- Balabanağa Çiftliği’nin ABD’li gönüllüsü Annelise Hein, TaTuTa “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesi dahilinde, çiftlik çalışanlarıyla birlikte buğday eleme, erik toplama, fasulye ve biber toplama, gönüllü evi yapımı, Venüs’ün (çiftliğin köpeği) evinin yapımı, çim biçme, ot yükleme, inekleri doyurma, etli ekmek yapma gibi işlerde çalıştı.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin doğaya zarar veren, sadece “tüketmek” üzerine kurulu olan endüstriyel turizme karşı 2003 yılından beri yürüttüğü alternatif tatil projesi olan TaTuTa’nın Kastamonu’da hayat bulduğu Balabanağa çiftliğinin son gönüllü konuğu ABD’li Annelise Hein oldu.
Tarım-Turizm-Takas sözcüklerinden oluşan TaTuTa’nın tam adı ise “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası”.
Projenin ana amacı Türkiye’de ekolojik tarımla geçinen çiftçi ailelerine mali, gönüllü işgücü ve/veya bilgi desteği sağlayarak ekolojik tarımı teşvik etmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak…
Daday’daki Balabanağa çiftliği son birkaç yıldır TaTuTa projesi kapsamında gönüllülerini ağırlıyor. Son olarak da Annelise Hein ile çiftlik işlerinde imece yapıldı. ABD vatandaşı olan Annelise, Anadolu kültürünü, çiftlik işlerini öğrenmek ve Türkçe’sini geliştirmek için Balabanağa çiftliğinde çiftlik çalışanlarıyla birlikte buğday eleme, erik toplama, fasulye ve biber toplama, gönüllü evi yapımı, Venüs’ün (çiftliğin köpeği) evinin yapımı, çim biçme, ot yükleme, inekleri doyurma, etli ekmek yapma gibi işlerde çalıştı. Ülkesi arasındaki kültürel farkları da paylaşan Annelise, organik tarıma yönelikte bilgilerini paylaştı.
TaTuTa SİSTEMİ
TaTuTa sistemi genel hatlarıyla şöyle işliyor; Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren ekolojik çiftliklerden birini seçip ‘gönüllü’ ya da ‘konuk’ olarak buraya gidiyorsunuz. Gönüllü iseniz kalacak yer ve yemek bedeli karşılığında çiftlikteki rutin işleri yapıyorsunuz. Misafir iseniz de cüzi bir ücret ödeyerek, o çiftlikte doğal yaşamı deneyimliyorsunuz. Böylelikle şehir insanı, bir süre için de olsa ekolojik hayatı yaşamış oluyor. Çiftlik sahipleri de yapılması gereken dönemsel işlere destekçi bulmuş oluyor. Sistem yaygın kanının aksine ‘bedava tatil’ ya da ‘bedava ırgatlık’ değil karşılıklı bilgi tecrübe alışverişi üzerine kurulu…
Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası, ekolojik tarım ile geçinen çiftçi ve işletmeleri, bu konuda bilgili, deneyimli ve ilgi sahibi kişilerle arazide biraraya getirerek bilgi ve tecrübe değiş-tokuşunu sağlıyor. Ekolojik üretimin teknik, pazarlama, sosyal, çevresel boyutlarında bilgi/ilgi sahibi kişiler bu ziyaretlerde bilgi, deneyim ve/veya işgüçlerini paylaşırken, onların yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçları çiftlik tarafından karşılanıyor.