Meclis Genel Kurulu’nda vergi ve sigorta prim borçları yapılandırılmasının da yer aldığı kanun teklifi görüşmelerine devam edildi. 51 maddeden oluşan kanun teklifinin 20 maddesi, 4 ve 5 Kasım tarihlerinde yapılan Genel Kurul görüşmelerinde kabul edildi.
Söz konusu kanun teklifinde, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan 4/B, eski adıyla Bağ-Kur kapsamında çalışmaya başladıklarına dair kayıtları diğer bir ifadeyle tescilleri yapılmış bulunan sigortalılar konusunda da bir düzenleme yer almaktadır.
Bu düzenlemeye göre; 31 Ekim 2020 tarihi öncesine ait Bağ-Kur prim borcu olanların bu borçlarını, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ödemeleri veya 6, 9, 12, 18 ay taksitten biri çerçevesinde ödemek üzere yapılandırmaları gerekmektedir.
Emeklilik şartlarını taşıdıkları halde bulunan Bağ-Kurprim borçları nedeniyle emekli olamayanlar, bu borçlarını tamamen ödemek veya yapılandırmak suretiyle emeklilik hakkına kavuşabilmekteler. Hatta biriken prim borçlarından sadece emekliliklerine yetecek kadarlık kısmını ödeyip veya yapılandırıp, diğer kısmını sildirebilmekteler. Bunun yanında, yeterli primlerinin bulunması durumunda, prim borçlarının tamamını sildirmek suretiyle ödeme yapmadan da emekli olabilmekteler.
Borcunu belirtilen iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırmayanların sigortalılık süreleri, en son ödedikleri primin ait olduğu ay itibariyle durdurulmaktadır.Bağ-Kurkaydı yaptırdıktan sonra hiç prim ödemesi bulunmayanların sigortalılık sürelerinin durdurulması Bağ-Kur kaydının yapıldığı tarih itibariyleolmaktadır.
Sigortalılığı durdurulanlardan, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmaya devam edenlerinBağ-Kur kapsamındaki sigortalılıkları 1 Kasım 2020 tarihi itibariyle yeniden başlatılmaktadır.
Durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamının ihyası -canlandırılması-için sigortalı veya sigortalı ölmüş ise hak sahipleri tarafından bu Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı ayı izleyen aybaşından itibaren iki ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na başvurulması icap etmektedir.
Bu başvuruda sigortalı veya hak sahiplerince, ihya edilecek Bağ-Kur primlerini asgari ücret (2020 yılı için 2.943,-TL) ile asgari ücretin 7.5 katı (2020yılı için 22.072,50 TL) arasında değişen prime esas kazançlardan hangisi üzerinden ödeyeceklerini bildirmek suretiyle primlerinin hesaplanması istenilmektedir.
SGK tarafından hesaplanarak, sigortalı veya hak sahiplerine bildirilen prim borcununtümünün ilk taksit ödeme süresi olan 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde durdurulmuş olan süreler, ihya edilmiş olarak sigortalılık süresine dahil edilmektedir.
Hesaplanan ve bildirilen borcun tümünün 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödenmemesi halinde ihya işlemi geçerli sayılmamaktadır. Bunun sonucunda, ihya amacıyla yatırılmış olan primler, sigortalının veya parayı yatıran hak sahibinin SGK’na başkaca prim borcu olması halinde o borcuna sayılmakta, olmaması halinde ise faizsiz olarak iade edilmektedir.
Raşit ULUBEY
İş, Sosyal Güvenlik,
İşkur Uzmanı ve Danışmanı