Köy yangınlarının yüzde 58’inin elektrik tesisatından kaynaklandığını söyleyen Vali Çakır, merkez ilçede 5 bin, il genelinde ise 45-50 bin civarında meskende tesisatın yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.
ORKÖY kredisi ile bu sorunun rahatlıkla aşılabileceğini söyleyen Vali Çakır, devletin bu kredi için vatandaşa her türlü kolaylığı gösterdiğini ve kendilerinin de gerek duyulduğunda daha fazla destek sunabileceklerini söyledi.
6 bin 300 lira olan ORKÖY kredisinin yüzde 20’i olan bin 260 lira devlet hibesi… Geriye kalan 5 bin 40 lira ise faiz uygulanmadan aylık ödemelerle 4 yılda tahsil edilecek. Yani, köy evlerinin adeta yangın bombası görevi yapan eski tesisatı aylık 100 liraya yenilenebilecek.
Köy yangınlarına önlem amacıyla oluşturulan “Köy Evleri Elektrik İç Tesisatı Yenileme Projesi”yle ilgili dün bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
Halk Eğitim Merkezi’nde merkez ilçe köy muhtarlarının katılımıyla düzenlenen toplantı ilçelerde de aynı şekilde düzenlenecek.
Vali Avni Çakır’ın başkanlık ettiği toplantıda OR-KÖY’den sağlanacak kredi desteğinin içeriği ve şartları muhtarlara anlatıldı ve köy yangınlarının ana etkenlerinden birisi olan elektrik tesisatının yenilenmesi hususuna dikkat çekildi.
İl Jandarma Komutanlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube personelleri tarafından da elektrik tesisatlarının yenilenmesinin önemi ve projeden kullanım şartları muhtarlara anlatıldı.
Köylerdeki yangınların büyük bir bölümünün elektrik tesisatından kaynaklandığını söyleyen Vali Avni Çakır, “Türkiye ortalamasının da çok çok üzerindeyiz. Kastamonu Türkiye’nin en dağınık yerleşim birimlerine sahip bir il. 4 bine yakın yerleşim birimimiz var. Yine geçen yıl 200’ün üzerinde orman yangını meydana geldi. Taşköprü’deki yangın ise son 50 yılın belkideen büyük yangınıydı” dedi.
Kastamonu’da 2010 yılından günümüze bakıldığında köy yangınlarının yüzde 58’inin elektrik tesisatlarından meydana geldiğini de söyleyen Vali Çakır, ikinci sırada ise baca kaynaklı yangınların olduğunu, bu kampanyanın ardından kış sezonu gelmeden de bacaların temizliği noktasında bir kampanyalarının olacağını söyledi.
Her bir köy yangınında en az 3-4 evin yandığını da söyleyen Vali Çakır, “Kastamonu’daki köylerde yapılaşma dağınık değil de birbirine yakın bir şekilde olduğu için yangınlarımızda maalesef en az 3-4 ev yanıyor. Orman köylüsü olduğumuz için, köylerimizin yüzde 95’e yakını orman köyü olduğu için, her yangın aynı zamanda milli servetimiz olan ormanlarımız için de büyük bir tehdit oluşturuyor.Köylerimizin emniyetini sağlamak, orman yangınlarının önüne geçmek için böyle bir projenin yaygınlaştırılmasını planladık. Köylerdeki evlerimizin tesisatı 1980’li yıllardan bu tarafa değiştirilmemiş. O dönemki kullanım şartları ile günümüzdeki kullanım şartları aynı değil. Şimdi elektriği hayatımızın her anında kullanıyoruz. O nedenle de o günkü şartlarda yapılan tesisat günümüz şartlarını maalesef kaldırmıyor” dedi.
Kastamonu genelinde yaklaşık 50 bin civarında evin tesisatının yenilenmesi gerektiğini tahmin ettiklerini de söyleyen Vali Avni Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kastamonu’ya bağlı 1054 köyde 150 bin civarında mesken alan var. Merkeze bağlı 177 köyde 10 bin mesken bulunuyor. Merkez ilçede tahminlerimize göre de yaklaşık yüzde 50’sinin elektrik tesisatı değişim gerektiriyor. Merkezde yaklaşık 5 bin abonede bu çalışmayı yapmalıyız. Kastamonu geneline bakacak olursak da kesin olmamakla birlikte yüzde 10 sapmayla 45-50 bin civarında abonenin elektrik tesisatının yenilenmesi gerekmektedir. Bu çalışmayı yaparken bir evin tesisatının yenilenmesi çok bir anlam taşımıyor. Köydeki diğer evlerin de bu çalışmayı yaptırması gerekiyor ki sonuç alınabilsin. Proje için istenilen rakamlar son derece makul. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, bu makul ücretleri dahi ödeyemeyecek durumdaki vatandaşlara destek olacak. Bu konuda kaymakamlarımız gerekli çalışmaları yapacaklar. Vatandaşlarımızı ikna ederek gönüllü bir şekilde bu projeye dahil etmeye çalışacağız.”
11 YILDA 943 YANGIN; YÜZDE 58’İ ELEKTRİK KAYNAKLI
İl Jandarma Komutanlığı tarafından da dünkü toplantıda yangınlarla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. 2010-2021 yıllarını baz alan sunumda köylerdeki ev, ahır ve samanlık yangın olaylarının incelendiği belirtildi. Söz konusu yıllar içerisinde ilimizde 943 yangın meydana geldiği, bu yangınlarda 1028 ev, 466 ahır ve samanlığın yanarak kullanılamaz hale geldiği belirtildi. Yangınlarda 33 vatandaşımız hayatını kaybederken, 592 büyük ve küçük baş hayvanın da telef olduğu açıklandı. Yangınların ortalama maddi zararının ise 132 milyon lira olduğuna dikkat çekildi. Yangınların yüzde 58’inin elektrik kontağından, yüzde 18’inin baca ve sobadan, yüzde 5’i kuru otların yakılması, yüzde 3’ü yıldırım düşmesi, yüzde 15’i ise diğer nedenlerden kaynaklandığı belirtildi.
ORKÖY KREDİ DESTEĞİ DETAYLARI
Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürlüğü tarafından yapılan “Elektrik İç Tesisat Projesi” bilgilendirmesinde ise bir ev için tesisat yenileme maliyetinin 6 bin 300 lira olduğu ve bu rakamın yüzde 20’si olan bin 260 lirasının hibe destek olduğu belirtildi. Geri kalan 5 bin 40 liranın ise bin 260 liralık yıllı ödemelerle 4 yılda geri tahsil edileceğine dikkat çekildi. Yani aylık 100 lira gibi bir bedelle evlerin elektrik tesisatlarının yenilenebileceği belirtildi.
Söz konusu projeye başvuru şartları ise şöyle: Başvuru orman köylerinden yapılabiliyor. Başvuran kişinin de köyünde en az bir yıl oturuyor olması gerekiyor. Yani asıl ikametinin köyü olması gerekiyor. Bir köyden en üz 3 ünitenin başvuru yapması gerekiyor. Desteklenecek kişinin kamuda işçi veya memur, esnaf olmaması gerekiyor. Hane içerisinde herhangi bir kişi adına da başvuru yapılabiliyor.
Son 5 yıl içerisinde bu projeye başvuru sayısının 750 olduğu, 220 başvurunun kredi gerçekleşmesinin tamamlandığı belirtildi. Bu 220 projeye 990 bin lira kredi verildiği, bunun 200 bin lirasının ise hibe destek olduğu açıklandı.