CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Bakan Bekir Pakdemirli’nin de katılımıyla gerçekleşen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 bütçesiyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Kastamonu’nun hayvancılık, ormancılık ve tarım alanındaki sorunlarını ve bunların çözümüne yönelik taleplerini sıraladı.
Son yangınların, Kastamonu’nun yangınla mücadelede havadan müdahale imkânına ihtiyaç duyduğunu net olarak gösterdiğini belirten Baltacı, 2021 yangın sezonunda bir helikopterin Kastamonu’da mutlaka hazır bulundurulması gerektiğini kaydetti; ilave buzağı ve yem desteği kapsamından çıkarılış sebebini ve Kastamonu’nun coğrafi işaretli tarım ürünleri; Tosya Pirinci, Taşköprü Sarımsağı ve Siyez Buğdayı’na bakanlığın ‘Alan Bazlı Gelir Desteği’ sağlamayı düşünüp düşünmediğini sordu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşlarının 2021 yılı bütçelerinin görüşmeleri 5 Kasım 2020 Perşembe günü tamamlandı.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımında gün boyu süren bütçe görüşmelerinde Kastamonu’nun hayvancılık, ormancılık ve tarım alanındaki sorunlarını aynı zamanda taleplerini dile getirdi.
Son iki ayda Taşköprü ve Çatalzeytin’de meydana gelen yangınların Kastamonu’nun yangınla mücadelede havadan müdahale imkânına ihtiyaç duyduğunu net olarak gösterdiğini belirterek sözlerine başlayan Milletvekili Baltacı, Kastamonu’da 2021 yangın sezonunda bir helikopterin mutlaka hazır bulundurulması gerektiğini kaydetti.
Kastamonu’nun ilave buzağı ve yüzde 25 yem bitkisi desteği kapsamından çıkarılması, tohum desteği verilen iller arasına ise alınmaması nedeniyle Kastamonu çiftçisi ve hayvan yetiştiricisinin içinde bulunduğu şartların, daha da ağırlaştığını belirten Milletvekili Baltacı, fındık desteği alamayan Şenpazar ve Küre’nin de mağduriyetini Bakan Pakdemirli’ye aktardı.
Daday Bezirgan Hazım Kılıç Sulama Göleti ve Kırık Barajı ile ilgili Bakan Pakdemirli’ye sorular yönelten Milletvekili Baltacı, Kastamonu’nun coğrafi işaretli tarım ürünleri; Tosya Pirinci, Taşköprü Sarımsağı ve SiyezBuğdayı’na bakanlığın Alan Bazlı Gelir Desteği sağlamayı düşünüp düşünmediğini Bakan Pakdemirli’den yanıtlamasını istedi.
Milletvekili Baltacı son olarak, mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü’nde olan Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin Kastamonu’ya kazandırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın herhangi bir çalışma planlayıp planlamadığını sordu.
Milletvekili Baltacı, Plan Bütçe Komisyonu’nun soru-cevap bölümünde şu konuşmayı yaptı:
YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ
“Kastamonu; 1 milyon 533 bin 239 metreküp ile ülkemizin en çok orman üretimi ve 1021 ile en çok orman köyü olan ilidir. Ayrıca 873 bin 651 hektar ile en çok orman alanına sahip olan ikinci ilidir.
Kastamonu’nun, tarihindeki en büyük orman yangını 2 Eylül’de meydana geldi. Taşköprü ilçemizdeki yangın 44 saatte kontrol altına alınabildi, 1396 hektar alan kül oldu.
22 Ekim’de Çatalzeytin ilçemizde orman yangını çıktı. Söndürme helikopteri yangının üçüncü gününde gelebildi. Yangın 72 saatte ancak kontrol altına alınabildi.
Kastamonu’nun son iki ayda yaşadığı yangınlar bize küresel ısınmaya bağlı bölgedeki riskin arttığını ve sık koru ormanlara sahip Kastamonu’da bu tür yangınlarla mücadelede havadan müdahalenin olmazsa olmaz olduğunu gösterdi. Bu çerçevede Kastamonu olarak Kastamonu Bölge Müdürlüğü bünyesinde en az 1 yangın söndürme helikopterinin bulundurulmasını istiyoruz.
Bakanlık olarak 2021 yangın sezonunda Kastamonu’ya en az 1 yangın söndürme helikopteri tahsis etmeyi düşünüyor musunuz?
İLAVE BUZAĞI VE YÜZDE 25 YEM BİTKİSİ DESTEĞİ KAPSAMINDAN NEDEN ÇIKARILDIK?
“Diğer bir konu Kastamonu geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Ancak Kastamonu, ilave buzağı desteği verilen iller arasından çıkarılmıştır. Otomatik olarak yem bitkileri için verilen yüzde 25 ilave destek de elinden alınmıştır. Kastamonu ilave buzağı desteği kapsamından neden çıkarılmıştır, yeniden bu destek kapsamına alınması düşünülmekte midir?
Yine bölgemizdeki birçok il tohum desteğinden faydalanmış maalesef Kastamonu tohum desteği verilen 21 il arasına alınmamıştır. 50 bin hektar alanda Buğday, 14 bin hektar alanda Arpa, 2 bin hektar alanda çeltik üretimi yapan Kastamonu neden ‘Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı’ kapsamına alınmamıştır.
ŞENPAZAR VE KÜRE, FINDIK DESTEĞİNDEN FAYDALANAMIYOR
“Kastamonu’da 10 bin ton fındık üretimi yapılmaktadır. Fındık üretimi yapan ilçelerimizden Şenpazar ve Küre maalesef fındık desteğinden faydalanamamaktadır. Tarlaların yan yana olduğu Cide’nin Gökçeören Köyü ile Şenpazar’ın Sefer Köyü bu adaletsizliğin en önemli resmidir. Bir köyümüz destekten yararlanmakta, bir köyümüz destek alamamaktadır. Şenpazar ve Küre ilçelerimiz fındık desteği kapsamına alınarak Şenpazar ve Küre ilçelerimizdeki fındık üreticilerimizin yaşadığı mağduriyet giderilmelidir. ”
HAZIM KILIÇ SULAMA GÖLETİ
Daday Bezirgan Hazım Kılıç Sulama Göleti maalesef tamamlanamamıştır. 22 köy, 76 mahalle ve yaklaşık 5 bin çiftçinin yararlanacağı proje 2021 yılında tamamlanacak mıdır? Yine Kastamonu ilinin içme suyu ihtiyacını aynı zamanda 92 bin dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak Kırık Barajı projesi ne zaman tamamlanacaktır?
ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ VERİLMELİ
Kastamonu ilinin coğrafi işaretli ürünleri Tosya Pirinci, Taşköprü Sarımsağı ve Siyez Buğdayı için Alan Bazlı Gelir Desteği verilmesi gerekmektedir. Bakanlığınız söz konusu tarım ürünlerinin üretiminin arttırılması için alan bazlı gelir desteği sağlamayı düşünmekte midir?
BALLIDAĞ
Daday Ballıdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 2007 yılında kapatılmıştır. Mülkiyeti en son Orman Genel Müdürlüğü’ne geçen binanın atıl durumdan kurtarılması için bakanlık olarak hangi çalışma yürütülmektedir ya da binanın yeniden Kastamonu’ya kazandırılması için bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
MAZOT,GÜBRE VE HAYVANCILIK DESTEĞİ AZALDI
Milletvekili Hasan Baltacı, komisyon toplantısı sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 bütçesiyle ilgili yaptığı değerlendirme de ise bakanlığın 2021 bütçesinde mazot, gübre ve hayvancılık desteğinin azaldığını söyledi.
Baltacı yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“2021 bütçesine göre göre çiftçinin en yaygın yararlandığı mazot, gübre ve hayvancılık desteklerinde bir önceki yıla göre toplam 787 milyon lira kesinti yapılacak. Mazot ve gübre desteğinde 2021 yılında toplam 229 milyon lira kesinti yapılacak. Mazot için çiftçilere 2020 yılında 2 milyar 901 milyon lira destek ödemesi yapılmıştı. 2021’de ise % 6,2 oranında kesintiyle 2 milyar 724 milyon ödenecek. Çiftçi 2020 yılına göre 177 milyon daha az mazot desteği alacak. Gübre desteğinde de % 6,2 kesinti yapılarak 2020 yılında ödenen 840 milyon liradan 52 milyon lira eksikle 788 milyon liraya ödenecek. 2020 yılında % 31,2 ile en yüksek paya sahip olan hayvancılık destekleri de 2021 yılında kesintiye uğrayacak. 2021’de hayvancılık desteğinde % 9,6 oranında kesinti ile % 28,6’ya düşecek. Buna göre 2020 yılında 6 milyar 862 milyon lira olarak öngörülen hayvancılık desteği 558 milyon kesinti ile 2021 yılında 6 milyar 304 milyon lira olacak.”