Türkiye Ulusal Ajansı’nın ülkemizdeki yürütücüsü olduğu Avrupa Birliği programı Erasmus+ programı kapsamındaki 6 ülkeden 36 genç, Kastamonu’da bir araya geldi.
8-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen gençlik hareketliliği projesinde Türkiye, Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, Makedonya ve Romanya’dan farklı sivil toplum kuruluşları aracılığı ile seçilen gençler bir araya gelerek çalışmalar yürüttüler.
Projenin Türkiye adına yürütücüsü olan Aleyna Ünlü proje hedeflerini şu şekilde belirtti:
– Hedef kitlemiz özelinde ve ulaşabildiğimiz kişiler genelinde doğal afetin ne demek olduğunu daha etkili şekilde anlatmak.
– İklim değişikliğinin sebep olduğu felaketlerin neler olduğu ve gelecekte bizleri nelerin bekleyebileceğini insanlarımıza daha iyi anlatmak.
– Gençlerin afetlerle mücadele konusunda bilgi, beceri ve motivasyonlarını arttırmak.
– Doğal afetlerle mücadele konusunda çalışan kurumların çalışmalarını tanıtmak, sivil toplum kuruluşlarının bu alanda daha fazla sorumluluk almasını sağlamak.
– Ekoloji, ekolojik denge ve ekolojiyi bozan etmenlerin neler olduğunu açıklamak.
– Doğal afetlere karşı ülkelerin yapmış oldukları politikalar hakkında konuşmak. -Erasmus+ programı bölgemiz özelinde daha fazla kişi tarafından bilinecektir.
– Erasmus+ programının bilinirliğini ve bu programdan faydalanan kişi sayısını bölgemiz özelinde arttırmak.
– Kastamonu’nun turistik güzellerinin uluslararası olarak bilinirliğini arttırmak.
Proje kapsamında katılımcı gençler öncelikle birbirlerini tanıdıkları etkinlikler gerçekleştirdiler. Akabinde AFAD Kastamonu’ya giden katılımcılar, öncelikle AFAD’ın çalışmaları, sahip oldukları teknolojiler ve kurumsal kapasitesi hakkında bilgiler edindiler. TAMP Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve İl Afet Riski Azaltma Planı (IRAP) hakkında detaylı bilgiler edindiler. Katılımcı gençler yine AFAD Kastamonu tarafından hazırlanan etkinliklerde temel afetlerle mücadele eğitimi, yaygın söndürme tatbikatı, çadır kurma etkinliği yaptılar ve AFAD’ın sahip olduğu teknolojiler uygulamalar hakkında detaylı bilgi edindiler.
Proje faaliyetleri içinde Kuzey Arama ve Kurtarma Derneği başkanı Murat Yiğit, sivil toplum kuruluşlarının afetlerle ilgili yaptıkları ve yapabilecekleri çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Kastamonu Belediyesi’nden Fatih Yapıcıoğlu ve Metin Abdurrezzak, kurumlarının afetlerle mücadele konusunda yürüttüğü çalışmalar ve arama-kurtarma ekipleri hakkında detaylı bilgilendirme yaptılar.
Katılımcı gençler, gençlerin afetler konusunda daha fazla bilgi sahibi olmaları ve daha fazla gönüllü gencin afetlerle mücadele etmesi adına geleceği yönelik stratejiler ve çalışmalar da planladılar.
Proje sürecinde katılımcılar kültür geceleri düzenleyerek kendi kültürlerini tanıtma fırsatı da buldular. Avrupalı gençler Kastamonu’nun farklı yerlerine ziyaretlerde yaparak şehrimizi ve ülkemizi daha iyi tanıma imkanı buldular.
Projelerle ilgili daha fazla bilgiye Avrupa birliği proje sonuçları paylaşım platformu ve Türkiye ulusal ajansı internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu projenin instagram hesabına (youngactclub_) ulaşarak proje çıktıları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.