“Ayasofya Yeraltı Yapılarının 3 Boyutlu Görüntülenmesi ve Belgelenmesi Projesi”ni yürüten ekipte Kastamonulu firma da yer aldı.
İlimizde faaliyet gösteren “KRM Harita”, Ayasofya’nın yaklaşık 900 metre uzunluğunda ayrı kolları olan menfezlerini lazer tarama cihazı ile tarayarak ölçümlemesini yaptı.
24 Temmuz günü ibadete açılan Ayasofya Camii’nde bilimsel çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Ayasofya Müze Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Ayasofya Yeraltı Yapılarının 3 Boyutlu Görüntülenmesi ve Belgelenmesi Projesi” ekibinde Kastamonulu firma da yer aldı.
“KRM Harita” Ayasofya’nın menfez ve tünellerini ölçümledi
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Fırat Diker başkanlığında yürütülen proje, 29 Haziran-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi.
İlimizde faaliyet gösteren KRM Harita, Türkiye’de az sayıda bulunan hem küçük hem de hızlı lazer tarama cihazı ile Ayasofya’nın yaklaşık 900 metre uzunluğunda ayrı kolları olan menfez ve tünellerinde milyarlarca nokta bulutu oluşturarak röleve alımı ve ölçümleme yaptı. KRM Harita kurucuları Serkan Bora ve Kerim Kuyucaklıoğlu ile tekniker Fatih Çevirci, sahadaki ölçümleme işinin ardından topladıkları verileri birleştirdikleri dosyayı teslim ederek projedeki görevlerini yerine getirmiş olacaklar.
“Uluslararası Ayasofya Sempozyumu” yapılacak
24-25 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Ayasofya Sempozyumu’nda Doç. Dr. Hasan Fırat Diker projenin detaylarını kamuoyu ile paylaşacak.
Doç. Dr. Hasan Fırat Diker’in lideri olduğu proje ekibinde Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mine Esmer, Dr. Öğr. Üyesi Alidost Ertuğrul, İTÜ Güzel Sanatlar Bölümü’nden Arkeolog Ali Hakan Eğilmez ve KRM Harita yanı sıra İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri Barkın İrem ve Özlem Kaya, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mimarlık bölümü yüksek lisans öğrencileri Rüveyda Korkut, Ramazan Yıldırım, Enes Uluköylü yer aldı.