1927 ile 1833 yılları arasında kaleme aldığı on ciltlik ünlü Osmanlı Tarihi adlı eseriyle Osmanlı tarihini Batı’ya tanıtan, Doğu ve Batı kültürlerinin etkileşimi konusunda öncü olan tarihçi, çevirmen, araştırmacı, diplomat ve hümanist Joseph von Hammer-Purgstall. 250. doğum gününde Avusturya’nın Graz kentinde Graz Üniversitesi’nce düzenlenen “Çokdilliliğin Gerekliliği” konulu sempozyumla anıldı.
Sempozyuma katılan ve çeviri tarihi alanında uzman olan Kastamonulu bilim insanı Prof. Dr. Sakine Eruz, “Çevirinin Dünü ve Bugünü” başlıklı bir bildiri sundu.
Graz Üniversitesi Çeviribilim Bölümü’nde 2005, 2018 ve 2020 yıllarında ders veren Prof. Dr. Sâkine Eruz’un 2009 yılından bu yana yürüttüğü “Osmanlı’da Çokkültürlülük ve Çevirmenler” konulu araştırmalarını içeren ve daha önce Türkiye’de açılan sergi de düzenlenen etkinlik kapsamında yer aldı. Serginin metinleri Türkçe Birimi koordinatörü Sevil Çelik Tsonev’in yönettiği bir proje ile, öğretim görevlisi Kerima Karaca-Sornig’in de desteğiyle, 2018 yılında bölüm öğrencileri tarafından Almancaya aktarıldı.
Avusturya’da Türkçe çeviribilim eğitimi veren tek bölüm olma özelliğine sahip olan ve 12 farklı dilde çeviribilim eğitimi verilen Graz Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Eşbaşkanı ise bir Türk: Prof. Dr. Şebnem Bahadır Berzig… Türkiye’den de öğrenciler burada eğitimlerine lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde devam edebiliyorlar.
Etkinliğin sonunda Hammer-Purgstall ödülü de ilk sahibini buldu: 50 yıldır Hammer-Purgstall’ın yaşamını ve yapıtlarını çalışan ve günümüzdeki insanbilimleri için katkılarını değerlendiren Graz Üniversitesi’nden emekli tarih profesörü Walter Höflechner bu ödüle layık bulundu.
Eruz’la birlikte sempozyuma katılan Türkiye’nin en önemli yaşayan tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Günümüzde Hammer’in Önemi” üzerine konuşarak sempozyumun açılışını yaptı.
Sempozyuma Türkiye’den ayrıca Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muzaffer Aydemir “Joseph von Hammer-Purgstall Eserlerindeki Esnaflar ve Ahi Şecerenamelerindeki Karşılıkları” ve Dr. İnanç Atılgan “Lezzet Elçisi Olarak Hammer: İstanbul Yemek Kültürü” başlıklı bildirilerle katıldı.