Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, görevde olduğu 48 aylık sürenin icraat dökümünü düzenlediği basın toplantısında yaptı.
Vidinlioğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptıkları çalışmalar neticesinde 136 binanın yıkılması gerektiği sonucuna varıldığını açıkladı.
Vidinlioğlu, basın toplantısında şunları söyledi:
“Bugün, göreve geldiğimiz günden bu güne geride bıraktığımız 48 ayda yaptığımız işlerin kısa bir bilgilendirmesini yapalım istedik.
Basın mensuplarımız ile birlikte 5 ay önce yan yana gelmiş ve geniş çaplı bir değerlendirmede bulunmuştuk. Saha gezisi de gerçekleştirmiştik.
Kamuoyunu en doğru şekilde bilgilendirmek adına yapacağımız toplantıları önümüzdeki süreçte bir nebze daha sıklaştıracağız.
Geride bıraktığımız dört yılı da hem Covid-19 salgını, hem de şehrimizin yaşadığı yüz yılın sel felaketi ve tabi bütün dünyada etkisini hissettiğimiz enerji fiyatlarındaki doğalgaz fiyatlarındaki artış ile tüm üretilen mamullere yansıması ve en son da iki ay önce yaşadığımız tarihin en büyük deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Normal bir dört yıldan çok daha farlı bir süreci birlikte yaşadık.
Göreve geldiğimiz ilk gün mali disiplin sağlayacağımızı duyurmuştuk. Bazı rakamlar zorlu süreçten nasıl çıktığımızın adeta özeti gibi.
Kastamonu Belediyesi’nde hep ifade ettiğimiz ortak akıl ve şeffaflık ilkesiyle hareket edeceğiz ve tüm verileri de kamuoyuyla paylaşacağız diye. Bunu yapan nadir belediyelerdeniz belki de tek belediyeyiz.
Şeffaflığı sadece siyasi bir argüman olarak kullananlardan olmadığımız internet sitemizi inceleyen her kes tarafından görülecektir. Burada sitemiz üzerinden de tüm raporlarımıza ulaşıma imkanına herkes sahip.
Tabii ki derdi millet, memleket olmayan sadece algı yaratmak ve iftira siyaseti üretmek üzerine algı yaratmak üzerine birtakım şeyler söylüyorlar. Raporlar kasıtlı olarak yanlış yorumlansa da hemşerilerimiz ile aramızdaki bağı zedelemeyeceklerini bilmeleri gerekmektedir.
Raporlarımızı kasıtlı ve gerçek dışı yorumlayanlara karşı yine şeffaflık ilkemiz çerçevesinde gerekli cevapları veriyoruz.
Bizler hem vicdani hem de hukuki sorumluluklarımızı yerine getirdik ve getirmeye devam ediyoruz.
Kıymetli arkadaşlar, bu süreçte dünyayı etkisi altına alan ekonomik sıkıntılar süreci başladı.
Tüm gelirlerin azaldığı bir süreçten geçtik. Bu dönemde esnaflarımızı rahatlatmak adına kira gelirlerimizde ertelemeler yaptık. Düşük gelirli ailelerimize desteklerimizi arttırdık.
Zor zamanlarda Kastamonu Belediyesi olarak hem esnafımızın hem de hemşerilerimizin yanında olduk.
Gerek yangılarda gerek ilimizin de içerisinde yer aldığı sel felaketlerinde gerekse deprem felaketinde ülkemizin 155 yılı aşkın koca çınarı olan Kastamonu Belediyesi var gücüyle sahada, milletinin, hemşehrilerinin yanında oldu.
Bizim üzüntümüz de sevincimiz de bir. Yolumuz da hedefimiz de bir. Değerlerimiz bir, toprağımız bir, bayrağımız bir.
100 yıllık Cumhuriyetin temelline en sağlam harcı atan nice Şerife Bacı’nın, Halime Çavuş’un, Hafız Selman İzbeli’nin, Hamamcı Kadı Salih Reis’in torunlarıyız.
Bizim için önce ülkemiz ve milletimiz gelir. Bundan ötürü Kastamonu Belediyesi milletinin kendisine ihtiyaç duyduğu her noktada olmuştur ve olacaktır.
Kıymetli hemşerilerim, değerli basın mensupları
Göreve başladığımız günden bugüne enflasyondaki beklenmedik artışa, yaşanan onca zorluğa rağmen, akılcı, özenli ve planlı olarak attığımız adımlar sonucunda Kastamonumuza 4 yıllık süre zarfında 503 Milyon 671 bin TL’lik öz kaynaktan yatırım harcaması yaptık.
Bakanlıklarımız ile birlikte ortak yürüttüğümüz projeleri de ele aldığımızda şehrimize toplamda 1 Milyar TL’lik bir yatırıma imza attık.
Yine dört yıl önce 140-145 Milyon TL olan belediyemizin toplam borç yükünü gelirlerimizin azalmasının karşısında disiplinli, planlı ve kararlı çalışma ile bütçe giderlerinin enflasyondaki beklenmedik artışa, giderlerimizin beş kat artmasına rağmen kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.
Sadece 2022 yılı giderimiz yüzde 189 oranında artmasına rağmen bugün itibariyle toplam borcumuz 100 milyon TL civarındadır.
Göreve geldiğimizde belediyemizin borç yükü bütçenin yüzde 75’ni kapsarken bugün borcumuz bütçemizin sadece yüzde 11’i oranındadır.
Bütçesel oranlamaya baktığımızda yüzde 64 oranında bir azalma söz konusudur.
Yatırım artarken borç yükünün azalması şehrimize ve kaynaklarımıza ne denli sahip çıktığımızın bir göstergesidir.
Kastamonu Belediyesi olarak biz Kastamonu’nun yarınları için çalışmaya, üretmeye ve üretene destek olmaya devam edeceğiz.
Şimdi neler yaptık onunla ilgili bilgiler vereceğim.
ATA TOHUMLARINA SAHİP ÇIKIYORUZ, ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ
Benim kıymet verdiğim projemiz ata tohumlarımız. Kefili benim. Anlayışımız üretken belediyecilik. Önümüzdeki dönemin ana konusu sağlıklı gıda ve su olacak. Ata tohumları özellikle sahip çıkmamız gereken bir proje. İnşallah bu sene daha fazla dağıtacağız.
Geride bıraktığımız üç yılda atalık tohumlardan elde ettiğimiz 200 bin domates, biber ve salatalık fidesini hemşerilerimize ücretsiz olarak dağıttık.
ALT YAPI ÇALIŞMALARI
Şehrin alt yapı sorununu çözmek adına önemli projeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Bu doğrultuda Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Tosya Yolu mevkii ve Budamış Mahallesi başta olmak üzere şehrimizin her noktasında bugüne kadar toplam maliyeti 80 Milyon TL olan altyapı yatırımını gerçekleştirdik.
Göreve geldiğimde Mehmet Akif Ersoy Mahallemiz’de Tosya Yolu’nda çamurdan geçilmiyordu. Altyapı hiç yoktu. Orada yaptığımız devasa yatırım sorunları büyük ölçüde çözdü. Ufak bir iki noktada asfaltlama konusu var alt yapı tamamlandı onları da bitireceğiz.
PARK VE PEYZAJ ÇALIŞMALARI
Bölgenin park ve peyzaj çalışmalarında örnek bir iliyiz. Bu doğrultuda 57 parkımız, 300 çocuk oyun alanı ve kondisyon setimiz bulunmakta. Çocuklarımız ve gençlerimiz için 13 semt sahası ve 4 basketbol sahası kurulumunu da gerçekleştirdik.
Yeşilin başkenti Kastamonu’muza Şehit Fırat Çakıroğlu, Bekir Yücel ve Şehit Öğretmenler Parkı gibi birbirinden güzel alanlar kazandırdık.
Bunun yanı sıra;
- 66.622 Adet Ağaç ve Çalı Dikim
- 616.260 Adet Yazlık ve Kışlık Mevsimlik Çiçek Dikimi
- 28.000 Adet Lale, 10.000 Adet Lavanta, 2000 Adet Sümbül ve Nergis Üretimi
- 41050 M2 Hazır Rulo Çim Uygulaması
- 9700 M2’lik Alanda Otomatik Sulama Sistemi
- 68 Adet Oyun Seti Kurulumu
- 27 Adet Kondisyon Parkuru/Street Workout Parkuru Kurulumu gerçekleştirdik.
MEHMET AKİF ERSOY MAHALLESİ YAŞAM ALANI
Mehmet Akif Ersoy Mahallemizde yaşam alanı bitme aşamasına geldi. 3 bin metre kare üzerine gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl yapımını tamamladığımız Semt Sahamızın da yer aldığı parkımızın toplam alanı ise 5 bin 250 metrekare olacak.
İNÖNÜ MAHALLESİ YAŞAM ALANI PROJESİ
İnönü Mahallesi’nde 27 dönüm alan üzerine yapılacak olan projemizin temeli atılmış olup çalışmalar hızla devam etmektedir.
Yeni yaşam alanı içerisinde 8 bin metrekare yeşil alan ve 20’nin üzerinde bitki çeşidiyle bitkisel peyzaj düzenlemesinin yapılacağı proje içerisinde 200 adet kapalı garaj bulunuyor.
SARAÇLAR MAHALLESİ YAŞAM ALANI PROJESİ
17 bin metrekare alan üzerinde temelini attığımız Saraçlar Mahallesi Yaşam Alanı ve Kapalı Garaj Projemiz içerisinde yürüyüş yolu, bisiklet yolu, çocuk oyun alanları, fitness alanları, kafeterya, oturma ve piknik alanları olacak. Yine burada kapalı garajlarda yer alacak.
DUVAR BAHÇE PROJESİ
Şehrimizde ilk kez uygulanan duvar bahçe projesini tamamladık.
106 metre uzunluğunda üç metre yüksekliğindeki duvar kentin ahşabı, doğası ve tarihiyle olan bütünlüğü yansıtan bir görünüme kavuştu.
Bu çalışmayı da önümüzdeki süreçte şehrin belirli noktalarına yaymak istiyoruz.
ÖRENCİK TOKİ YOL ÇALIŞMASI
Örencik TOKİ’deki vatandaşlarımızın şehre ulaşımlarını kolaylaştırmak adına önemli bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Örencik TOKİ bağlantı yolunun çalışmaları aralıksız sürmekte. Buraya 15 metre genişliğinde yaklaşık 1643 metre uzunluğunda yeni yol açıyoruz.
OLUKBAŞI YENİ HİZMET BİNASI
Hemşehrilerimizin her türlü belediye hizmetini alabildiği binamızda Beyçelebi Mahallesi Muhtarlığı da yer almakta.
KASTAMONU BELEDİYESİ MUSTAFA YILDIZ HALK KÜTÜPHANESİ
Şehre bir kütüphane kazandırdık. Eğitim çok önemli. Burada 10 bin kitabımız var. 250 civarında üyemiz var.
KARAÇOMAK BARAJI MESİRE ALANI PROJESİ
DSİ’nin Karaçomak Barajı kenarında bir yeri vardı. Biz burayı aldık. Atıldı orayı hem bir misafirhane olarak hem de mesire alanını arttırarak hizmete açacağız. Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler var oraya bir yürüyüş yolu ve bisiklet yolu da kazandırmak istiyoruz.
Yaptığımız çalışmanın ardından mesire alanımıza 27 adet piknik masası ve kamelya ile çocuk oyun gurupları konulacaktır.
TEMİZLİK VE SIFIR ATIK
Türkiye’nin en temiz şehrine yakışır şekilde çalışmaları yürütüyoruz. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı’ndan ödül aldık. Özellikle sıfır atık projeleri bizim için çok değerli.
Doğal alanlarımızı temizliyor, atık pil kampanyalarımız ile çocuklarımıza ulaşıyor, yerinde ayrıştırma için vatandaşlarımıza bilgiler veriyoruz.
Şehrimizin belirli noktalarında görüntü kirliliğini ve çöp kokusunu ortadan kaldırmak için 69 adet yeraltı çöp konteyneri kurulumu gerçekleştirdik. Yine ihtiyaç duyulan ve vatandaşlarımızın talebine göre mahallelerimize, sokak, cadde ve oyun alanlarımıza 908 adet dekoratif çöp kovası monte ettik.
SADIK DOSTLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ
Geçici hayvan bakımevimizin fiziki şartlarında iyileştirme yapıldı. Alttan ısıtmalı hale getirildi. Bölgedeki en konforlu bakımevine sahibiz. Şartları çok düzgün hale getirildi.
Sokak hayvanlarımızın tedavileri ve sahiplendirilmesi doğrultusunda 14 bin 356 sadık dostumuzun tedavisi ekiplerimizce gerçekleştirildi. 645 sokak hayvanımızın ise sahiplendirilmesi sağlandı. 29 bin kilogram kuşyemi, kedi ve köpek maması sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanıldı. Yine sokak hayvanların korunmasına yönelik eğitim semineri hazırlandı. 200 hayvana ev sahipliği yapabilecek Doğal Yaşam Parkı projesi tamamlandı. Doğal yaşamdaki hayvanlarımızın da aç kalmamaları adına da mücavir alan dışına yiyecek ve yem bırakımları gerçekleştirdik.
İLAÇLAMA HİZMETLERİ
Vatandaşlarımızın sağlığı için 7/24 çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda vektörle mücadelede 34 bin 700 litre uçkun sinek ilacı, 32 bin litre larvasit ilaçlaması gerçekleştirildi.
Kamu kurumları ve sivil toplum kurumlarında 3 bin litre dezenfeksiyon çalışması yapıldı.
ESENTEPE MAHALLE EVİ
Mahalle kültürümüzü yaşatmak adına başlattığımız projelerden olan Mahalle Evleri projemizin ilki Esentepe’de tamamlandı. İnşallah devamını getireceğiz. Muhtarlık hizmetlerinin de burada verilecek.
SOSYAL YARDIM HİZMETLERİ
İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gıda desteğimizi sürdürüyoruz. Sosyal Yardım Marketimiz de bugüne kadar yaklaşık 8 bin aileye gıda yardımı yapıldı.
Bugün itibariyle her ay düzenli olarak 242 ihtiyaç sahibi vatandaşımıza gıda desteği sağlamayı sürdürüyoruz. Covid-19 salgını süresince mağdur olan vatandaşlarımızın da yanında olarak ilk yıl 12 bin, ikinci yıl ise 10 bin gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirdik. Ayrıca yaklaşık 400 öğrencimize gerekli yardımlarda bulunduk.
EVDE YAŞLI BAKIM HİZMETLERİ
Başımızın tacı ihtiyaç sahibi 118 yaşlımıza günlük olarak evde yaşlı bakım hizmeti veriyoruz. Bu doğrultuda yaşlılarımıza; banyo, yaşam alanı temizliği, çamaşır temizliği, yemek hizmeti, ayakta sağlık hizmeti ve psikolojik destek verilmektedir.
HİLAL MASA
Vatandaşımızın sorunlarını hızla çözmek adına faaliyete aldığımız Hilal Masa projemiz doğrultusunda 18 bin 915 hemşerimizin gerçekleştirdiği başvurunun 17 bin 384’ü ilgili birimlerimizce çözüme kavuşturuldu.
YENİDOĞAN BAKIM SETİ
İl merkezimiz de dünyaya gelen yeni bebeklerimizin ailelerine yeni doğan bakım setleri veriyoruz. Başladığımız her hizmete devam ediyoruz. Hiçbir hizmetimizde kesinti yok. Yaklaşık 750 civarında yeni doğan bakım seti dağıtımı yaptık. Yeni Doğan Bebek Setimizde Alt Bezi, Islak Mendil, Bebek Yağı, Bebek
Şampuanı, Tırnak Makası, Baskılı Önlük, Pudra, Emzik, Dişlik, Biberon ve Çıngırak bulunmaktadır.
KARTLI SİSTEM
Toplu taşımada kent kart sistemine geçişi gerçekleştirdik. Ara ara yaşanan bazı sıkıntılar oldu. Yerel basınımızdan da bu konuda hem methiye, hem şikayet aldık. Methiye almamızın sebebi böyle bir sisteme geçmemiz. Kastamonu yaşlı nüfusun en fazla olduğu ikinci il. Türkiye’nin her tarafında bu hizmetler için ödenen rakam belli. İlinizin yaşlı nüfusu fazla olunca bir araca dört yaşlı binecekse sekiz yaşlı biniyor. 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımıza verilen hizmetin muhatabı bakanlığımız. Konuyu İçişleri Bakanlığımıza aktardık inşallah düzenlemeler olacak.
ÇOCUK BAKIMEVİ VE OYUNCAK KÜTÜPHANESİ
1298 metrekare kapalı alan ve 1342 metrekare açık alana sahip Çocuk Bakımevi ve Oyuncak Kütüphanemizi tamamlayıp hizmete açtık. Proje kapsamında 5 adet sınıf ve oyun salonu, 5 adet uyku salonu, yemekhane, mutfak, personel-yönetici birimleri, etkinlik salonu, çok amaçlı salon yer alıyor.
Oyuncak kütüphanesi kısmında ise; oyuncak sunum, oyun ve etkinlik salonu, oyuncak depolama alanı, oyuncak tamir ve bakım birimi ve personel birimi bulunuyor.
KASTAMONU BELEDİYESİ EĞİTİM MERKEZİ (KASMEK)
Bizim yüz akı projelerimizden bir tanesi. Türkiye’de yok. Benzer projeler var ancak oralarda Belediye kurs hizmetini veriyor herkes kendi enstrümanını alıyor. Biz enstrümanı da veriyoruz. Dolayısıyla tamamen ücretsiz hizmeti sunuyoruz. Şuana kadar yararlanan 1066 hemşehrimiz var. Sırada bekleyen 1800 kardeşimiz var.
48 kursumuz devam etmektedir. Eğitim Merkezi hizmetlerimizden bugüne kadar 1066 kişi faydalanmıştır.
Merkezimizde; Bağlama, Gitar, Ud, Piyano, Keman, Ney, Resim, Arduino, Robotik Kodlama VEX, Satranç, Akıl ve zekâ oyunları, Web Uygulamaları, Animasyon Hazırlama Pilates, Bilgisayar İşletmenliği, Ofis Programları, Web Uygulamaları, Halk Sanat Musikisi, Türk Sanat Musikisi, Çocuklar ve minikler korosu ve Tiyatro kursları verilmektedir. Önümüzdeki günlerde inşallah bir de bale kursu açacağız. Bunun için talepleri alıyoruz. Buradan üç koro da çıktı.
3D Tasarım, Corel Draw, Grafik Tasarım, İş Yaşamında Sosyal Medya Kullanımı, Drama, Basketbol, Voleybol, Tenis, kurslarına ise hemşehrilerimizin talepleri doğrultusunda ön kayıt alınmaktadır. Bugün itibariyle haftada 883 kursiyerimize hizmet veriyoruz.
AKILLI ŞEHİR KASTAMONU
Akıllı Şehir Kastamonu Projesi’nin altyapı çalışmalarına başlandı. Bu doğrultuda Kastamonu Belediyesi bünyesinde bulunan tüm tesislerin fiber optik kablo altyapı çalışmaları bitirildi. Çalışma kapsamında 30 bin metre fiber kablo çekildi.
Yine yerli otomobilimiz yüz akımız TOGG piyasaya çıktı. Destek vermek adına şarj istasyonu noktalarını belirleyerek gerekli çalışmaları tamamladık.
ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ
Belediyemizce bilgi ve iletişim alanlarında vatandaşlarımıza çağdaş ihtiyaçlara cevap verecek kaliteli, güvenli ve erişilebilir telekomünikasyon hizmetleri verilmesi doğrultusunda Cumhuriyet Meydanı, Nasrullah Meydanı, Şehirlerarası Otobüs Terminali ve belediyemiz kamusal alanlarında ücretsiz Wİ-Fi erişim hizmeti verilmektedir.
ŞEYHOĞLU KONAĞI
Eski Mevlevi konağıdır Şeyhoğlu Konağı… Milli Eğitim Müdürlüğü’ne geçici olarak tahsis ettik. Olgunlaşma enstitüsü orada açıldı.
Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip olan ve 25 odasıyla Kastamonu’nun en büyük konaklarından birisidir. Hayır işine vesile olduk.
KÜLTÜR, SANAT VE FUAR ETKİNLİKLERİ
Şehrimizin tanıtımı, yöresel değerlerimizin geleceğe en doğru şekilde aktarılması adına 105 adet kültür, sanat ve fuar etkinliğini gerçekleştirdik. Kastamonu Simidi, tiridi ve eğşisinin coğrafi işaret tescili alındı.
ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİ
Benim önemsediğim ve sıkça vurgu yaptığım ve defaten anlatmaya devam edeceğim. Yerel basınımıza da bu projenin ne denli büyük olduğunu duyurmak adına da önemli bir görev düşüyor. Biliyorsunuz daha öncesinde arıtılmayan su salgın hastalıklar için riskti hem de tarım alanını sulayan suyun kirliliğinden dolayı bu bir tehditti. Atıksu Arıtma Tesisi’ni başladık ve bitirdik. Bugün 400 Milyon TL’lik bir yatırım. Şehrin 27 yıllık rüyasını gerçekleştirdik. Ama ne yazık ki samimi bir eleştiri yapmamdan alınmazsınız 27 satır bile anlı şanlı anlatım olmadı.
Burası Türkiye’deki ilk 5 tesisten biri. Üç fazlı arıtma yapan bir tesis. Şehrin 35-40 sene sonrasının hesabı yapılarak, planlanarak yapılmış bir tesis. Atıksu arıtmayla ilgili şehrimizin sıkıntısı olmayacak. Buradan 8-10 ton yakıt alıyoruz. Enerjisini kendisi üretiyor, büyük çoğunlukla. Gerçekten çok önemli. Bu yatırımın yüzde 10’unu belediyemiz ödedi. Bazen söylüyorlar, Avrupa Birliği fonu bu diye. Bulun bakalım ben alayım Avrupa Birliği fonu… Bankalar 150 bin lira kredi vermiyordu. Biz 15 Milyonluk işi kopardık geldik. 27 yıllık yapılamayanı yaptık, 27 satır yer almadı. Özellikli bunun çok önemli olduğunu hemşerilerimize duyuralım.
Tesisimizde 2022 yılında toplam 10 milyon metreküp atıksu arıtılmıştır. Tesiste 550 bin metreküp biyogaz üretilmiş olup karşılığında 998 bin kilovat elektrik üretilmiş ve elektrik tesiste kullanılmıştır.
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ
Kastamonu Belediyesi olarak dünden bugüne tarihi sokak ve caddelerimizde 270 adet yapının cephe iyileştirmesini tamamladık. Bu doğrultuda yedi etaptan oluşan Sokak Sağlıklaştırma projelerimizin ilk dört etabında çalışmalar tamamlandı.
Mülkiyeti belediyemize ait 24 adet tescilli yapının 11’inin restorasyon çalışması tamamlandı. Bir tescilli binanın ise restorasyon çalışması sürüyor. Yapılan bu çalışmalar kapsamında Kastamonu’nun tarihi alanları ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşuyor.
MAKİNE PARKIMIZI GÜÇLENDİRİYORUZ
Hemşerilerimize daha iyi hizmet etmek ve projelerimizi hızla tamamlamak adına makine parkımızı güçlendirdik. Üç yıllık süre içerisinde 18 adet araç ve iş makinası alımı yaptık. Hizmet araç sayımızı 151 araç, 22 iş makinesine çıkarttık. Yaklaşık 2 Milyon liralık yatırım yaptık. 2 otobüs ve 1 adet finişer (asfalt serici) iş makinası da hayırseverlerimiz tarafından belediyemize hibe edildi.
DERE ISLAH PROJESİ TAMAMLANDI
Budamış Mahallesi’nde yürütülen alt yapı çalışmalarıyla ortak şekilde Dere Islah çalışması da tamamlandı. 18 Milyon liralık proje Devlet Su İşleri’yle yapılan görüşmeler doğrultusunda hızla başlayarak bitirildi. DSİ Bölge müdürümüz ile görüştüm. Burada geri kalan kısmının ihalesinin tamamlandığını ve Kebeci’nin önündeki yol ile ilgili sıkıntının da bu ihaleye dahil edilerek çözüleceği bilgini aldım.
TAM OTOMASYONLU PARK VE BAHÇELER YERLEŞKESİ
Üretime destek olmak, hemşerilerimize en iyi hizmeti sunabilmek adına 5 adet tam otomasyonlu seramızın yer aldığı Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz yerleşkesini tamamladık. 1500 metrekare sera alanı bulunan yeni yerleşkemizde yıllık 100 bin adet atalık tohum fidesi üretimi de yapılıyor. Burada yağmur suyu ve kar suları depolanarak sulamada kullanılıyor. Yine refüjlerde kullandığımız çiçeklerimiz de burada üretiliyor.
KASTAMONUDOĞAL.COM
Yine biliyorsunuz coğrafi işaretli ürünlerde iddialıydık. Türkiye’deki sayılı belediyelerden biriyiz bu anlamda. kastamonudogal.com üzerinden kendi ürünlerimizin satışını yapıyoruz. Bunu da üç bölüme ayırdık. Doğal, elişi ve ahşap ürünlerimiz var. Kim talep ediyorsa ürünler hızla ulaştırılacak.
HENTBOLDA İLKLERE İMZA ATIYORUZ
Şehrimizin yüz akı bir hentbol takımımız var. Maliyetler bu sene itibariyle Euro artışından dolayı arttı. Şampiyonlar Ligi’nde ülkemizi temsil eden ilk ve tek hentbol takımı. Şehrimiz de bir hentbol geleneği var. Bu geleneği devam ettiriyoruz. Takımımızın yöneticilerine de bu doğrultuda teşekkür ediyorum.
AFETLE MÜCADELE (SEL AFETİ VERİLERİ)
Ağustos ayında şehrimiz yüz yılın en büyük sel felaketini yaşamıştır. DSİ’nin verilerine göre ise 500 yılda böyle bir afet yok. Bir metrekareye düşen 100 kilogramlık yağış afet kabul edilirken Bozkurt’ta bu rakam 453 kilogramdı! Afetin dört buçuk katı afet!
Biz bu felakette sahadaydık. Ekiplerimiz sahadaydı. Belediyemizin yaptığı iş az bir iş değildi. Hem genel merkezimizden hem bakanlarımızdan övgüye mazhar oldu.
Çünkü Ağustos’un sıcağında yaşanan bir sel felaketinden sonra salgın hastalığın görülmemesi mucizedir. Biz bunun görülmemesi için mucizeyi gerçekleştirdik. 8 bin dönüm alanı üç günde bir üç farklı ilaçla dezenfekte ederek bu süreçte kimsenin karnı ağrımadan geçirmelerini sağladık. Bu bağlamda da belediyemiz çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.
Aynı tarihlerde Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremlerden etkilenen vatandaşlarımıza yardım TIR’ı gönderilmiştir. Yine Antalya bölgesinde yaşanan yangın felaketinde ekiplerimiz aktif olarak görev almıştır.
SALGINLA MÜCADELE
Türkiye’de dezenfeksiyon çalışmalarına ilk başlayan belediyeyiz. Ülkemizde 11 Mart’ta ilk covid vakası görülmüştür. Kastamonu Belediyesi ekipleri 26 Şubat itibariyle dezenfeksiyon çalışmalarına başlamış, camiler, okullar, şehir içi ve şehirlerarası otobüsler, vatandaşlarımızın yoğun olduğu bölgeler dezenfekte edilmiştir. Bu süreçte 300 bin adet maske ve 30 bin adet eldiven dağıtımı yapılmıştır.
Esnaflarımıza destek olmak adına kira bedellerimizde ertelemeler yapılmıştır. Sağlık çalışanlarımıza özel olarak ücretsiz ring servisleri oluşturulmuştur.
KASTAMONU BELEDİYESİ ÖMERÜL FARUK DARENDE HUZUREVİ
Hemen hemen küçük problemleri de çözerek açılışa hazırladığımız, hayırseverimiz mekanı Cennet olsun Ömerül Faruk Darende’nin destekleriyle yaptığımız Ömerül Faruk Darende Huzurevi tamamlandı. İlimize 62 yataklı Huzurevi’ni kazandırdık. Artık müracaatları alacağız.
ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ
Açılışını yapmak için geri sayıma geçtiğimiz Engelsiz Yaşam Merkezimiz 750 metrekare alana sahiptir. Engelsiz Yaşam Merkezi’nde kurs odaları, spor aktive odaları, oyun odası, günlük bakım odası, idari odalar, toplantı salonu, kafe ve mutfak gibi mekanlar bulunmaktadır.
Bu proje faaliyete geçtiğinde engelli kardeşlerimize burada resim kursu, ritim kursu, oyun kursu, el sanatları kursu, müzik ve bilgisayar kursu da verilecektir. Gerekli bağlantıları gerçekleştirdik. Hem Milli Eğitim hem de Halk Eğitim bünyesinde. Burayı da faaliyete geçirdik. Onlar için ne yapsak az. 750 metrekare alan çok bir şey değil belki ama şimdilik problemi karşılamaya yeterli. Bundan sonra inşallah daha da büyüğünü yapmak nasip olur. Bugün işimizi görecek bir Engelsiz Yaşam Merkezi’ni şehre kazandırmış olduk.
MİLLET BAHÇESİ
Türkiye’nin en büyük 3. Millet Bahçesi’ni şehrimize kazandırıyoruz. Çalışmalar sona geldi. Burada şehirde ihtiyaç duyulan bir alanı canınızın sıkılmayacağı yeşilin her tonunu göreceğiniz çok güzel bir Millet Bahçesi’ni kazandırmış olacağız.
Kuzeykent Mahallesi’nde 240 dönümün üzerinde bir alana kurulan Millet Bahçesi’nin içerisinde yürüme yolları, bisiklet yolları, Millet Kıraathanesi ve Kastamonulu vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı tüm sosyal alanlar yer alacak. Millet Bahçesi’nde çalışmalar sürüyor.
KIRIK BARAJI
Karaçomak Barajı’nda ciddi bir su kaybı var. Onun için çok önemli bir proje. 73 bin 690 dekarlık bölgenin zirai su ihtiyacını giderecek bir proje. İçme suyu temini için hayati önem taşıyan bir proje. Çalışmalar sürüyor. maliyetler burada da ciddi arttı. İnşallah en kısa zamanda burasını şehrimize kazandırırız.
Kırık Barajımızın yapımıyla alakalı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İçme Suyu Daire Başkanlığı Kırık Barajı protokolü imzalamıştık.
Protokole göre Baraj yapıldıktan sonra Kastamonu Belediyesi üzerine düşen hisseyi 30 yıla yayarak geri ödeyecektir.
ZEMİN İYİLEŞTİRME
Göreve geldiğimde yaşadığım en büyük sıkıntılardan birisi de bu Candaroğulları Mahallesi Huzur 2 konutlarıydı. İnsanlar orayı terk etmek zorunda kalmışlardı. Yol yapımından sonra ağırlık dolayısıyla toprak kaymalar meydana gelmeye başlamıştı. Çok ciddi bir maliyeti vardı. İçişleri Bakanımız sağ olsun bizi kırmadı. Bugün yaptırmaya kalksak 40-50 Milyon lirayı bulur. Geçen yıl 18 Milyona bitti. İkili ilişkilerimizle İçişleri Bakanımız, İçişleri Bakan Yardımcımız ve AFAD Başkanımız sağolsunlar gereken desteği verdiler ve o sorunu hallettik.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
Kastamonumuzun tarihi sokaklarını gün yüzüne çıkartmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte uygulayacağımız dev projemizin gerekli çalışmaları tamamlanmıştır. Kentsel dönüşüm çalışmaları için 8,11 hektarlık alan Bakanlık tarafından uygun bulunmuştur. Belirlenen alan 2. ve 3. Etap Sokak Sağlıklaştırmalarımızla bütünlük oluşturmaktadır.
Sayın Bakanımız ile bu bağlamda bir görüşme gerçekleştireceğim. Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara hız vermemiz gerekli. Hem deprem hayatımızın gerçeği hem de Kastamonu’nun tarihi bir şehir olduğu gerçeğimiz. Hem tarihi yapıyı ortaya çıkartmak hem de eskimiş binaları değiştirmemiz elzem.
Bu proje kapsamında 136 adet binanın yıkılması, 56 adet binanın ise restore edilmesi öngörülmektedir.
Projenin tamamında 250 adet bina bulunmakta olup bunların 32’si tescillidir. Projenin toplam maliyeti geçtiğimiz yıllarda 315 Milyon TL’ydi mutlaka artış olur. 52 dönümlük alan rezerv alan olarak tespit edilmiş ve bakanlıkça ilan edilmiştir. Konuyu Bakanımız ile görüştüğümüzde bu alanın kullanım şekliyle ilgili durumu halletmiş olacağız.
ACEM HANI GASTRONOMİ MERKEZİ
KUZKA bir miktarına destek olacaktı. Türkiye’de ilk projelerden biri olacaktı. İki yıl önce bu gündeme geldiğinde 9 Milyon gibi bir maliyeti vardı. Bunun yarısını da KUZKA yapacaktı. Biraz gecikmeler prosedürde olunca start verilemedi. Şuan maliyetler çok yüksek. İnşallah bir kaynak bulup bu projemizi şehre kazandırmak istiyoruz.
TARİHİ NASRULLAH MEYDANI
Tarihi Nasrullah Meydanı’nın görselliğiyle bütünlük sağlaması adına tabela karmaşasına son verilecek. Çalışmalar sona geldi. Yine meydanda taşlarla ilgili de sıkıntılar var. Orada gerekli tamiratlar da yapılacak. Ayrıca buraya bir yeşillendirme çalışması da yapabilirsek çok daha güzel olacak.
GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ
Belediyemizin elektrik giderlerinde yüzde 30 tasarruf sağlayacağımız Güneş Enerji Santrali projesi onaylandı. Yaklaşık 35 Milyon liralık bir proje. Bu proje beş yılda yapacağımız tasarrufla yatırım bedelini büyük bölümünü karşılayacak bir proje. Ağustos ayında inşallah bu çalışmalar başlayacak.
MUHTARLIK İŞLERİ HİZMET BİNASI
Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet sunabilmek için, idari bina ve garaj binası olmak üzere iki bölümden oluşan Muhtarlık İşleri Müdürlüğü hizmet binası inşa edilecektir.
Ayrıca Saraçlar Mahallesi’nde, 31.500 m2 mezarlık alanı Orman dan, Belediyemize teslim sürecine gelinmiştir.
İhsangazi yolu üzerinde, 50.000 m2 mezarlık alanı fizibilite çalışmaları %99 tamamlanmıştır.
Ahmet Dede Mezarlığı pilot bölge olarak belirlenmiş, Aile mezarlık alanları standartlaştırılarak (8 mezar sığacak, 30m2 ada/ parsel ve yollar) yapılmaktadır.
KUZEYKENT İTFAİYE BİNASI PROJESİ
Şehrimizin en büyük mahallesi olan Kuzeykent Mahallesi’ne yeni itfaiye binasında çalışmalar hızla sürüyor. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.
Üç adet itfaiye aracımız burada hazır bulunacak. Bu projemiz de bölge için hayati bir öneme sahip.
PLANLANAN PROJELER
KAVŞAK DÜZENLEME PROJESİ
Şehrimizin trafik akışının daha sağlıklı ve güvenilir olması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Çalışma dahilinde şehrimizdeki kavşaklar ele alınacak ve gerekli düzenleme yapılacaktır.
TOKLU TEPE SEYİR KULESİ PROJESİ
Mülkiyeti İl Özel İdaresi’nde bulanan ve kurumumuza 10 yıl süreyle tahsis edilen alanda 1. Etap projemiz olan Seyir Kulesi yapımı ve çevre düzenlemesine 2023 yılı içerisinde başlamayacağız.
Projemizin tüm etapları tamamlandığında seyir terası, manzara ve seyir alanı, dinlenme alanı, piknik alanı, çocuk oyun alanı, bisiklet yolu, yürüyüş yolu da yer alacak.
TOSYA YOLU KAPALI PAZAR PROJESİ
Biz söz verdik mi yaparız. Tosya Yolu Kapalı Pazar alanının ihalesi yapılıyor. Burayı da hayata geçirmiş olacağız.
Projemiz 5 bin m² alan içerisinde 1400m² oturumlu toplam 2800m² inşaat alanına sahip 2 katlı betonarme binadan oluşmaktadır.
DERNEKLER BİNASI PROJESİ
Buranın da ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi 711 ada 56 parsel üzerine 3 katlı 455 m² toplam inşaat alanlı bir proje.
KUZEYKENT KÜLTÜR VE GENÇLİK MERKEZİ PROJESİ
Memleketin en çok ihtiyacı olan projelerden biriydi. Onun ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bir ay içerisinde maliyet hesapları bitmiş olacaktır diye düşünüyorum.
ÜST GEÇİT PROJELERİ
Mehmet Akif Ersoy ve İnönü Mahallesi üst geçit projelerimizi gerçekleştireceğiz. İlk etapta İnönü Mahallesi Şekerevleri’nin oradan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ne bağlanan bir üst geçiti tamamlayacağız.
TELEFERİK PROJESİ
Isıtılıp ısıtılıp yenen benim de en çok başımı ağrıtan projelerden bir tanesiydi teleferik projesi… Ne oldu teleferik diyenler bu proje 2018’de bitmesi gerekiyordu 2019’a neden sarktı diye sormuyorlar. 2019 Mart ayında bulduk biz bunu… Tekraren söylüyorum, anlaşılsın diye söylüyorum. Bir önceki Belediye Başkanımızın bir projesiydi. Ödenen rakam 2 Milyon KUZKA, 2 Milyon Kastamonu Belediyesi ödeme yapmış. Toplam 4 Milyon lira para ödenmişti. Ben göreve geldiğimde 3.3 Milyon lira ödeme yaptım. Neredeyse KUZKA ve bir önceki dönemin ödediği rakam kadar para verdim. Firma ben bunu bitiremiyorum diyor. Mahkemelik olduk. İlk etabını kazandık. Çarşamba gününe bir firma çağırdım. Onlarla bir görüşeceğim. Bir maliyet hesabı yapacağız. Uçuk rakamlar çıkarılıyor. 15-20 Milyon bütçe ayırmamız gereken bir durum ortaya çıkarsa bunu buraya ayırmaktansa Kültür Merkezi projesine aktarırım gençlerin istediği bir proje yaparım daha mantıklı.
Tabi başlamış işin bitmesini arzu ediyorum. Çarşamba günü görüşmeden sonra kamuoyunu bilgilendireceğim.
İNÖNÜ MAHALLESİ ARAÇ KÖPRÜSÜ PROJESİ
İnönü Mahallesi Kebeci Market yanında yaptığımız yaşam alanının bulunduğu noktadan derenin karşısında bulunan okullar bölgesine araç köprüsü yapacağız. Yine Saraçlar Mahallesinde bulunan dere üzerinde aynı çalışmayı gerçekleştireceğiz.
AFET BÖLGESİNE YARDIM
11 İlimizi etkileyen deprem felaketinin ardından 15 TIR, 16 Kamyon, 8 Kamyonet, 10 Minibüs, 2 İtfaiye aracı, 2 Su tankeri, 4 Arama kurtarma aracı ve 2 Arazözü ile birlikte 5 konteyneri bölgeye sevk ettik. 68 personelle sahadaki çalışmalara katıldık.
İlimize gelen misafirlerimiz ile yakından ilgilendik ve ilgilenmeye devam ediyoruz. 3569 misafirimize gıda, hijyen ve temizlik kolisi desteği sağladık.
Mobil Tiyatro TIR’ı ile deprem bölgesindeki çocuklara psikolojik destek sağlamaya çalıştık. Mobil Tır, ciddi anlamda destek gördü. Her gidilen yerde birkaç gün daha kalsın isteği oldu. Her yere birer gün gibi plan program yapmıştık. Planladığımızın ötesine geçtik.
- PİR ŞEYH ŞABAN-I VELİ TASAVVUF MÜZESİ VE DERGAHHANESİ
Benim gündeme getirdiğim ancak 350 metrekare nedeniyle tamamlayamadığımız Hizarardı Okulu’nun orasını Belediyemize kazandırma projemiz vardı. Benim gönlümden geçen Türkiye’nin dört manevi kutbundan bir tanesi olan Şeyh Şaban-ı Veli’nin önünü trafiğe kapatmak. Orada iki otopark çalışması yaptık. Okulun arkasında 2 bin dönüm yerimiz daha var. Burada tapuya yanlış bir işleme olmuş. Mecburen bir mahkeme süreci yaşadık. Bu süreç bitti. Ben Hisarardı Okulu karşısında Kuzeykent’ten Spor Lisesi için yer verdim, İl Özel İdaremize. İl Özel İdaremiz de okulu belediyemize verdi. Buraya Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Tasavvuf Müzesi ve Dergahhanesi projesini gerçekleştireceğiz.
Otopark, Tasavvuf Müzesi, Dergah Hane, Restoran, Kütüphane ve Söyleşi Salonu’nun bulunduğu projemizi inşallah en kısa zamanda yapıp bitireceğiz.
İnşallah İsmailbey Külliyesi ve Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Vakfı’nın da öncülüğüyle iki noktada aşevini tamamlamış da olacağız.
ASFALT
Geçtiğimiz yıl özellikle ciddi bir asfaltlama çalışması gerçekleştirdik. Kastamonu tarihinde görülmemiş bir asfaltlama gerçekleştirildi. Kastamonu Belediyesi tarihinde 100 kilometre asfalt yapılan bir dönem yok.
Önümüzdeki süreçte her iki sanayimizin de yollarını komple asfaltlayacağız. Yine belediyemiz arka kısmı ve Rehabilitasyon Hastanesi ile Devlet Hastanesi bölgesinde bozulan asfalt alanları öncelikli olarak yapacağız. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde çok az bir yerimiz kaldı onu da yapacağız.
ÖZEL UĞURLU HASTANESİ
Özellikle bir türlü anlaşılamayan ya da anlaşılmak istenmeyen kamuoyuna yanlış akseden bir konu var. Bu Özel Uğurlu Hastanesi. Şimdi herkes elini vicdanına koysun da söylesin. 10 yıldır dillere pelesenk olmuş ama hiçbir şekilde çözüme kavuşturulmamış. Çözüme kavuşturulma ihtimali olmayan, umutların tükendiği noktada ben çıktım dedim ki ben buraya talibim. Süreç böyle olmadı mı? Ben burayı binasıyla ruhsatıyla almak istiyorum dedim. Yeri geldi tartışmaların göbeğinde buldum kendimi. Bir yıl emek neticesinde burayı ihaleye çıkarttım. Bir problemi çözdüm mü? Satıldı mı burası? Evet satıldı. Problem çözdüm mü çözdüm. O aldı bu aldı şu aldı… Binayı alan oldu ruhsatı da belediye aldı. Keşke binayı da biz alsaydık. Ama olmadı… Kimseye ihaleye girme diyemiyorsunuz. Ben imasını yaptım ama bunu bile bazı arkadaşlar “tehdit eder gibi konuştu diye yazdı” yazan basın mensubunu biliyorum. Tehdit eder gibi demedim. Belediyenin talip olduğu bir yere başkasının talip olması şık olmaz dedim. Devlet satıyor devlet alacak dedim. Bu sözümün arkasındayım. Belediye devlet değil mi? İflas maması devletin bir kurumu değil mi? Evet devlet satıyor devlet alıyor dedim. Bunun dendiği yere başkalarının girme hakkı var ama…. Ama bu kamuoyuna böyle yansımamalı. Arkasından belediye başkanı alacağım dedi fos çıktı ifadeleri kullanılıyor. Hadi oradan… Belediye Başkanı kafasına silah mı dayayacak ihaleye girmeyin diye. İhaleye girene neden kimse laf etmiyor. Belediye bir yıldır emek veriyor. Belediye Başkanı’nın emeği var açacağım dedi. Belediye’nin talip olduğu yere neden giriyorsunuz diye kamuoyu niye bilgilendirilmedi. Başkası alınca kabahatli benmişim gibi… Ben bir problemi çözdüm. B planımda var. Allah izin verirse çözeceğim. Bu konu üzerinden bizlere söylenen bazı sözler hak ettiğimiz sözler değil. 10 yıldır çözülemeyen bir problemi irade gösterdim ve çözdüm. Artık kimse diyemez orası iflas masasında diye. Bir mahkeme süreci var, satışa itiraz edenler var o da devam edecek. Ne zaman biter bende bilmiyorum. İnşallah o da en kısa sürede biter. Binanın atıl durumdan kurtarılması önemliydi bunu becerdik, ruhsatın işlevlik kazanması bunu da sağladık.
Bazı noktalarda olay buraya geldi bunun çözümü noktasında bir irade gösterilse deniyor bana. Neden iradeyi herkes benden bekliyor. Neden demiyorsunuz, binayı neden aldınız? Ruhsat alamadıysanız işletemiyorsanız verin belediye işletsin diye neden diyemiyorsunuz? Ben binayı alayım diyorum. Binayı aynı rakamdan geri almaya hazırım. Kamuoyuna duyuruyorum. Bu saatten sonra bina ile ilgili ruhsat ile ilgili benim çaba rağmen aleyhte yorum görürsem çok üzülürüm. 10 yıldır çözülemeyeni çözüyorsunuz ve eleştiriliyorsunuz. Neden binayı alamadın? Milyon milyon paramız vardı damı almadık. Aynısını binayı alanlara sorun. Madem binayı alana sorun ruhsatı neden almadın diye? Kimse kimseye bir şey demiyor bize gelince neden almadın? Bütçemiz belliydi bizim. Biz borcu azaltacağız, belediye yönetilebilir bir hale gelsin diye uğraşıyoruz. Dört yıldır memlekette başa gelmeyen iş kalmadı. Ne pandemisi kaldı, ne seli ne depremi kaldı. Sadece bu ay gelen İller Bankası’ndan gelen paraya 7 Milyon lira ekleyerek maaşları ödüyorsunuz. Paranız varsa alırsınız. Yoksa öyle borçlanmayla olmaz. Cumhurbaşkanlığı’nda geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda da dile getirdim. Benden sonrası tufan anlayışı bende yok. Ben, benden sonraki ne yaparsa yapsın belediyenin borç yükünü arttırayım sonra da güllük gülistanlık yöneteyim kusura bakmayın benden beklemeyin. Seçimi kaybedeceğimi de bilsem Kastamonu hepimizin öyle bir şey asla yapmam. Benden sonra gelecek arkadaşıma öyle bir borç yükü bırakmam. Doğru değil. Ben borçtan dolayı bugün nasıl bir sıkıntı yaşıyorsam aynısını başkasına yaşatmamalıyım. Mümkün olduğunca borcu azaltacaksınız hizmet üreteceksiniz. Biz epeyce şehre yol aldırdık.
KATALOGDA SÖZ VERİLEN VE YAPILAN PROJELER
Seçim kataloğumuza baktım yüzde 70 oranında halletmişiz. Kataloğun bazıları kısa vade bazıları ise uzun vade projelerdi.
TARİHİ KENT KASTAMONU
Sokak sağlıklaştırma ve konak restorasyonları projelerimiz ile devam ediyor.
AKILLI KENT KASTAMONU
Yine basın toplantımızın içerisinde söyledim Akıllı Şehir Kastamonu Projesi’nin altyapı çalışmalarına başlandı diye. Bu projemizi de başlattık ve sürdüreceğiz.
TOKLU TEPE SEYİR KULESİ
Proje çalışmalarını tamamladık birinci etabına bu yıl içerisinde başlayacağız.
KUZEYKENT KENT PARK
Kuzeykent Kent Park demişiz bu alana Türkiye’nin en büyük 3’üncü Millet Bahçesini yapıyoruz.
KUZEYKENT GENÇLİK MERKEZİ
Projemizi hazırladık. En kısa sürede ihaleye çıkacağız.
MAHALLE KONAKLARI
Esentepe Mahallemiz de başladığımız çalışmayı diğer mahallelerimiz de de uygun alanlara yapmak için çalışmalarımız sürüyor.
ENGELSİZ ŞEHİR KASTAMONU
Şehrimizdeki engelleri kaldırmak için çalışmalar başlattık. Engelsiz Yaşam Merkezi’ni yaptık.
HİLAL KART
Bu projemizi başlattık ve geçişi sağladık.
AŞEVİ
Aşevi projelerimizle ilgili çalışmalar tamamlandı. Hem Ramazan’da hem de sair zamanda yaklaşık 250 ailemize aşını ulaştırıyoruz. Bir nevi seyyar aşevimiz var. Kalıcı aşevi İsmailbey ve Hz. Pir Külliyesi’nde faaliyete geçireceğiz.
YENİ GEÇİCİ HAYVAN BAKIMEVİ VE DOĞAL YAŞAM ALANI
Bu projemizin ile ilgili hemen hemen tüm çalışmaları yaptık bitirdik.
OYUNCAK KÜTÜPHANESİ
Bu projemizi tamamladık.
ÜCRETSİZ WI-FI
Bu projemizi de gerçekleştirdik.
KASTAMONU BELEDİYESİ MESLEK EĞİTİM KURSLARI
Benim üzerinde sıkça durduğum bir projeydi ve bugün tamamlanmış her kesimden takdir gören bir proje… Bunu da gerçekleştirdik.
YÖRESEL ÜRÜN PAZARI
Şehrimizin yöresel ürünlerini KastamonuDoğal.com üzerinden satışa açtık. Ürünlerimize online bir Pazar oluşturduk. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yapacağımız Pazar yerinde ayrıca bir yöresel ürün satış yeri ayıracağız. Kuzeykent Pazarı’nda yöresel ürün satışı yapılıyor.
KAPALI PAZAR ALANI
Mehmet Akif Ersoy Mahallemize yapacağımız kapalı Pazar alanımızın ihalesini yapıyoruz. Devamı gelecek. Bölgemize hayırlı olsun.
AHŞAP FUARI
Valiliğimiz ile birlikte yapıyorduk. Pandemi ve felaketler bazı organizasyonları ertelememize sebep oldu. Önümüzdeki süreçte yeniden değerlendireceğiz.
GASTRONOMİ FUARI
Bir defa yapabildik. Üniversitemizin de böyle bir girişimi var birlikte gastronomi, yemek kültürü noktasında şehre katacağımız işleri yaparız.
EVDE İŞ
Bizim evde iş projemiz vardı. Kastamonu Mikro Finans Şubesi ile belediyemizin ortak bir çalışması oldu. Bu bağlamda 700’ün üzerinde ev hanımımıza evlerinde üretim yapmaları için katkıda bulunduk. Ev ekonomilerine katkı sağlayan hanımlarımıza da katkı sağlamaya devam ediyoruz.
İNANÇ TURİZM MERKEZİ
Bu projemizin de çalışmalarına başladık. Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli caddesine yapacağımız yeni projelerimiz verdiğimiz sözün yerine getirmek için adımlar attığımızın göstergesi.
KÜLTÜR GEZİLERİ
Çanakkale başta olmak üzere kültürel gezilerimize başladık. Çok hayır duası aldığımızı düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte bu projemiz devam edecek. Gönlüm istiyor ki şehrimizdeki çocuklarımızı İstiklal Yolu başlangıcı İnebolumuza ve Kurtuluş’un ilk adımının atıldığı Samsunumuza da götürelim vatan nasıl vatan oldu onlarda görsünler. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek.
KIRTASİYE YARDIMI
Çocuklarımıza kırtasiye yardımları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
KENT KÜTÜPHANESİ
Saraçlar Mahallemize Mustafa Yıldız Halk Kütüphanemizi kazandırdık. Bu projemizi de gerçekleştirdik. E-Kütüphane ile ilgili de çalışmalarımız var.
SPOR KOMPLEKSİ
Semt sahaları ve basketbol sahalarımızı yaptık. Mahallelerimizde kurduğumuz kondisyon setleriyle birlikte bir spor kompleksi oluşturmuş olduk. Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Yaşam Alanı bunlardan bir tanesidir.
TEK TİP TABELA
Tüm hazırlıklarımızı bitirdik. En kısa sürede örnek çalışmaya başlayacağız.
YAYA VE ARAÇ KÖPRÜSÜ
Çalışmalarımızı konuşmamda bahsettim yapıyoruz.
YAĞMUR SUYU DRENAJ
Alt yapıyla ilgili en büyük çalışmanın yapıldığı dönemdeyiz. İnşallah daha büyüklerini yapacağız. Belediye tarihinde bu denli bir alt yapı çalışması olmamıştır. Tabi önümüzdeki günlerde tam yüzde yüz olmadığı için paylaşamıyorum ama çok büyük bir atılımın da müjdesini inşallah veririz. Çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz.
ATIKSU ARITMA TESİSİ
Yine defaten bahsettiğim ve tamamlanmasından mutlu olduğum bir proje.
KENTSEL DÖNÜŞÜM MASTER PLANI
Çalışmayı hazırlayıp Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza sunduk.
Seçim kataloğumuzda yer alan başladığımız ve yaptığımız bazı projeleri sizlerle paylaştım. Bunların yanı sıra Huzurevi, Park Bahçeler Yerleşkesi, Kuzeykent İtfaiye Binası, Atalık Tohum fide üretimi gibi birçok proje sözlerimiz arasında olmamasına rağmen yapıldı. Bundan sonra da Kastamonu’nun geleceğe en iyi şekilde hazır olması adına ne gerekiyorsa yapacağız.
RAMAZAN
Bazen bize soruyorlar eski den çadır vardı diye. Online eğitime geçildiği için öğrencilerimizin faydasına olacak bir çadır kurmadık. Kurum olarak da iftar programı yapmadık. Deprem bölgesindeki kardeşlerimizin ellerinden tutalım istedik. Burada yapacağımız bazı işleri oraya kaydırdık.
Şehrimizde de ihtiyaç sahiplerimize ciddi gıda kolisi dağıtımı sağladık.
Sel felaketinde Bozkurt’a Türkiye’nin dört bir yanından yardım yağmıştı. Benzerini biz yaptık, deprem bölgesi için. Kastamonu insanı kadirşinastır. Kastamonu bölgesi Türkmen kaidesi diye anılır. Özü sözü birdir. Mert insanların barındığı bir ildir. Türkiye’nin neresinde ne olursa Kastamonu her daim yardım elini uzatacaktır.
SEÇİM
Bir ay sonra bir genel seçimden geçeceğiz. Ardından 11 ay sonra yerel seçim sürecini yaşayacağız. Eleştirilmekten asla yüksünmem hatta hoşuma gider. İşleyen demir ışıldar, meyveli ağaç taşlanır. Yeter ki edep sınırını aşmadan maksat hasıl olsun. Yol gösterici olsun her türlü fikre açığız. Maksadını aşan cümleler çok doğru cümleler değil. Kimse Kastamonu Belediyesi’ne Belediye Başkanı’na haddini aşan ifadeler kullanmasın. Beni sevmeye bilirsiniz. Ama bana asgari saygıyı göstermek zorundasınız. Bir makamı temsil ediyorum. Eleştiri yaparken haddini aşanlara sesleniyorum. Zattenmesinki kimse verilecek cevabımız yok. Kale almadığım için haddi aşanlara cevap vermiyorum. Şehirle ilgili yapıcı ve yol gösterici eleştirileri varsa bunları dikkate alırım. Ama ağzı kalabalık laflarla bana kimse ayar vermeye kalkmasın ayarını bozarım. Kimseye bir şey demiyoruz diye hiç kimse haddini aşan ifadeler kullanmasın. Hayatım boyunca dik durdum, dik durmaya da devam ederim. Burası Kastamonu Belediye Başkanlığı, burası bir kamu kurumu… Buraya hitap ederken edebinizle hitap edeceksiniz. Herkes kendisini farklı muamele uygulanacak her sözüne eyvallah edilecek, hiç ses çıkarılmayacak zannetmesin. Ben ne edepten vaz geçmem herkesi de edebe davet ederim. Üzerine alınanlar alınsın.
Önümüzdeki süreçte siyasetin dili sertleşecektir. Ama işte geldik gidiyoruz. Birbirimize kullandığımız hoş olmayan ifadelerin hepsi kem söz sahibine aittir. Ülke bizim, vatan bizim, millet bizim… Herkes bu ülkeye, vatana, millete nasıl katkı sağlayacaksa öyle katkı sağlamalı. Olaylara farklı yönden bakabiliriz, farklı değerlendirebiliriz, bu ülkenin menfaati için düşünen, plan yapan bu ülkeye yürekten bağlı herkes benim öz kardeşimdir. Siyasi yelpazenin neresinde yer alırsa alsın elbette farklılıklar olacak. Burada kırmızı çizgimiz ruhunu satmışlar ve iblisin çocuklarıdır. Onlara asla müsamaha yok. Bu topraklara yürekten bağlı herkes bizim için kardeştir. Her kim ki bu ülkeye ihanet ediyor babam olsa acımam. Arkadaşlar teşekkür ediyorum. Bu süreçte mutlaka basın mensuplarımıza çok iş düşüyor. Basın için haber çok kıymetli. Ama şu süreçte gerginlik çağrıştıracak ifadeleri gazetelerinizde çok yer vermeyin ki Ramazan’ın manevi iklimine uygun olsun. Herkes bu memlekete çivi çakmak istiyor. Kavgadan gürültüden kimsenin kazanacağı bir şey yok. Bazen maksadını aşan ifadeleri bizlerde kullanabiliriz. Siyasetin dili bazen istemediğiniz yerlere de gidebilir. Burada mutlaka sizlere de düşen görevler var. Herkes yapacağı hizmetleri söylesin. Biri kazanacak diğerleri kaybedecek. Önemli olan kaybederken kazanmak, kazanırken diğer adayları kazanmak. Birbirimizin elinden tutarsak şehre bir şey katabiliriz. ”