Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, düzenlediği basın toplantısında göreve geldiği günden bugüne kadar geçen 32 aylık dönemi değerlendirdi.
“Özkaynaktan 183 milyon liralık yatırım”
- Borçla devraldıkları Belediye’de önce mali disiplini sağlamaya çalıştıklarını, yatırım yılı olarak planladıkları 2020’de ise pandemi sorununun ortaya çıktığını belirten Vidinlioğlu, buna karşın rağmen 32 ayın sonunda öz kaynaktan yaklaşık 183 milyon liralık yatırım harcaması yaptıklarını açıkladı.
“Kırık Barajı’nın kısa sürede çözülmesi şart”
- Kırık Barajı’nın şehir için taşıdığı öneme işaret edenVidinlioğlu, “Su herkesin ortak problemidir. Herkesin bunu dile getirmesi lazım. Onun için Kırık Barajı aynı zamanda belediyenin de problemidir. Kısa sürede çözülmesi şarttır. Çünkü şehir susuz kalır” diye konuştu.
“Kimse yanaşmıyor, inşallah ben gerçekleştireceğim”
- Atıksu Arıtma Projesinde sona gelindiğini belirten Vidinlioğlu, büyük bölümü asbest boru olan 50 yıllık altyapının da bir an önce elden geçmesi gerektiğini, seçimde dönüşü olmadığı için kimsenin yanaşmak istemediği 15 milyon Euro’luk bu işi de kendisinin gerçekleştireceğini söyledi.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, düzenlediği basın toplantısında göreve geldiği günden bugüne kadar geçen 32 aylık dönemi değerlendirdi.
Cem Sultan Bedesteni’ndeki toplantıya Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, Belediye Başkan Yardımcıları Necdet Karahasanoğlu ve Hamdi Öz, Birim Müdürleri, Belediye Meclisi Üyeleri ve basın mensupları katıldı.
MÂLİ DİSİPLİN
BaşkanVidinlioğlu, göreve gelişinin üzerinden 32 ay geçtiğini belirttikten sonra şunları söyledi:
“Bu süre zarfında kısa aralıklarla yapmayı planladığımız bu tarz basın toplantılarımızı ne yazık ki şartlardan dolayı biraz gecikmeli olarak bugün gerçekleştiriyoruz. Tabii ki göreve geldiğimiz 2019 yılından itibaren bir mâli disiplin sağlama gerekliliği ortaya çıkıyor. Hep söylediğim gibi, ortak akıl ve şeffaflık ilkelerini hep öne çıkardık. Hem kararımızı belediyemiz sayfasından yayınladık. Hem de meclislerimizin hepsini canlı olarak yaptık. Elde ettiğimiz bütün genel raporların hepsini paylaştık. Bazen bu raporları siyasi algı oluşturmak adına farklı farklı tarafa çekenler oldu, çok da önemli değil. Biz hem vicdani, hem hukuki sorumlulukları yerine getirerek yolumuza devem ediyoruz. Şimdi 2020 yılı için hazırladığımız programda hesapta olmayan aksaklıklar Kovid-19’dan dolayı yaşandı. 2020 yılını yatırım yılı olarak hesaplamıştık. 2019’da bir mali disiplini sağlayacaktık. Fakat 2020 yılında Kovid-19 hayatımıza girince bizim için yatırım yılı olarak planladığımız yıl pandemi yılı oldu.”
PANDEMİ DÖNEMİ
Pandemi dönemine değinen Başkan Vidinlioğlu, şöyle dedi:
“Pandemi ile mücadele noktasında mütevazı olmayacağım.Pandemi ile mücadelede mücadeleyi ilk başlatan Kastamonu Belediyesi’dir. Türkiye’de ilktir, zaten paylaşmalarımızda da bu sabittir. Türkiye’de vaka 11 noktada ortaya çıkmışken bizim pandemi ile mücadelemiz 25-26 Şubat’ta başlamış idi ve çok ciddi bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Tabii özellikle dönem dönem Kastamonu’nun pik yaşadığı da oldu, ama bu son süreçte oldu. Pandeminin ilk başında özellikle İstanbul’da çok sayıda yaşayan hemşerimiz var. Hemşerilerimizin büyük çoğunluğu mart sonu itibariyle nisan ayı ortalarına kadar köylerine gelirlerdi; özellikle orta yaşın üzerindeki nüfus. Bu tarih öne çekildi ve Kastamonu çok ciddi göç aldı. Belki sayım yapılsaydı büyükşehir belediyesi olurduk. Dolayısıyla o dönem, özellikle pandemi ile mücadelede Kastamonu’yudiğer illerden biraz daha farklı kıldı.Çünkü ciddi manada göç almasına rağmen vaka sayılarında çok çok iyi durumdaydık. Tabii bunda aldığımız kararların çok büyük etkisi oldu. Bir eğitim organının da verdiği öngörüyle köylerden ilçe ve il merkezine seyahati kısıtlama önerisinde bulundum. Burada kabul görünce ve sirkülasyon olmayınca bizde çok ciddi netice almış olduk. Virüsle mücadele içinçok ciddi bütçe ayırmak durumunda kaldık. Yaklaşık 7 milyon TL’nin üzerine bir bütçeyi pandemi ile mücadele için ayırdık.Pandemi başka şunu yaptı:Devlet de bir takım şeyleri pandemi nedeniyle öteledi ve dolayısıyla devlet gelirlerinde ciddi azalma olduğu için bizim de İller Bankası paylarımızda ciddi azalmalar oldu. Bizde üstüne üstlük zaten sınırlı sayıda olan mülkiyetlerimizden aldığımız kira gelirlerini öteleyince çok ciddi bir süreçten geçtiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.”
DEVRALINAN BORÇ ve YATIRIM HARCAMALARI
Göreve geldiğinde belediyenin toplamda 145 milyon TL civarında borcu olduğunu vurgulayan Başkan Vidinlioğlusözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi 2019 yılı içinde yine 89 milyon kısa vadede bir borç yükü ile belediyeyi aldık ve totalde de yaklaşık 140-145 milyon TL olan bir borç vardı. Bu kadar güçlükle karşılaşmamıza rağmen 32 ayın sonunda öz kaynaktan yaklaşık 183 milyon liralık yatırım harcaması yaptık.
Bakanlıklarımız ile birlikte ortak yürüttüğümüz Atık Su Arıtma Tesisi, Millet Bahçesi, Dere Islah Çalışması, Sokak Sağlıklaştırma, Kentsel Dönüşüm ve devam eden başka projelerimiz var ve bunları da göze aldığımızda şehre yaklaşık 400 milyon TL’lik bir katkı yaptığımızı, bir bütçe oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Şimdi gelirlerimizin bu dönem yine azalmasına rağmen disiplinli, planlı ve kararlı çalışma ile güzel bir manevi atmosfer yakaladık ve totalde telaffuz ettiğim 140-145 milyon TL’lik borcu yaklaşık 110-111 milyon TL’ye kadar çektik. Tabii yine hedeflerimiz doğrultusunda Kastamonu için üretmeye, üretken belediyeciliği sürdürmeye devam edeceğiz ve bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
ÇEVRE
Basın toplantısında çevre ve doğal yaşam konusunda yaptıkları, planladıkları çalışmalara da değinen Başkan Vidinlioğlu şunları söyledi:
“65 bin 22 adet ağaç ve çalı dikimi, 533 bin 760 adet yazlık ve kışlık mevsimlik çiçek dikimi, 28 bin adet lale, 10 bin adet lavanta, 2 bin adet sümbül ve nergis üretimi yapıldı.
41.50 metrekare hazır rulo çim uygulaması gerçekleştirildi. 9 bin 700 metrekarelik alanda otomatik sulama sistemi yapıldı.
4 bin 200 metreküp beton kullanılmıştır. 61 adet oyun seti kurulumu, 20 adet kondisyon parkuru/street workout parkuru kurulumu ve 8 bin 50 metrekare karo kauçuk ve 2 bin 30 metrekare EPDM dökme kauçuk kullanılmıştır.
13 semt sahası, 4 basketbol sahası kurulumu gerçekleştirdik.
Park isim tabelalarını yenileme çalışmaları yaptık. Benzer bir çalışmayı Nasrullah Meydanı’nda yapacağız. Toklu Tepe Seyir Kulesi ve Mesire Alanı çalışma yapacağız.
Mülkiyeti İl Özel İdaresi’nde bulunan ilimiz merkez Beyçelebi Mahallesi’ndeki Toklu Tepe olarak bilinen arsa kurumumuza 10 yıl süreli tahsis edilmiştir. Belediyemize tahsis olunan söz konusu arsanın ihtiyaç duyulan çevre düzenleme çalışmalarının yapılarak doğu kısmına mesire alanı ve sosyal aktivitelerin düzenleneceği bir alan, batı kısmına ise şehir manzaralı teras projesi için gerekli çalışmaların yapılması planlanmaktadır. Bisiklet yollarıyla ilgili AR-GE Birimimiz çalışmalarını sürdürüyor. Sağlıklı, güvenli, ekonomik, doğa dostu ve erişilebilirlik açısından son derece kullanışlı bir ulaşım türü olan bisiklet ulaşımı, kent içi ulaşım problemlerin en önemli çözümü olarak görülmektedir. Bu doğrultuda; şehrimizde yaşayan insanların şehir içi trafikte alternatif ulaşım aracı olan bisiklet kullanımını arttırmak, şehir trafiğinden bağımsız bisiklet yollarıyla trafik yoğunluğunu azaltmak, buna bağlı olarak hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi şehrin artan sorunlarıyla mücadele etmek ve vatandaşları spor yapmaya teşvik etmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek projenin öncelikli amaçlarındandır.
Ayrıca şehir hayatının karmaşasından olumsuz etkilenen vatandaşlarımıza sağlıklı, eğlenceli ve ekonomik alternatif bir aktivite olanağı sunmak şehrimizde kazandıracağımız güvenli bisiklet yollarıyla mümkün olacaktır.”
AKILLI GERİ DÖNÜŞÜM ve MAMA OTOMATLARI
Akıllı geri dönüşüm ve mama otomatları ile çocuklara hayvan sevgisini aşılamayı amaçladıklarını söyleyen Başkan Vidinlioğlu, şöyle devam etti:
“İl merkezinde bulunan mahallelerin ihtiyaca en uygun olan konumlarına yerleştirilecek olan ‘Akıllı Geri Dönüşüm ve Mama Otomatları’ ile gerek ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı toplanması ile çevre temizliğine ve geri dönüşüme katkısıyla, gerekse sokak hayvanlarına sağlıklı besin ve su kaynağı oluşturma özelliğiyle çevreci ve sürdürülebilir bir proje olan geri dönüşüm ve mama otomatı projesi, çevre bilincini geliştirmek, geri dönüşümün yararları konusunda farkındalığı arttırmak, şehirde yaşayan insanlara özellikle de gençler ve çocuklara hayvan sevgisini aşılamayı amaçlamaktadır. Konutlarda 5 litre bitkisel atık yağ biriktirenlere 1 litre bulaşık deterjanı hediye edilmiştir. 32,68 ton bitkisel atık yağ toplanmıştır. Şehit Şerife Bacı Ortaokulu’nda Bitkisel Atık Yağ ve Ambalaj Atıkları Toplama kampanyası sonucunda ödül olarak belediyemiz tarafından 4 adet akülü engelli arabaokul yönetimine teslim edilmiştir. 3,05 ton atık pil toplanmıştır. Atık pil toplayarak dereceye giren ilk üç okula ödülleri teslim edilmiştir. Çocukların nezdinde bunu çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Çocukların katılımıyla çok mutlu oldum. Çevre temizliği için Gönüllüler Projesi’ni başlattık. Çok ciddi katılım oldu. Proje kapsamında mesire alanlarındaki çöpleri toplayacağız. Mini yol süpürme aracı aldık”.
SIFIR ATIK PROJESİ
Sıfır Atık Projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Vidinlioğlu, “Sıfır Atık Projesi kapsamında bir milyon TL Hibe nakdi yardım Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çıkmış olupAtık Getirme Merkezi ve Katı Atık Transfer İstasyonu Yenileme Projeleri ihale aşamasındadır. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA-II dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı’nda nihai faydalanıcı KASMİB olan Entegre Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Kuzeykent’te bulunan vahşi depolama sahasının rehabilitasyonu tamamlanmış olup, akabinde belediyemiz bünyesine 4 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu ve kompost makinesi hibe olarak temin edilecektir” diye konuştu.
GEÇİCİ HAYVAN BAKIMEVİ
Bilgilendirmelerine devam eden Başkan Vidinlioğlu, şunları söyledi:
“Geçici Hayvan Bakımevimizde 364 köpek, 32 kedi bulunmaktadır. Bin 509 adet sokak hayvanı kısırlaştırılmış ve mikroçip ve kulak numarası ile işaretlenmiştir. 7 bin 972 adet sokak hayvanına, çeşitli hastalıklardan dolayı tedavisi yapılmıştır. 454 adet sahipsiz sokak hayvanını sahiplendirilmiştir. Geçici Hayvan Bakımevimizde bulunan hayvanlarımızın fotoğrafı çekilip sahiplendirme çalışmaları için Kastamonu Belediyesi internet sayfasına konulmuştur. Taşköprü, Seydiler, Azdavay, Küre, Cide, Çatalzeytin ilçe belediyelerimiz ile sokak hayvanlarının tıbbi bakım, tedavi ve kısırlaştırma işlemleri doğrultusunda yaptığımız protokol çerçevesinde 180 sokak hayvanımıza gerekli işlemler yapılmıştır. 2 bin 48 sokak hayvanı alındığı ortama bırakılarak doğal yaşamlarını devam ettirmeleri sağlanmıştır. Kışlık vektör çalışmalarına başladık. İlaçlama hizmetlerine devam ediyoruz. Bölgemizde meydana gelen sel afetinde elimizde 1 tane ilaçlama aracı vardı. Hemen 3 tane kiraladık, 4 tane de hibe geldi. Toplamda 8 tane ilaçlama aracıyla afet bölgesinde ilaçlama çalışması yaptık. Böylelikle afet bölgesinde salgın hastalık çıkmasını engelledik. Bu da belediyemizin başarısıdır. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soyluda bu çalışmalarımızdan dolayı bize teşekkür etti. Salgın hastalık çıkmadan afet sürecini tamamlamak çok kolay dağıldı ama biz başardık.”
DAYANIŞMA HİZMETLERİ
Başkan Vidinlioğlu, Dayanışma alanında yaptıkları çalışmalar hakkında da ŞU BİLGİLERİ VERDİ:
“Yaşlılarımıza en iyi hizmeti sunmak adına hayırseverimiz Ömerül Faruk Darende ile imzaladığımız protokol çerçevesinde ilimize kazandırılacak 72 yatak kapasiteli Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’mizin yapım çalışmaları sürüyor. Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi bodrum artı zemin artı iki kat olacak. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak merkezde evde yaşlı bakım hizmetleri ekipleri de hizmet verecek. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gıda desteğimizi sürdürüyoruz. Sosyal Yardım Marketi’mizce alınan dilekçe başvuru sayısı sonucunda 242 ihtiyaç sahibi vatandaşımıza her ay düzenli olarak gıda desteği sağlanmaktadır. Toplam 5 bin 724 aile Sosyal Marketten Gıda yardımı almıştır. Ayrıca Kovid-19 salgını döneminde evden çıkamayan ve ihtiyaç sahibi 2 bin 500 başvurudan gerçek ihtiyaç sahibi 2 bin kişiye gıda yardımı yapılmıştır. İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimizden 350 öğrenciye de gıda yardımı yapılmıştır. Sosyal Yardım Marketi’miz en fazla polemik konusu olan yerlerden bir tanesi. Belediye Meclisimizde de polemik konusu oldu. Bizim Sosyal Yardım Vakfımız sadece benim dönemim de olan bir şey değil, çok önceden var olan ve Kastamonu’da yaşayan ihtiyaç sahiplerine hizmet veren, belediye bünyemizdeki ayrı bir birim. Yardım etmek isteyen her arkadaşımızın yardımını seve seve kabul ederiz. Benim öyle komplekslerim yok. Yardım eden kişi de eğer isminin zikredilmesini istiyorsa, onu da söyleriz. Fakat makbul olan şey veren el alan eli bilmeyecek, hayrınıza farklı şeyler katmaya gerek yok. Vereceksiniz, kime gittiğini dahi görmeyeceksiniz. Makbul olan budur. Bunu reklam olarak kullanmakta, bizim zaten zihniyetimizde yok. Belediye Meclis üyelerimizin yaptığı yardımları alt alta koysanız, dünya olur. Allah hepsinden razı olsun. Kimsenin de bunları duymasına gerek yok. Fakat ‘Kış geliyor, hadi şöyle yapalım’ diyenler, zaten var. Katkı verecek olanlar versinler. Bu işi reklam olsun diye yapacaklarsa da, biz çalışmalarımıza devam edelim, herkes kendi kulvarında yardımını yapsın. Biz işin reklamında değiliz.”
DİĞER ÇALIŞMALAR
Diğer çalışmalara da değinen Başkan Vidinlioğlu; “Sosyal belediyecilik projesi kapsamında İl merkezimizde yeni bebek sahibi olan tüm ailelerimize hediye etmek üzere 569 adet ‘Yeni doğan bebek bakım setleri’ dağıtımı yapılmış ve devam etmektedir. Yeni Doğan Bebek Setimizde alt bezi, ıslak mendil, bebek yağı, bebek şampuanı, tırnak makası, baskılı önlük, pudra, emzik, dişlik, biberon ve çıngırak bulunmaktadır. Sosyal Belediyecilik uygulamaları kapsamında; dayanışmanın ve yardımlaşmanın en güçlü olması gereken Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi ailelere 7 bin adet erzak kolisi dağıtımı yapılmıştır. Evde Bakım Hizmetlerimiz sürüyor. Özellikle pandemi sürecinde kişisel bakımları dahil, her şeyleriyle ilgilenildi. Engelsiz Yaşam Merkeziyle ilgili çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.
EĞİTİM, BİLİM, TEKNOLOJİ
Eğitim, bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalara değinen Başkan Vidinlioğlu; “Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanesi çok önem verdiğim projelerden bir tanesi. Çocuklarımız birbiriyle oyun oynama alışkanlıklarını kaybettiler. Çocuklarımızın hayattan kopmalarını istemiyorum. Çocuklarımıza arkadaşlarıyla oyun oynamayı, paylaşmayı öğretmemiz lazım. Bu bizim sorumluluğumuz. Hem sosyal açıdan hem de ekonomik açıdan önemli bir proje. Kastamonu Belediyesi Eğitim Merkezi’nde (KASMEK) 550’ye yakın kursiyerimiz var. Açılacak bazı bölümler var. Onları da açacağız. Kartlı sistemle ilgili epeyi bir eleştiri aldık. Hatta kartlı sisteme geçildiğinden, toplu taşımaya zam yapıldığı söylendi. Onun için zam yapılmadı. Bir buçuk yıldır zam yapılmıyordu, bu süre zarfından her şeye zam geldi, onun için zam yapıldı. Her şey zamlanıyor. Yine zam talepleri var. Bizim hizmet verenler ile hizmet alanları düşünmemiz lazım. Herkes evine ekmek götürüyor. Akıllı Şehir Kastamonu Projesi’nin altyapı çalışmaları başlandı. Bu doğrultuda Kastamonu belediye bünyesinde bulunan tüm tesislerin fiber optik kablo alt yapı çalışmaları bitirildi. Çalışma kapsamında 30 bin metre fiber kablo çekildi. 2023 yılında seri üretime geçecek elektrikli yerli otomobilimize destek ve gelişen teknolojiye ayak uydurulması adına şarj istasyonu noktalarını belirledik. Güneş Enerjisi Santrali’mizde (GES) kredi aşamasındayız. Kredimiz onaylandığında yerleştirmelerine başlayacağız. Ciddi anlamda enerji elde etmiş olacağız. Kentsel Arama Kurtarma Kapasitesinin Güçlendirilmesi için projemizi hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.
KÜLTÜR VE SANAT
Kültür ve Sanat alanındaki çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulunan Başkan Vidinlioğlu, “Şeyhoğlu Konağı için ihaleye çıktık ama kimse girmedi. Konaklar aslına uygun ve turizme katkı için kullanılacak. Şeyhoğlu Konağı’na talip çıkmazsa otel olarak belediyemizin bünyesinde hizmet verecek. Acem Hanı’nı restore ediyoruz. En kısa zamanda bitirmek istiyoruz. Han yeni aşçılar yetişecek ve unutulan yöresel yemeklerimiz gün yüzüne çıkartılacak. Türkiye’nin ilk Gastronomi Merkezi olacak. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen ‘Genç Dostu Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’na 224 belediye, 262 farklı projeyle katıldı. Bu projeler arasında yer alan Kastamonu Belediyesi Gençlik ve Kültür Merkezi projesine Genç Dostu Belediye ödülü verildi. Belediyemize 500 bin TL hibe ödülü verildi” dedi.
MİLLET BAHÇESİ
Millet Bahçesi’ne değinerek sözlerine devam eden Başkan Vidinlioğlu şöyle konuştu:
“‘Efendim Kastamonu Belediyesi’nin 40 milyonluk şeyle ne ilgisi var. Bununla şu yapılırdı, bu yapılırdı’ akıl veriyorlar. Akıl vermeye gerek yok. Herkeste akıl çok. Burası genel bütçeden yapılıyor. ‘Bunu siz mi yapıyorsunuz da, reklamını siz yapıyorsunuz’, gidip de sen alıver de, senin reklamını yapıyım ben. Bazı şeyler çok kolay zannediyorlar. Gidince hemen bu yatırımların verildiğini mi zannediyorlar? Yatırım almak çok kolay bir şey değil. Bu az buz bir şey değil. ‘Beyefendi bu parayla şu kadar iş yapılırdı’ diyorlar. Doğru yapılırdı. Genel bütçeden o kadar para alıverin bana, o işleri de yapalım. Herkes alacağını almış, iş Kastamonu’ya gelince, Millet Bahçesi’nin sözünü aldık, başladık diye ‘Yazık günah devletin parasına, siz bu parayı alın başka işlerde kullanın mı?’ deseydik. Hangi mantıktır, hangi akıldır anlamak mümkün değil. Millet iline dünyanın hizmetlerini alıyor, biz gittik Millet Bahçesi’nin projesini hazırladık, razı ettik ama başka şeyler yapsaydın. Yapalım onu da yapalım. Dilin kemiği yok, alıver o zaman o kadar para. Bazı şeyleri çok kolay zannediyorlar. Şu yoklukta 40 milyonluk Millet Bahçesi’ni Kastamonu’da hayata geçirmek, her babayiğidin harcı değil. Çünkü bütün bakanlıkların bütçelerinde çok ciddi sıkıntılar var. 240 dönümlük yer. Kaç para eder? Kastamonu Belediyesi’nin 5 yıllık bütçesi kadar para getirir burası. Sıkıntıyla borç ödemek kolay mı? Fakat bu şehrin nefes alan yerlere ihtiyacı var. Toklu Tepe’yi de böyle yapacağız. Kıskananlarda çatlasın.”
KIRIK BARAJI
Kırık Barajı’na da değinen Başkan Vidinlioğlu, bu hayati konu hakkında da şunları söyledi:
“Barajın bizimle çok işi var. Baraj önemli. Çünkü mevcut barajımız 50 yıllık. 30 yıldan sonra barajlar düzgün su tutmuyor. Dolayısıyla bunun bir an önce hayata geçmesi lazım. Onun için Kırık Barajı’nı ben her platformda dile getirmeye devam edeceğim. Bu hükümetin projesi, bizde hükümetten isteriz. Bunun olması lazım. Bu olmadığı zaman şehir susuz kalır. Bizler gelip geçeriz, fakat bu problem devam eder. Bunun mutlaka hayata geçmesi lazım, herkesin de bunu dile getirmesi lazım. Suyun iktidarı, muhalefeti, sağı, solu, önü, arkası, altı, üstü olmaz. Su herkesin ortak problemidir. Herkesin bunu dile getirmesi lazım. Onun için Kırık Barajı aynı zamanda belediyenin de problemidir. Kısa sürede çözülmesi şarttır. Çünkü şehir susuz kalır” diye konuştu.
ATIK SU ARITMA TESİSİ ve 50 YILLIK ALTYAPI
Atık Su Arıtma Tesisi hakkında da bilgi veren Başkan Vidinlioğlu, şöyle dedi:
“Atık Su Arıtma Tesisimiz yaklaşık bugünkü şartlarda 180 milyonluk bir yatırım. Bunun yüzde 85’i Avrupa Birliği fonlarından, yüzde 6’sı çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızdan, yüzde 9’u da Belediye’mizden. İhalesi dâhil olmak üzere son 2- 2 buçuk yıl içinde oldu. Bir buçuk yıla yakın başlangıç tarihi var. İnşallah bu ay teste başlıyoruz. Mart ayı içinde teslimat yapılacak. Buraya gelen atık su 3 aşamalı bir arıtmadan geçtikten sonra, katı atıklar da burada çürütme tanklarında çürüdükten sonra bundan hem enerji elde edilmiş olacak hem de yaklaşık 1800 kalorilik katı atığın toplanması söz konusu olacak. Bunlar yakıt olarak da gübre olarak da kullanılabilecek. Tamamen organik olacak. Burada su arıtıldıktan sonra su tekrar geri verilecek. Şehrin kanayan yarasıydı. Özellikle Karaçomak Deresi’nden geçen bu atıkların olduğu gibi aşağıda tarlalarımızı sulamada kullanıldığını düşünürsek ciddi bir risk altındaydık. Artık bu risk ortadan kalkmış olacak. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun.
Şehrimizdeki boruların büyük bir bölümü asbest boru. Bunların hepsinin yenilenmesi 15 milyon Euro’luk bir iş. Altyapı çalışmaları kimsenin görmediği çalışmalar. Görmedikleri içinde seçimlerde geri dönüşü olmuyor. Kastamonu’daki altyapı yaklaşık 50 yıllık. Bir an önce elden geçmesi lazım. Bunu inşallah ben gerçekleştireceğim.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel Dönüşüm, Cephe İyileştirme ve Restorasyon Projeleri’ne değinen Başkan Vidinlioğlu, “Kastamonu’muzun tarihi sokaklarını gün yüzüne çıkartmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte uygulayacağımız dev projemizin gerekli proje çalışmalarını tamamlanmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları için 8,11 hektarlık alan Bakanlık tarafından uygun bulunmuştur. Belirlenen alan 2’nci ve 3’üncü Etap Sokak Sağlıklaştırmalarımızla bütünlük oluşturmaktadır. Bu proje kapsamında 136 adet binanın yıkılması, 56 adet binanın ise restore edilmesi öngörülmektedir. Projenin tamamında 250 adet bina bulunmakta olup bunların 32’si tescillidir. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 315 milyon TL’dir. Proje tamamlandığında ise yaklaşık 366 milyon TL gelir hedeflenmektedir. Bununla ilgili olarak öncelikle Mehmet Akif Ersoy sınırları içerisinde 52 dönümlük alan rezerv alan olarak tespit edilmiş ve Bakanlıkça ilan edilmiştir. Sanat Okulu Caddesi’nde de çalışmalara başlanmıştır” ifadelerini kullandı.
KUZEYKENT İTFAİYE BİNASI
Başkan Vidinlioğlu,Kuzeykent İtfaiye binası için ocak ayında ihaleye çıkacaklarını açıkladı ve “‘Kuzeykent’te itfaiye binası şart, şehrin bir ucundan, bir ucuna gelmiyor, arada çok zaman kaybı oluyor’ diyenler, Ocak ayında ihalesine çıkacağız. İtfaiye binası ve 4-5 tane itfaiye arabası projelendirildi, ihaleye çıkacağız, şimdide ‘Yer beğenmiyoruz’. Bir taraftan Kuzeykent’te itfaiye birimi isteyeceksiniz, bir taraftan da yer beğenmeyeceksiniz. Bunlar olacak işler değil. Kim ne derse, dersin. Ben Ahmet’in, Mehmet’in, Hüseyin’in lafına falan bakmam. Burayı ilk göreve geldiğimde açıklamıştık. O günlerde sesi çıkmayanların, bugünlerde sesi hiç çıkmasın. Burayı da hayata geçireceğiz” dedi.
BUDAMIŞ MAHALLESİ
Başkan Vidinlioğlusözlerini şöyle tamamladı:
“Belediyemiz sınırları içine yeni katılan Budamış Mahallesi’nin altyapı çalışmalarının yapılması için. İller Bankası’ndan finansman sağlamak amacıyla kredi müracaatında bulunulmuş ve kredi sözleşmesi imzalanarak 10 milyon TL kredi kullanılmış olup, çalışmalar bitmiştir. Karaçomak Deresi’nin Budamış Mahallesi’nde yer alan bölümünün ıslah çalışmasının kanalizasyon yapımı ile eşgüdümlü olarak gitmesi gerekiyordu. Derenin ıslahı için yaklaşık 18 milyon TL’lik bir projemiz onaylandı. Derenin tamamını ıslahını yapacağız. Budamış Mahallesi’nin içmesuyu şebeke hatlarının yapımı için gerekli olan malzemelerin alımı için İller Bankası Genel Müdürlüğü’ne 5 milyon TL malzeme alım kredisine başvurulmuş olup; kredi talebimiz onaylanmış ve tahsisi gerçekleştirilmiştir. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi en çok yatırım yaptığımız mahallemiz. 30 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Eğer biz Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde menfez çalışması yapmasaydık, Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinin bir benzerini orada yaşardık.”
TELEFERİK SORUSU
Vidinlioğlu, tartışma konusu olan Teleferik projesi ile ilgili soruya şu cevabı verdi:
“Teleferik projesi bir şekilde tamamlanacak. Ödenek bulma yolundayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de bunu destek alma konusunda vekilimizle birlikte görüştük. Teleferik projesini bende bitirmek niyetindeyim. Proje ile ilgili en fazla ödeme asıl benim belediye başkanlığım döneminde yapıldı. Bir önceki dönemde yapılan ödeme 2 milyon ise benim dönemimde 3 milyon 300 TL ödeme yapıldı. Nerde ise ikisinin toplamı kadar ödeme yapmışız. Totalde 7.300 civarında ödeme yaptık. Projenin bitme maliyeti 7.800, kalan 500 bin lira ama bu 500 bin lira ile bu projenin bitmeyeceğini gördük. Bu projenin bitmesi için daha çok paraya ihtiyaç var. Bu benim öncelikli bir projem olmazdı. Bunu ben kucakta buldum. Bundan bir kamu zararı da oluşsun istemiyorum. Başlamış iş mutlaka bitirilmesi gerekir. Bunun için ben belediyenin bütçesinden 15 milyon lira para ayırıpDa teleferiği yapmam. Çünkü yapmamız gereken daha işler var. Bakanlıklardan bu konuda yardım görürsek bunu da paylaşırız. O zaman ben de bitirmek niyetindeyim. Ama ben bunu pek çok istediğim için değil mecburiyetten dolayı beklentisi olanlar var, teleferik ne oldu diyenler de çok oluyor, onun için artıK teleferik sözü duymaktan bende yoruldum artık bende bitmesini istiyorum. Birkaç defa niyetlendim yap işlet devretle birisini bulabilirmiyizdiye, şöyle bir nabız yokladığımda ‘yap işlet devret’e yanaşan kimse de yok. Bu hizmeti havaalanından Ilgaz’a sunabilseydik bir anlam ifade ederdi. Fakat şehri dikine boyuna teleferikle geçmenin çok anlamlı bir şey olduğuna da inanmıyorum. Bunu bir şekilde tamamlamak lazım. Çünkü artık bu söylenen sözlerinde bitmesi lazım. Teleferik bittiğinde çok fazla işlevliği olmadığını göreceğiz. Bunu iptal etme şansımız yok, kamu zararı oluşuyor, hukukçular ile görüştük. Yüzde 90 üzerinde bir aşamaya gelerek bu oranda bitimi görünüyor. Bu aşamaya gelmiş bir projenin bitirmeden teslimi de söz konusu değil. Asıl pahalı olan kısmı da sona kalmış.”
PROJE TURU
Basın toplantısının ardından yapımı devam eden ve son aşamaya gelen Atık Su Arıtma Tesisi, Yaşlı Bakım Evi, Oyuncak Kütüphanesi ve Çocuk Bakımevi, Park Bahçeler Müdürlüğü, Millet Bahçesi, Kastamonu Belediyesi Eğitim Merkezi (KASMEK), Kentsel Dönüşüm, Dere Islah Çalışması, Sokak Sağlıklaştırma yerleri ziyaret edilerek incelemede bulunuldu.
Kastamonu Belediye Başkanlığı Atık Su Arıtma Tesisi Projesi hakkında Eptisa Mühendislik ve Müşavirlik Hiz. Bil. İnş. Tic. Ltd. yetkili direktörü Ahmet Çanga şantiyede sunum ve açıklamada bulundu.
Kastamonu Millet Bahçesi Şantiye Şefi Merih Demirer de Millet Bahçesi çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.
Cengiz MUHZİROĞLU – Erhan VEREN