Nail TAN
Tosyalı yazar ve eğitimciler içinde Muzaffer Ertaş’ın ayrı bir önemi vardır. Çünkü, 23 yıl kadar Kastamonu merkezindeki İmam Hatip Lisesinde öğretmenlik yapıp yüzlerce Kastamonulu genci yetiştirmiştir. Kendisi ve hizmetleri hakkında ağabeyim Özdemir Tan’la birlikte kaleme aldığımız Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı biyografi ansiklopedimizin V. Cildinde (Ankara 2005, s.49-51) ayrıntılı bilgi vermiştik. O yazıda, altı kitabından söz etmiş, Milliyetçi Hareket Partisinin kurucusu Alparslan Türkeş’in 1997 yılında vefatı üzerine Günümüzde Bir Alperen adıyla bir kitabının bulunduğunu da belirtmiştik. Hamle Yayınlarınca yayımlanan bu kitabın 2. baskısını Tosyalı araştırmacı yazar Mustafa Bektaşoğlu getirince bu yazıyı kaleme almak farz oldu. Bilindiği gibi rahmetli Türkeş’in (1917-1997) ilimizde sevenleri çoktur. Merkezdeki bir büyük cadde ve park onun adını taşımaktadır.
Muzaffer Ertaş, Günümüzde Bir Alperen, İstanbul 2016, 200 s. Orkun Yayıncılık. TÜRKAV Kastamonu Şubesinin maddi desteğiyle.
Kitabın tanıtımına geçmeden önce Muzaffer Ertaş’ı kısaca hatırlatalım. 1942 yılında Tosya’da doğdu. İlkokul ve ortaokulu Tosya’da okudu. Tekirdağ Lisesinden birincilikle mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünde yüksek öğrenimini birincilikle tamamladı (1967). Kastamonu İmam Hatip Lisesi Arap ve Fars dilleri öğretmenliğine atanıp 1978-79 yılları arasındaki Azdavay’daki sürgün dönemi dışında 1993 yılına kadar aynı okulda öğretmenlik yapıp emekliye ayrıldı. Kastamonu’da Mehmet Feyzi Efendi’nin sohbetlerinde bulunup dinî bilgilerini geliştirdi. Emekli olduktan sonra, bilgi birikimini değerlendirip altı kitap yazdı: Saklanan Gerçekler (1995), Karanlıktan Aydınlığa (1996), Karanlıktan Nura (1996), Tehassür (Özlem, K. Topçu ile 1996), Günümüzde Bir Alperen (1997), Osmanlı’nın Manevî Dünyası (6 Cilt, 1999).
Ertaş, 25.12.2017 tarihinde vefat etti. Cenazesi Hz. Pîr Camisi’nde kılınan cenaze namazından sonra Kastamonu’da Gümüşlece’de aile kabristanında toprağa verildi.
Kitap, “Türk İslam ülküsüne gönül vermiş Kastamonu alperenlerinin aziz hatıralarına” ithaf edilmiştir. Takdim, Prof.Dr. Cevdet Yakupoğlu tarafından TÜRKAV Kastamonu Şubesi Başkanı unvanıyla kaleme alınmıştır (s.8-11). Rahmetli Ertaş’ın 1997 yılında ilk baskı için yazdığı Ön Söz’den (s.19), yazılış amacını öğreniyoruz:
“Elinizdeki bu eser, merhum Alparslan Türkeş’in az bilinen manevî yönünü ele almaktadır…..
Bu eser hazırlanırken öncelikle merhum Türkeş’in kendi eserlerinden, bu yönde az bilinen yazılarından örneklere öncelik verilmiştir. Daha sonra ise bu konuda hatırası olanlardan ilk elde ulaşılabilenlerin hatıralarına müracaat edilmiştir.
………………..
Böylece ‘alp’ nasıl olunur, ‘eren’ nasıl olunur, hele hele ‘alperen’ nasıl olunur, anlaşılsın, örnek alınsın istedik.”
Kitap, girişten sonra 4 Bölüm yazı ve Fotoğraflar Bölümünden oluşmaktadır. Çok geniş, yorucu, sabırlı bir çalışma sonucunda hazırlanmış olup, yüzden fazla kişinin görüşü, yazısı, hatırası değerlendirilerek meydana konulmuştur.
Bölüm başlıkları şöyledir:
I.Bölüm: Yazarların Kaleminden Başbuğ Alparslan Türkeş
II.Bölüm: Alparslan Türkeş’in İnsan Aşk ve Maneviyata Bakışı
III.Bölüm: Alparslan Türkeş’i Tanıyanlardan Derlemeler
IV.Bölüm: Alparslan Türkeş’in Vefatı İle İlgili Basından Seçme Yazılar
Ekler: Bir Mektup ve Düşündürdükleri, Fotoğraflar.
Kitabın Kastamonuluları en çok ilgilendiren tarafı, Başbuğ’un Kastamonu ve başta Mehmet Feyzi Efendi olmak üzere bazı Kastamonulularla ilgisinin ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuş olmasıdır. Doğal olarak Tosyalı ülkücülerin hatıraları, görüşleri ön plandadır.
Muzaffer Ertaş’ın vefatını bu yazı dolayısıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Kitabı dolayısıyla rahmetli Alparslan Türkeş’i ve onu saygıyla rahmetle anıyoruz. Kitap Türkeş’in şu sözüyle sona eriyor: “Türklük bedenimiz, İslamiyet ruhumuzdur.” Bu sözü, özel sohbetlerinde Mehmet Feyzi Efendi’den aldığını söylemiş.
NAİL TAN