1966 yılı Kastamonu tarihinin mihenk vakitlerinden biri, tüm şehrin yekvücut olarak Kastamonuspor’un 2’nci Lig’e alınması için verdiği çabanın perde arkasında “kültür” yatıyor, zirveydi belki de o tarih toplumsal gelişme namına…
İlerleyen vakitlerde istikametin yönünün ileri mi sürdüğü yoksa geri mi döndüğü tartışmaya açık.
(Bardağın yarısının “boş” olduğunu düşünenlerdenim…
Gün gün boşaldı kum saati.)
Spor Bakanı Kamil Ocak, Kastamonu’da dillere destan bir “tazyik” ile karşılaşmasaydı, Kastamonuspor’un lige girmesi mümkün değildi elbet…
İnanılmaz bir birlik ve azim.
Sene 1966…
Hüseyin Üster arşivinde itina ile muhafaza edilen fotoğrafta, Cumhuriyet Meydanı’nda adeta bir tören kıyafetiymişçesine muntazam takım elbiseleri ile Kastamonuluları görüyorsunuz, “jön” gibi hepsi de hemşerilerimizin.
Pardösüleri ve kravatları ile defiledeler adeta…
“Sinekkaydı” alayı.
Rahmet olsun…
Şan olsun.
Hüseyin Üster’in tüm fotoğrafı isim isim vermesine sabır göstermeden yazdım, tez canlıyım, isme de gerek yok hani…
Gönüllerde kayıtlı her biri nitekim.
“Belediye Başkanı Abdurrahman Temizdal, Eczacı Turan Karadeniz, Mehmet Can, Ziya Kırlıoğlu, Nurettin Meriç, Cumhuriyet Lokantası’ndan Aşçı Osman, Sarı Hafız’ın Lokantası’ndan Mustafa Bey…”…
En şık tören kıtası.
Kastamonuspor’un 2’nci Lig’e alınması sadece bir spor olayı değil, hatta, en son kalemde spor alanında değerlendirilmesi gereken bir olgu…
Şehrin o vakitteki sosyolojisinin şifrelerini çözen bir vakıa başlı başına.
“Nasıl olmuş?” sorusunun bir hükmü yok bir bakıma…
“Niye olmuş?” sorusu çok daha anlamlı.
Kastamonu’nun o tarihteki kültürü, tarihi birikimi, vizyonu böylesi bir gelişmeyi zorunlu kıldı…
Aksi olamazdı.
Önüne durulamazdı…
Coşkun bir seldi o vakit Kastamonu.
Not: Her fotoğraf başka bir kapıyı açıyor…
1960’larda, bugünkü İş Bankası’nın bitişiğindeki alışveriş merkezinin olduğu yere denk düşen yerdeki “Cumhuriyet Lokantası” misal.
Fotoğrafta yer alanlardan Aşçı Osman’ın lokantası…
Ne leziz yemekleri vardı şüphesiz.
Arka sokağında…
“Sarı Hafız’ın Lokantası”.
Kastamonu’nun “lokantalar şehri” olduğu vakitler…
Enfes yemekler, adap erkan, usta garsonlar.
“Kastamonu Lokantaları Tarihi” kitabını kim yazacak?…
Bu eşsiz külliyatı kim kağıda dökecek?
MUSTAFA AFACAN