İlimizin günümüzde devletten en büyük beklentisi bütüncül bir kalkınma sağlayacak olan Batı Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi’nin kurulması kuşkusuz…
Başesgioğlu’nun bundan tam 20 sene önce TBMM’ye verdiği bir kanun teklifi ile dönemin hükümetinden ettiği talep yani.
Yıl 1995…
İktidarda DYP-CHP koalisyon hükümeti vardır. TBMM’de gündem pek bir yoğundur, çünkü hem demokratikleşme hem de ülkemiz kapitalizminin değişmekte olan dünya sistemine bir kez daha entegrasyon olma sancıları dört bir yanı sarmıştır.
Tansu Çiller’in Başbakanlığı, Hikmet Çetin’in Başbakan Yardımcılığı’ndaki hükümet hummalı bir çalışma sonucunda, 1996-2000 yılları arasındaki dönemi kapsayacak olan 7. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nı çıkarmayı amaçlamaktadır…
Özelleştirmeler de dört naladır bu arada.
Bu sayede ülkemiz bir yandan demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve liberalizm gibi kavramlar ile boylu boyunca kucaklaşacak diğer yandan da mal ve finans piyasalarının, bilgi ve teknolojinin yeni baştan harman olduğu dünyada yerini alacaktır…
Tam o vakitlerde Avrupa Birliği ile imzalanan Gümrük Birliği Antlaşması, ülkemizi yeni bir evreye taşıyacak yolculuğun fitilini yakmıştır ve rotayı 7. Plan belirleyecektir.
7. Beş Yıllık Kalkınma Planı’ndan bölgemize düşe düşe “Zonguldak-Bartın Bölgesel Gelişme Projesi” düşer…
Başesgioğlu derhal TBMM’ye verdiği kanun teklifinde, ilgili kanunda “Özelleştirme uygulamalarına paralel olarak öncelikle ele alınmış olan Zonguldak ve Bartın ilerinde yörenin; gerekli altyapı yatırımlarını ortaya koyacak, sektörel ve mekansal gelişme istikametlerini belirleyecek ve yeni istihdam alanları önerecek Zonguldak-Bartın Bölgesel Gelişme Projesi kapsamına Kastamonu ve Sinop illeri de dahil edilerek çalışmalar hızla tamamlanarak plan döneminde uygulamasına geçilecektir” şeklinde bir değişikliğin yapılmasını talep eder ve gerekçelerini bir bir sıralar.
Muhalefetteki Anavatan Partisi’nin Kastamonu Milletvekili olan Başesgioğlu’nun teklifi o gün iktidarın iki partisi tarafından kabul görmez…
Böylece, Başesgioğlu’nun kanun teklifinde bölgemizle alakalı özellikle altını çizdiği, “Ekonomik ve sosyal gelişmişlik açısından da maalesef diğer bölgelerden geridir. Bu yüzden büyük oranda hem insan gücü hem de sermaye dışarıya göç etmektedir. Önümüzdeki 5 yıl içinde tedbir alınmazsa, bu olumsuzluklar daha da artacaktır” öngörüsü gün gün gerçeklik kazanmaya başlar ve ilimizin göç verme rakamları zıplar.
Sene 2015…
Başesgioğlu 20 yıl önce verdiği “Bölgesel bir Gelişme Projesi” teklifinin benzerini, milletvekilliğinin bitmesine sayılı günler kala, 12 Ekim’de verdi bu kez.
20 yıldır aynı yerinde duran talep, Başesgioğlu’nun kaleminden TBMM kayıtlarına kanun teklifi olarak bir kez daha girdi…
“Batı Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Kurulması”.
Hükümet, Başesgioğlu’nun 20 yıl önce verdiği teklifte yer alan, kurulmaması halinde ilimizin ve bölgemizin başına gelecekleri belirttiği satırları bile okusa sadece…
Bugün o dakka BAKAP kurulur.