Devletin hayvancılığa vereceği hibeleri telefonuna gelen mesajdan okuyan ya da televizyon haberlerinden işiten ilimizdeki çiftçiler soluğu bir koşu devlet dairesinde alıyorlar son günlerde…
Sonuç ise tam anlamıyla hüsran.
Dönüş için “Kös kös” demeyelim de…
“Nasip başka bahara” tevekkülü ile izah etme inceliğinde bulunalım.
Heyecanlanmamak mümkün değil ki…
Çiftçilerimize çeşitli tarım sitelerinden gönderilen mesajlardan birinde şöyle deniliyor misal: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta ahır ve ağıl yapımı veya modernizasyonu (tadilatı) projelerine yüzde 50 destek hibe veriliyor. 2016 yılında yeni ahır ve ağıl yaptırmak veya tadilat yaptırmak isteyen hayvan yetiştiricileri müracaatlarını 31 Mart 2016 tarihine kadar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bizzat gelerek başvurmaları gerekiyor”.
İstenen belgeler…
“Hayvan varlığını gösterir belge, işletme tescil belgesi, barınağın yapılacağı yerin güncel tapusu, SGK ve maliyeden belge, nüfus cüzdanı sureti.”
Söz konusu hayvancılık hibe desteklerinden yararlanacakların kapsamı her ne kadar “genel” bir çerçeveyi barındırır gibi görünse de, hibeden sadece ülkemizin bir kısım vilayetleri yararlanacak, daha doğrusu yararlanmaya devam edecekler…
Epey zamandır süren destekleme yönetmeliğinin her yılın ilk aylarında devlet tarafından alınan kararla yürürlüğünün uzatılmasına dair ilan edilen duyuru çünkü.
Hangi vilayetler mi faydalanacak?…
Kalkınma Projesi Bölgesi içinde yer alan 30 küsur vilayet.
Samsun var…
Kastamonu yok.
Hayvancılık hibesi ile ilgili prosedür adım adım tamamlanıyor…
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü
Doğu Anadolu (DAP), Güneydoğu Anadolu (GAP), Konya Ovası (KOP) ve Doğu Karadeniz projeleri (DOKAP) kapsamındaki illerde hayvancılık yatırımlarının desteklenmesine ilişkin 2016 yılı “proje uygulama” rehberini yayımladı.
Önceki yıllarda olduğu gibi…
4 yatırım bölgesindeki illerde inşaat için yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımında ise yüzde 80 hibe oranı bu yıl için de karara bağlanmış oldu böylece.
Bir damızlık boğa için Kastamonu çiftçisinin cebinden misal 5 bin lira çıkarken, söz konusu vilayetlerdeki çiftçilerin cebinden sadece bin lira çıkacak, geri kalan 4 bin lirayı devlet hibe olarak karşılayacak…
Bu şartlarda hayvancılıkta üretim merkezi olma iddiası olan Kastamonu, misal veriyorum Kars’la, Erzurum’la, Trabzon’la, Konya, Bayburt’la, Hakkari ile nasıl rekabet edecek peki?
Diğer bir soru sorayım…
Bu vilayetler ile ilimizin şartlarını eşitleyecek olan BAKAP (Batı Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi) ne zaman kurulacak? Kurulacak mı yahut? Siyasilerimiz muhakkak bastırıyordur bastırmasına da devletimiz bu konuda ne adım attı? İlimizin çeşitli alanlardaki projelerinde ipi unu seren Kalkınma Bakanlığı bürokratlarının fikri ne?
Yetkililerden ricam, eğer BAKAP tez zamanda hayata geçmeyecekse, söz konusu hibe müjdesi verilerek Kastamonu çiftçisi heveslendirilmesin bundan sonra bari…
Telefon mesajlarının önüne geçilmesini talep ediyorum.