Bu yıl, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan 14. Başkent’te Kastamonu Günleri 14-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Etkinliğin tanıtım toplantısında, Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti oluşu konusu öne çıktı. Esnaf, kurum ve halka bu unvanla ilgili logoyu kullanma çağrısını yineleyen Başşkan Babaş, Ankara’daki etkinlik için esnafı geçen yıl olduğu gibi her hangi bir stant ve nakliye ücreti ödemeden Ankaralılarla buluşturacaklarını söyledi.
Bu yıl, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan 14. Başkent’te Kastamonu Günleri 14-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki etkinlikle ilgili tanıtım toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, “İlimizin tarihi, doğası ile kültürel değerlerini doğru ve amacına uygun olarak daha geniş katılımlı, daha etkin tanıtmak için Valiliğimizin de destek ve himeyelerinde 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek olan 14-18 Mart tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleştirilecek olan etkinliğin Tanıtım Günleri faaliyet ve istişarelerde bulunmak için bugün toplandık. Bu yıl hem 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerimizi hem de diğer etkinliklerimizi dolu dolu ve sorunsuz bir şekilde yapmak için çalışmalarımızı da ona göre sürdüreceğiz. Bu konuda herkesde bu yapılacak üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışacak” dedi.
Tahsin Babaş
Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, “Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Kastamonumuzun değerlerinin Kastamonulu esnaflarımız ile tanıtmak adına vargücümüzle çalışacağız. Kıymetli esnaflarımızı her hangi bir stant ve nakliye ücreti ödemeden Ankaralılarla buluşturacağız. Yöresel ürünlerimizi Başkent’teki vatandaşlarımızın beğenisine sunacağız. İnşallah ilimizi en iyi şekilde tanıtacak ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonumuza yakışır bir fuarı geride bırakacağız. 14 Mart Çarşamba günü saat 14.00’de Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek açılışımıza tüm hemşehrilerimizi bekliyorum. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu ve Başkentte Kastamonu Günleri ile ilgili olarak etkinlik öncesi TRT’nin üç kanalında canlı yayına katılacağız.
Toplantımıza katılan ve bizlere gösterdikleri ilgiyle gücümüze güç katan değerli esnaflarımıza teşekkür ediyorum. ” diye konuştu.
Babaş, konuşmasında, Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkanti oluşuna özel vurgu yaptı ve “Türk Dünyası Kültür Başkentliğini Ankara’da ciddi şekilde duyurmalıyız. Esnaflardan ricam camlara logonun asılmasıdır. Logoyu da veremediysek yaptırıp, taktırın. Biz Türk Dünyası Kültür Başkentliğini esnaflarımız ve Kastamonu için yapıyoruz. Küçük amblemi dükkana asmaktan gocunanlar ve yapmak istemeyenler varmış. Bu durum beni çok rahatsız ediyor.Kastamonu halkı adına rica ediyorum, herkes dükkanın bir köşesine bu amblemi takacak. Ürünlerin ambalajlarının bir köşesine Türk Dünyası Kültür Başkenti logosunu yapın. Bu sene Kastamonu şenlik havasına dönmelidir. 21 Mart’ta tüm Türk Dünyası ülkelerinin katıldığı açılış yapılacak. Başbakanımız ya da Cumhurbaşkanımız gelecekler. Oteller, restoranlar dolu. Herkes üstüne düşeni yapmalı” dedi.
Hasan Şen
KASDERFED Genel Başkanı Hasan Şen de, etkinlikle ilgili konuşmasında, bugüne kadar 15’in üzerinde bakan, 5 TBMM Başkanı, 150’nin üzerinde milletvekili, iki siyasi parti genel başkanı ve bir milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladıklarını söyledi.
Bu yıl 14’üncüsünü düzenleyecekleri etkinlikte bugüne kadar elde edilen diğer kazanımları da sıralayan Şen, “Başkent’te Kastamonu Günleri bittikten sonra Kastamonu’da Başkent Günleri için bize görevler düşecektir” dedi.
Şen, bu yılki etkinliği Çanakkale Zageri’nin yıldönümü olan 18 Mart tarihinde saat 14.00’te Küre Mehteran Takımı ve Ankara Seymen Kulübüyle birlikte bin kişilik bir koro ile Çanakkale türkümüzü söyleyerek noktalayacaklarını da açıkladı.
Mehmet Çelik
Türk-İş Temsilcisi ve Kent Konseyi Başkanı Mehmet Çelik, sivil toplum kuruluşları olarak her yıl düzenlenen Kastamonu Günlerine ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını söylerken, “Türk Dünyası Kültür Başkenti logosunu, Kastamonu’da iş yapan ve bu şehirde yaşayan herkesin takması gerekiyor. Ben de, bu saatten itibaren gezdiğim her yerde logoyu görmediğim dükkan olursa uyarıda bulunacağım ve neden logoyu takmadıklarını soracağım” uyarısında bulundu.
Bankalar kurumsalız diyerek asmak istemiyor. Logo da kurumsal. Hepimiz kurumsalız. Ya biz anlatamadık ya da anlamak istemeyenler var. Diyorlar ki eczacı asmak istemedi. Bu milli bir davadır. Anlayışlı olmak ve dik durmak lazım. Esnaf Odalarımızla logoyu dağıtalım dedik. Otobüsçü arkadaşlarımız taktı. Bazı şeyler kulağıma geliyor duymak bile istemiyorum. Bunlar canımızı sıkan unsurlardır. Küçük bir logodur. Takmak istemeyenler Kastamonulu değil mi. Dükkanına asmıyorsan burada durma. Milli bir dava da Türk Dünyası Kültür Başkentliği bizim gururumuz. Bir sürü ille yarıştık ve tercih edildik. Kadim kent Kastamonu, Türk Dünyası Başkentliğine layık görüldü. Cumhurbaşkanımız, bakanımız Kastamonu’ya geldi ve Türk Dünyası’ndan bahsetti. Biraz fedakarca davranmamız lazım. Ufak tefek şeyler içinde yanlış anlaşılacak durumlara ortam sağlanmamalıdır. Kastamonu halkı adına rica ediyorum, herkes dükkanın bir köşesine bu amblemi takacak. Sticker da yapıldı. Logoyu birinin vermesine de gerek yok. Fedakarlık yapılarak yaptırılabilir. 3 kuruşluk logo. Değerli esnaflarımıza, kardeşlerimize sesleniyorum. Biraz daha canlanmamız lazım. Çok emek veriyoruz ve çok çaba harcıyoruz. Hem Kastamonu’yu tanıtabilmek hem turist çekmek hem de ilimizin özellikleri tanıtmak en büyük gayemizdir. Tosya pirincimize coğrafi işaret alınacak. Sanayi Bakanlığımıza davet ettiler, oraya gideceğiz. Hep beraber olmamız gerekiyor. Tek taraflı olmaz. Sivil toplumu, yerel, geneli ve esnafıyla bu işin bir yerinde olmalıyız. Kalıcı yatırımlarda yapılıyor. 2 tane kültür merkezi yapılacak. Eski belediyenin olduğu yere kütüphane ve kültür merkezi inşa edilecek. Programa alındı, projesi bitti. İnebolu yolunda kültür merkezi yapılacak. Kültür merkezi, stadı ve salonu bir ilin olmazsa olmazıdır. Salon Türkiye’de ilk yapılan projedir. Otomatik paravanlarla inecek. Başladıktan kısa bir süre sonra tamamlanacak. 120 milyonluk Atık Su Arıtma Tesisi yapılacak. Memlekette hem alt yapı hem de üst yapı açısından ciddi işler yapılıyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Ankara’da Kastamonu Günleri’ni geçen sene sistem neyse bu sene de yapacağız. Ürünlerin ambalajlarının bir köşesine Türk Dünyası Kültür Başkenti logosunu yapın. Bu sene Kastamonu şenlik havasına dönmelidir. 21 Mart’ta tüm Türk Dünyası ülkelerinin katıldığı açılış yapılacak. Başbakanımız ya da Cumhurbaşkanımız gelecekler. Oteller, restoranlar dolu. Herkes üstüne düşeni yapmalı. Milli Eğitim, belediye, basın üstüne düşeni görev bilmelidir. Şeyhoğlu Konağı, Türk Kültür Başkent’inin yürütme merkezi haline geldi.