“Çiftçi, ‘Kurt mu boğuveriyorsunuz?’ diye soruyor
CHP Milletvekili Hasan Baltacı, TBMM genel kurulunda yasalaşan “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” görüşmelerinde Kastamonu’dan örnekler vererek yaptığı konuşmada, iktidarı halkın acil çözüm beklediği sorunlardan uzak kanun teklifleri ile Meclis’e mesai harcattığı eleştirisinde bulundu.
“Bugün burada Tarım Kanunu görüşülürken üretime küsmüş, borçları dağları aşmış çiftçi bize, ‘Kurt mu boğuyorsunuz kardeşim; siz orada bizim işimize yarayan, bizim derdimize derman olacak hangi yasayı çıkartıyorsunuz?’ diye soruyor” şeklinde konuşan Baltacı, ele alınması gereken sorunları sıraladı ve “Galoş giymeden tarlaları dolaşın; çiftçinin derdini dinleyin” dedi.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yasalaşan “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” görüşmelerinde ülke ve Kastamonu çiftçisinin sorun ve taleplerine dikkat çekti.
Kastamonu çiftçisinin “içler acısı” olarak tanımladığı durumunu Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar üzerinden dile getiren Milletvekili Baltacı, Kastamonu halkının Kastamonu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme kapsamından çıkartılması ve Kastamonulu şeker pancarı üreticisinin de şeker pancarı taban fiyatıyla ilgili talebini Meclis kürsüsünde dile getirdi.
“ÇİFTÇİ BİZLERE, ‘KURT MU BOĞUYORSUNUZ, NE İŞİME YARIYORSUNUZ?’ DİYOR”
AK Parti’li milletvekillerinin, halkın acil çözüm beklediği sorunlardan uzak Kanun tekliflerine Meclis’in mesai harcamasına tepki göstererek ve tarımla ilgili bir yasa teklifi görüşülürken Tarım Bakanı’nın Meclis’te bulunmamasına eleştiri getirerek sözlerine başlayan Milletvekili Hasan Baltacı, şunları söyledi:
“Bizim oralarda böyle çok önemli işler yapacakmış gibi görünen insanlar için ‘Kardeşim, kurt mu boğuyorsun, ne iş yapıyorsun?’ derler.
Meclise baktığımda bugün burada Tarım Kanunu görüşülürken sokaktaki çiftçi, üretime küsmüş çiftçi, borçları dağları aşmış çiftçi bize böyle söylüyor; ‘Kurt mu boğuyorsunuz kardeşim siz orada, ne işime yarıyorsunuz?’ diyor. ‘Siz, orada bizim işimize yarayan, bizim derdimize derman olacak, bizim derdimizi çözecek hangi yasayı çıkartıyorsunuz da orada çalışıyorsunuz?” diye soruyor.
Bunun karşılığında yapılan anketlerde şunu görüyoruz; Meclise güven yüzde 1’e düşmüş. Bugün, Tarım Kanunu’nu görüşüyoruz. Aslında, burada Tarım Bakanı’nın olması gerekiyor. 61 milletvekiliniz yan yana gelmiş, bir kanun teklifi hazırlamışsınız ama burada Tarım Bakanı’nın olmadığı bir ortamda Türkiye tarımının meseleleri konuşuyormuş gibi yapıyoruz.”
“ÇİFTÇİDEN 1.650 TL’YE ALDIĞIMIZ BUĞDAYI NEDEN 2.145 TL’YE İTHAL EDİYORUZ?”
Hobi bahçelerinin düzenlenmesini, taklit ve tağşiş ürünler ile yasaklanan saatlerde alkol satışına kesilecek cezaların arttırılmasını öngören söz konusu kanun teklifi yerine çiftçinin biriken borçlarının, tarım ithalatının, çiftçinin ekim yapmaktan vazgeçtiği tarım alanlarının yanı sıra çiftçinin bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının Meclis’te konuşulması ve bu sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğini belirten CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ne yapmamız gerekiyor? Çiftçinin borçlarını konuşmamız gerekiyor, ithalatı konuşmamız gerekiyor, yok edilen tarım arazilerini konuşmamız gerekiyor, ekilmeyen, ekilmekten vazgeçilen tarım arazilerini konuşmamız gerekiyor, yaklaşan gıda krizini konuşmamız gerekiyor ve her şeyden önemlisi taban fiyatlarını konuşmamız gerekiyor.
Neyi konuşmamız gerekiyor? Çitçi, pancar taban fiyatının açıklanması istiyor, bunu konuşmamız gerekiyor. Neyi konuşmamız gerekiyor? Süt üreticisi, süt üretmekten perişan duruma gelmiş, zam bekliyor, bu zammı konuşmamız gerekiyor.
Neyi konuşmamız gerekiyor? Buğday üreticisi, bizim kendi köylümüz, buğdayını üretmiş Toprak Mahsulleri Ofisine bin 650 liradan veriyor, biz ithalatı 2 bin 145 liradan yapıyoruz. Niye bu ithalatı 2 bin 145 liradan yapıyoruz ve niye ithal ediyoruz? Esasında, bunu konuşmamız gerekiyor.
Çiftçinin borçlarını konuşmamız gerekiyor arkadaşlar.
Bir litre sütün karşılığında bir kilo yem niye alınmıyor? Onu konuşmamız gerekiyor. Çiftçimize Tarım Kanunu’ndan kaynaklanan 176 milyar lira ödememiz gerekirken biz niye hububat ithalatına 18 yılda 24.5 milyar dolar ödemişiz? Bunu konuşmamız gerekiyor.”
İDARİ TAKİBE VE İCRAYA DÜŞEN ÇİFTÇİLER
“Sadece Kastamonu’da 18 yılda Tarım Kredi Kooperatiflerinden 103 bin 96 çiftçimiz kredi kullanmış. Bu çiftçilerimizden 75 bin 85’i idari takibe, bu çiftçilerden 18 bin 250’si ise icraya düşmüş. İşte, bunu burada konuşmamız gerekiyor. Bunu burada konuşursak Türkiye Büyük Millet Meclisine güven de artacaktır.
Değerli milletvekilleri, Kastamonu’da yine, sadece 2020 yılının ilk 9 ayında kredi kullanan 4 bin 12 çiftçiden 3 bin 63’ü borcunu ödeyemediği için idari takibe alınmış. Bu çiftçilerden 135’i ise icralık duruma düşmüş. Sadece bu yıl Kastamonu çiftçisinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan gecikmiş borç yükü 35 milyon 576 bin 279 liraya ulaşmış.
Neyi konuşmamız gerekiyor? Borçları konuşmamız gerekiyor.”
“EN YOKSUL İLLLERDEN BİRİYİZ”
Türkiye’nin en kadim illerinden olduğunu belirttiği Kastamonu’nun bugün Türkiye’nin en yoksul illeri arasında anılmaya ve bilinmeye başlandığını belirten Hasan Baltacı, bu konuda şunları söyledi:
“Kastamonu özelinde söyleyecek olursam biz Türkiye’nin, cumhuriyetin en kadim illerinden biriyiz, ama bundan bir ay önce TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, aynı zamanda, Türkiye’nin en yoksul illerinden biriyiz. Niye en yoksul illerinden biriyiz? Madenlerimiz satıldı, fabrikalarımız satıldı, limanlarımız satıldı. Şeker Fabrikası da halen satış listesinde. Şeker Fabrikasının satılmaması için onlarca kez mücadele verdik ama hâlâ Şeker Fabrikasının satışı özelleştirme listesinden çıkarılmadı.”
ŞEKER TABAN FİYATI
Baltacı, pancar taban fiyatı konusuna da değindiği konuşmasında, “Hâlbuki, imkân verilirse pancar üretimi Kastamonu’da sürekli artıyor. Bu yıl 420 bin ton pancar işlenecek ve 56 bin ton kristal şeker üretilecek ama çiftçinin merak ettiği şu: Yüzde 16 polar şeker ihtiva eden pancara ne kadar taban fiyat vereceksiniz? Talepleri 390 lira. Yüzde 20 polar şeker ihtiva eden pancar için talepleri 460 lira” İfadelerini kullandı.
“GALOŞ GİYMEDEN TARLALARI DOLAŞIN”
Baltacı konuşmasını şu cümlelerle tamamladı:
“Değerli milletvekilleri, galoş giyerek tarlaya giren bir genel başkanın esnafın kafasına çay fırlatmasını inanın ben yadırgamıyorum, ama buradan bir tavsiyem var: O saraylarınızdan çıkın, halkın arasına karışın. Galoş giymeden tarlaları dolaşın, çiftçinin derdini dinleyin. Çünkü siz saraydan çıkmazsanız gün gelecek, halk o saraya girecek.”