Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde yürütülen çalışmalar sonucunda “tetra bitkisi”nün özünden elde edilen ürünün ortam dezenfektanı olarak kullanılabildiği ortaya konuldu.
KÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilen: “Tetra bitkisini birtakım özel işlemlerden geçirip sulu özütünü hazırladık. Ürünün ortam dezenfektanı olarak kullanılabildiğini keşfettik. Bunların üzerinde çalışıp Türk Patent Enstitüsüne başvurduk ve ürünün patentini aldık”
SEMİH YÜKSEL
Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) balık üretiminde hastalıklardan kaynaklanan kayıpları azaltmak amacıyla tetra bitkisi üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda geliştirilen ürünün patenti alındı.
KÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında “peruka çalısı” veya “duman ağacı” olarak bilinen tetra bitkisinin özünden elde ettikleri ürünün sektöre katkı sağlayacağını belirtti. Bitkinin alt Akdeniz iklimine sahip Batı Karadeniz sahillerinde kaydeden Bilen, ürünün Kırklareli bölgesinde ve Balkanlar’da yara iyileştirici özelliğiyle tanındığını söyledi.
Yaptıkları bilimsel araştırmalar ışığında ortaya olumlu sonuçlar çıktığını anlatan Bilen, “İlk aşamada bitkinin antimikrobiyel özellikleri üzerinde çalıştık. Sonuç beklediğimizin üzerinde gelince bağışıklık uyarıcı etkilerine yöneldik. Özellikle alabalıklarda bağışıklık sistemini uyardığını, hastalıklara karşı koruma sağladığını gördük” dedi.
Ürünün sulu özütünü de elde ettiklerini bildiren Bilen, “Ürünün ortam dezenfektanı olarak kullanılabildiğini keşfettik. Bunların üzerinde çalışıp Türk Patent Enstitüsüne başvurduk ve ürünün patentini aldık. Bu bitkileri KÜ bünyesinde markalı ürün haline getirip ülkemizde her geçen gün gelişen su ürünleri sektörünün hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.
Bilen, ortaya konulan ürünün balık üretimindeki olumsuzlukların önüne geçeceğini, bitkinin diğer hayvancılık sektöründeki etkilerinin de araştırmaya açık olduğunu kaydetti.
“Su ürünlerinin üretilmesinde en büyük sorun balık ölümleri”
Balık üretiminde en büyük sıkıntının hastalıklara bağlı ölümlerde yaşandığına dikkati çeken Bilen, sadece Türkiye’nin değil, üretim yapan tüm ülkelerin ortak sorununun buna bağlı kayıplar olduğunu vurguladı.
Bilen, sektörün sıkıntısını önemli seviyede azaltmayı istediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:
“Gün yüzüne çıkarttığımız ürün, ortam dezenfektanı ve bağışıklık güçlendirici yönüyle tüm bu olumsuzlukları en az seviyeye indirecek, sektöre sağladığı faydalarıyla öne çıkacak. Bilindiği gibi AB standartlarına göre yemlerin içerisine organik ürünlerin dışında herhangi bir şey ilave etmek mümkün değil. KÜ Su Ürünleri Fakültesi olarak balıkların bağışıklığını güçlendirecek ve hastalıklara karşı direncini geliştirecek organik ürüne yoğunlaştık. Netice olarak tetra bitkisinin iki önemli yönünü keşfettik. Türkiye’de kullanılan bu tarz ürünler yurt dışı kaynaklı. Ürünü markalaştırıp piyasaya sunarak dışa bağımlılığımızı da azaltmış olacağız.”
Bitkinin kanser hücreleri üzerindeki etkilerinin araştırmaya açık olduğuna işaret eden Bilen, alabalık üzerinde bunu incelemeyi hedeflediklerini belirtti.
Kansere yol olan tümörlü hücrelerin üzerinde kendine has alıcıları olduğunu dile getiren Bilen, “Alabalıklar özellikle karaciğer kanseri araştırmalarında deney hayvanı olarak kullanılıyor. Önümüzdeki süreçte yapacağımız çalışmalarda bitkinin kanserli hücrelere karşı etkilerini incelemeyi düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. AA