Baba mesleği balcılığı sürdüren Mustafa Arpacı, bal üretiminde geçen yıl yaşanan büyük düşüşü hava koşullarına bağlarken, aynı olumsuzluğun bu yıl yaşanmamasını dilediklerini söyledi. Arpacı, kovanları farklı noktalara taşıyarak istenilen verimi almaya çalıştıklarını da kaydetti.
Baba mesliği balcılığı sürdüren Şeyh Köyü Muhtarı ve Arpacı’nın Balı işyeri sahibi Mustafa Arpacı, Kastamonu’daki bal üretimi konusunda görüşlerini gazetemizle paylaştı.
Balcılıkta 70 yıllık baba mesleğini sürdürdüğünü ve bu mesleği de çok sevdiğini söyleyen Arpacı, “İkamet ettiğim Şeyh Köyü’nde çiçek balı için ilkbaharda, kestane balı için Şenpazar Büyükmutlu köyü yöresinde Hazıran’da, kekikli çiçek balı için Ilgaz Doruk Otel yanında gündönümü sonrasında üç bölgede kovanlarımızı zamanında yerleştirerek baldan iyi üretim almaya çalışıyoruz” dedi.
Balcılıkta verimin tamamen havaya bağlı olduğunu belirten Arpacıoğlu, şunları söyledi:
“İyi üretim için üç ayrı yere zamanında konvanlarımızı yerleştirmeye çalışıyoruz. Bir yerden verim alamazsak başka bir yerden verim alabiliyoruz. Geçen sene bal üretimi yarıya kadar düştü, istediğimiz randımanı alamadık. Bazı yörelerde ise hiç bal olmadı, kovanlar sönük geçti. Geçen sene yalnızca Ilgaz’da gündönümü sonrasında ürün alabildik. İnşallah bu yıl havalar istediğimiz gibi gider, bal üretimi de bol olur.
Bazen alçak olan bölgelerden bal alamazaken yüksek kesimlerden çiçek açan yöreden ürünü istediğimiz gibi alabildik. Ilgaz’ın 1850 rakımlarından, yüksek kesimlerden elde etttiğimiz ürünler çok kaliteli oluyor. Bu ürünleri de alıcılara tavsiye ediyoruz. Arıcılıkta ve bal üretiminde havanın çok yağışlı geçmesi ve olmsuz hava şartları bizleri, bal üreticilerini çok etkiliyor. Şu anda alçak kesimlerde üretilen çiçek balını 25-28 TL’ye, Ilgaz’da üretilen kekik çiçek balını 55-65 TL’ye ve Şenpazar ve yöresinden elde edilen kestane balını da 100 TL civarında satıyoruz.”
Belediye Caddesinde ve Mahkemealtı’ndaki işyerlerinde hizmet veren Mustafa Arpacıoğlu, bal tüketeceklere şu tavsiyelerde bulundu:
“Bal çeşitlerine göre sağlık içinde çok faydalı ve çok önemli bir ürün. Bakteri barındırmadığı için de doğal bir antibiyotik. Çiçek, çam, kestane, püren ve acı bal ve kovan balından tüketmek bazı hastalıklara da iyi geliyor. Bal ksürük, uykusuzluk, astım, bronşit, grip başta olmak üzere bir çok hastalığa da iyi gelir, enerji verir, kan şekerini düzenler, kilo verdirmeye yardımcı olur, sindirimi artırır, göze iyi gelir ve daha çok sayıda insan sağlığı için faydalı bir üründür.”
Cengiz MUHZİROĞLU