan, ilini fedakârane bir şekilde, sadece Kastamonululuk ruhuyla tanıtan danışmanı bulunduğumuz Kastamonu Dernekler Federasyonu yöneticilerine, üyelerine de ayrıca teşekkür ediyoruz.
“Başkentte 13. Kastamonu Günleri”nde ziyaretçilerin yarıdan fazlasını diğer illerin mensupları oluşturuyordu. Zaten amaç, onlara tanıtmaktı ilimizi. Onların ifadesiyle yazımızı tamamlamak istiyoruz: “Vay be! Kastamonu da neymiş? Oralı olmak isterdim. İlk fırsatta Kastamonu’ya gideceğim!”