“Pancar ekimine olumsuz yansıyacak”
CHP PM Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, şeker pancarı için geçen yıla göre ton başına sadece 36 TL’lik bir artış yapıldığını, çiftçinin emeğinin karşılığı bile olmadığını dile getirdiği bu fiyatın üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacağını ve önümüzdeki yıl pancar ekimine olumsuz yansıyacağını söyledi.
“Pancar ekmeyin, ben ithal edeceğim” demek
Yüzde 12’lik artışın “siz pancar ekmeyin, ben şeker ithal edeceğim” demenin başka bir ifadesi olduğuna işaret eden Baltacı, “İktidarın pancarda düşük taban fiyat uygulaması maalesef küresel firmaların çıkarlarının gözetilmesi, Nişasta Bazlı Şeker kullanımının önünün hep açık tutulması anlamına da gelmektedir” dedi.
CHP PM Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, şeker pancarı için geçen yıla göre ton başına sadece 36 TL’lik bir artış yapıldığını, çiftçinin emeğinin karşılığı bile olmadığını dile getirdiği bu fiyatın üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacağını ve önümüzdeki yıl pancar ekimine olumsuz yansıyacağını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Baltacı, şöyle dedi:
“Pancar çiftçisinin aylardır beklediği şeker pancarı fiyatı açıklanmış, buna göre net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir.
Açıklanan bu rakam en az 390 TL fiyat talep eden çiftçimizin beklentisinin çok altında kalmış, 2 aya yakındır pancar hasadıyla uğraşan ve emeğinin karşılığını almayı bekleyen nasırlı ellere hayal kırıklığı yaşatmıştır. Bu fiyat, üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacak, önümüzdeki yıl pancar ekimine olumsuz yansıyacaktır. Ton başına 336 TL fiyat, çiftçinin emeğinin karşılığı değildir. Geçen yıl tonu 300 TL olarak açıklanan şeker pancarı için ton başına sadece 36 TL’lik bir artış yapılmıştır. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından büyük bir müjde olarak açıklanan pancar fiyatının bu kez Türk Şeker tarafından yazılı açıklamayla kamuoyuyla paylaşılması bile fiyatın yetersiz olduğunun göstergesidir.
Son bir yılda mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik, sulama ve işçilik giderlerine %30 ile %50 arasında zam gelmişken şeker pancarının alım fiyatının sadece %12 artırılması üreticiye ‘ekmeyin, ben ithal edeceğim’ demenin bir başka ifadesidir. AKP, diğer üreticiler gibi maalesef şeker pancarı üreticisini de gözden çıkardığını bu fiyatla bir kez daha ortaya koymuştur. AKP, üretmek yerine yine ithalata uygun zemin hazırlamayı tercih etmiştir.
İktidara geldiği günden bu yana bütün tarımsal ürünlerde ülkeyi dışa bağımlı hale getiren, bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın ithalat rakamını geçerek 174 bin ton şeker ithalatına 71 milyon dolar ödeme yapan AKP, son 18 yılda ise 1.3 milyon ton şeker ithal ederek, yabancı ülkelerin çiftçilerine 623 milyon dolar ödemiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtiğimiz son iki yılda ithal edilen 429 bin ton şekere 140 milyon dolar ödeme yapılmıştır.
İktidarın pancarda düşük taban fiyat uygulaması maalesef küresel firmaların çıkarlarının gözetilmesi, Nişasta Bazlı Şeker kullanımının önünün hep açık tutulması anlamına da gelmektedir. Ülkemizde zaten Nişasta Bazlı Şeker kullanımı AKP döneminde rekor düzeye ulaşmıştır. Her yıl daha ucuz olduğu için büyük bölümü gayri resmi yollardan olmak üzere Türkiye’ye 600 bin ton Nişasta Bazlı Şeker girmekte ve tüketilmektedir. Bu nedenle şeker pancarından üretilen şeker stokları eritilememekte, her yıl pancar üretimi maksatlı olarak azaltılmaktadır. Vatandaşlarımız Nişasta Bazlı Şeker kullanılan ürünlere mahkûm edilerek sağlığından olmaktadır.
Çiftçinin kötü gününde sırra kadem basan, menfaatleri uğruna biriken sorunlara yıllarca sessiz kalan, çiftçi mağdur edilip iş işten geçtikten sonra ‘bu fiyat yeterli değil’ açıklamalarıyla çiftçinin yanındaymış gibi yapanlar, er ya da geç çiftçimizin vicdanının da mahkûm ilan edilecek, işgal ettikleri koltukları terk etmek zorunda kalacaklardır.
Mağdur edilen, emeğinin karşılığı verilmeyen çiftçimizin sorunlarına Cumhuriyet Halk Partisi çözüm olacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Kastamonu Şeker Fabrikası özelleştirme kapsamından çıkarılacak, modernize edilerek üretim kapasitesi arttırılacaktır. Tarımda ve stratejik bir ürün olan şekerde çiftçimizin kâr edeceği, üretimini arttıracağı uygulamalar belirlenecek, taban fiyatlarla desteklenecektir.”