“Barınaklar ağzına kadar kum dolu, motorlar yanaşamıyor, kaybımız büyük”
Özlüce Balıkçı Koop. Başkanı Tufan Özkan: “Bu yıl balıkcının kaybı 50 bin lira. Barınağın bir an önce temizlenmesini istiyoruz.”
Balıkçı Tansel Özkan: “Çatalzeytin’den Cide’ye kadar köy olduk,”
Balıkçı Gökhan Özkan: “Bimer’e, Cimer’e. DHLM’ye sıkıtımızı ilettik, lakınsesimizi duyan yok.”
Ahmet Özkan: “Hatalı yapılan mendireklerin girişi 60 metre uzatılsa, barınaklar kum sorunundan rahatlıkla kurtulur.”
KarAdeniz’deki en uzun sahile sahip il olmasına karşın bu zenginliğinden faydalanamayan Kastamonu, elindeki balıkçıların dertlerine bile derman olamayan bir konumda.
Sahil ilçelerimizdeki balıkçı barınakları, sert poyrazlarla kabaran denizin sürükleyip getirdiği kumlarla ağzına kadar dolmuş ve balıkçı teknelerine geçit vermez birer set olmuş durumda.
Yaşanılan bu olumsuzluğu, adeta burunlarından soluyan Özlüceli balıkçılarla konuştuk.
Sorunu, çözüm yolunu da göstererek dile getirdiler:
Özlüce Köyü Balıkçı Kooparatifi Başkanı Tufan Özkan, sıkıntılarını anlatırken şöyle dedi:
“ İl Özel İdarsinden iki yıl önce kooparatifimiz adına 20 bin liralık bir ödenek çıktı. Çıkan bu ödeneğin üstüne 5 bin lira koyarak, DHLM parayı yatırıp barınağın kum taramasını yaptırdık. İki yıl önce yaptırdığımız kum taramasının ardından barınağımız yine kumla doldu. Kooparatif olarak DHLm’ye yılda 3 bin lira kira ödüyoruz. Karadeniz’e açılan balıkçılarının sahilde en çok girip çıktığı yer Özlüce balıkcı limanıdır. Büyük balıkçı motorlarının giriş çıkışlarında kooparatif adına irsaliye kesip eskiden para kazanırdık. Ağzına kadar kum dolan ve temizlenmeyen barınağımıza Karadenizli balıkcı matorları artık giriş çıkış yapmadıkları için uğramıyorlar.Evrenye’ye gidiyorlar. Biz de büyük teknelerimizi Evrenye Balıkcı Barınağına çekmek zorunda kaldık. Sıkıntılarımızı, siyasetcilere, anlatmamıza rağmen malaesef sesimizi kimseye duyuramadık. Yine de biz bu yaşadığımız sıkıntının çözüleceğini barınağın kumdan temizleneceğini umut ediyor ve inanıyoruz. Çatalzeytin’den Cide’ye kadar olan balıkcçı barınakları Evrenye hariç kumla dolu. Ödenek olmadığı içinde kum taraması yaptıramıyoruz. Ödeneği çıkan tek balıkçı barınağı Evrenye oldu. Evrenye’ye ödenek çıkarken, diğer barınaklarıa acaba neden ödenek çıkmıyor anlamış değiliz? Bu durumdan dolayı balıkcılarımızın morali çok bozuk.”
Çocukluğundan beri balıkçılık ve gemi kaptanlığı belirten Özlüceli 50 yaşındaki Tansel Özkan da yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:
“Dedem dahil, Özlüce de balıkcılıktan ekmek parası kazanan bir aileyiz. En çok balık ticaretinin yapıldığı Özlüce Balıkcı Barınağı ağzına kadar kum dolu. Özlüce’den gelip Doğanyurt balıkçı barınağına demir attık. Ancak buradaki balıkçı barınağı da ağzına kadar kumla doldu. Balıkçı motorları giremiyor. Evrenye hariç sahildeki tüm balıkcı barınakları ağzına kadar kumla dolu. Yakaladığımız balıkları boşaltmak için kendi yerimizdeki barınağa giremediğimizden Evrenye’ye gitmek zorunda kalıyoruz. Özlüce Balıkcı Barınağının kumdan temizlenmesi için çalmadığımız kapı kalmadı. Sesimizi bir duyan yok. Ben gemi kaptanlığı yaptım. Dört kez Amerika’ya gittim. Her gün gazete okurum. Kitap okurum. İş imkanı olmadığı sahil insanı gurbete kaçıyor. İlçelerde nüfus iyiden iyiye azaldı. Çatalzeytin’den Cide’ye kadar her yer köy oldu. Millet ‘canlı balık yiyemiyoruz’ diye söyleniyor. Balıkçı barınaklar ağzına kadar kum dolu olduğu için canlı balığı görmek zor. Bu sene fazla balık da yok zaten. Doğu Karadeniz’deki balıkcı barınaklarına ödenek çıktığını duyuyoruz. Bizim barınaklara, bizim ekmek kapımıza gelince ödenek yok. Balıkçılara sahip çıklımasını istiyorum. Sahilin Milletvekili Murat Demir var. Yaşadığımız bu sıkıntıları çözmesini istiyoruz.
‘Barınaklara dolan kumu bize verin, satalım; gelen parayla barınaklara dolan kum taramasını biz yapalım’ diyoruz. DHLM kabul etmiyor.. Balıkçı daha ne yapsın? Cumurbaşkanımız belki sesimizi duyarda bu sıkıntılardan bizleri kurtarıp derdimize derman olur.”
Aileden balıkçı Gökhan Özkan (28) da kodnuyla ilgili şunları söyledi:
“Özlüce ailece balıkçıdır. Tek kazancımız olan balıkçılığa sahip çıkılmadığı için bitme noktasına geldik. Balıkçı barınakları ağzına kadar kum dolu. Kum yüzünden balıkçı motorları ve tekneleri barınaklara girip çıkamıyor. Bimer’e, Cimer’e, milletvekillerine, DHL Müdürlüğü’ne barınaklarımıza dolan kumların taranmasını istedik. Ses yok. Evrenye Balıkcı Barınağı dışında Çatalzeytin, Cide’ye kadar olan balıkcı barınakları ağzına kadar kum dolu. Balıkcı motorları bu barınaklara girip yanaşamıyor. Balık ticareti bu yüzden durma noktasına geldi. Barınakları kumdan temizlemek için ödenek yok diyorlar. Peki Evrenye’ye ödenek varda bize niye yok diyoruz Evrenye’nin abisi var diyorlar. Biz bu günümüzden daha kötü olamayız. 250 kişinin karın doyurduğu Özlüce Balıkcı Barınağı’na kum taramasının yapılması için ödenek çıkmasını istiyoruz. Dolan kum yüzünden kendi barınağımız varken teknelerimizi Evrenye ve İlyasbey balıkçı barınaklarına çekmek zorunda kalıyoruz.”
Balıkçı Ahmet Özkan (55)sıkıntılarını dile getirmekle kalmadı, işin köklü çözümünü de dile getirdi:
“Biz 30 kişilik bir balıkcı ailesiyiz. Ekmeğimizi yıllardır denizlerde balık tutarak kazanıyoruz. Başka bir işimiz yok. Gördüğünüz gibi balıkçı barınağımıza dolan kum yüzünden teknelerimiz giriş çıkış yapamıyor. Balıksı barınaklarına yapılan mendirekler burunları kısa yapıldığından dolayı poyrazın esmesiyle barınağımız kumla doluyor. DHLM mendireklerin uzunluğunu 60 metre daha bir döküntü yapıp uzattığında yaşadığımız bu sorun ortadan kalkacak. Ama bir türlü bizimle ilgilenen yok.”