28-29 Nisan tarihlerinde Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) düzenlediği “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”nde stant açan ve geleneksel ürünlerimizin tanıtımını yapan KATSO, kırsal ekonomimizin gelişime katkı sunacak önemli gelişmeler ile Ankara’dan döndü.
Coğrafi işareti alınmış ve başvuru dosyaları hazırlanan ürünlerimizle zirveye katılan KATSO’nun standı iki gün boyunca hem lezzet düşkünleri hem de sektör profesyonelleriyle doldu taştı.
KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan ve Meclis Başkanı Pattaban ilimizin kırsal ekonomide büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydettikleri açıklamalarında, gerek coğrafi işaretli ürün sayımızın artırılması gerekse bu alandaki işletmelere destek olunması için gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini kaydettiler.
Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) 28-29 Nisan tarihlerinde Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından ATO Congresium’da düzenlenen “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ne stant açarak katıldı.
KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Arslan ve Meclis Başkanı Mehmet Pattaban oda, borsa ve sektör temsilcilerine ilimizin geleneksel ürünlerini bizzat tanıttılar ve coğrafi işaret tescili sektöründeki firmalar ile görüşmeler yaptılar.
KATSO genel sekreter yardımcıları Adil Levent Baş ve Barış Çağlayan, tanıtımı yapılan ürünleri talep eden firmalar ile üreticiler arasında bağ kurmaya çalıştılar ve röportaj verdikleri medya organları aracılığıyla Kastamonu ürünlerinin geniş çevrelere duyurulmasında büyük rol oynadılar.
“Coğrafi işaret öncelikli
konularımızdan olacak”
KATSO Başkanı Selçuk Arslan coğrafi işaretli ürünlerin son dönemde gerek yurt gerekse yurtdışı geleneksel ürün pazarında önemli bir satış potansiyeline ulaştığını kaydettiği değerlendirmesinde, “Ülkemiz bu alandaki açığını kapatmak için atağa kalktı. Cumhurbaşkanımız, Hükümetimiz, TOBB her ilin özellik gösteren geleneksel ürünlerine coğrafi işaret alması için çağrı yaptı. Biz de KATSO olarak ilimizin tarih ve üretim yöntemi olarak diğer bölgelerdeki ürünlerden ayrılan yöresel değerlerine coğrafi işaret almak için çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.
Coğrafi işaretin, o ürünün o bölgede üretildiğini gösteren ve tüketicide güven duygusu oluşturan bir etken olduğunun altını çizen KATSO Başkanı Arslan, “Coğrafi işaret tescili yapılmış ürünün hem ticareti artıyor ve bu sayede kırsal ekonomi canlanıyor, hem de kalite standartları belirlendiği için ürün korunmuş oluyor” açıklamasında bulundu.
Zirvede coğrafi işaret tescili ile ilgili olarak geniş bilgilenme olanağı bulduklarını ve coğrafi işaret tescilinin öncelikli uğraşı konularından biri olacağını kaydeden Arslan, “Coğrafi işaret tescili alabilecek ürünlerimizi belirleyeceğiz ve süreci hızlandıracağız” şeklinde konuştu.
“Ürünlerimizin tescili için
çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
Geleneksel ürünlerin sürdürülebilirliği ve üreticinin menfaatlerinin korunması açısından coğrafi işaret tescilinin önemine dikkat çeken KATSO Meclis Başkanı Mehmet Pattaban ise yaptığı değerlendirmede, “Coğrafi işaret tescili yapılmış ürünler sayesinde kırsal ekonominin gelişmesine yönelik olarak her odanın üzerine düşen görev ve sorumluluklar var. Biz bu konudaki çalışmalarımızı başlattık ve süreci hızlandırmak için de girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.
Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde KATSO standının büyük ilgi gördüğünün altını çizen Pattaban, gerek sektör temsilcileri gerek diğer illerin katılımcıları ve ziyaretçilerin ürünlerimize gösterdikleri ilgi, bu alandaki potansiyelimizin büyüklüğünü ve değerini bir kez daha gösterdi bize. Mutfak kültürümüzün daha tanınır hale gelmesi ve ürünlerimizin tescil altına alınması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.
Sektör büyük ilgi gösterdi
Coğrafi işareti alınmış ve başvuru dosyaları hazırlanan ürünlerimizle zirveye katılan KATSO’nun standı iki gün boyunca hem lezzet düşkünleri hem de sektör profesyonelleriyle doldu taştı.
Siyez bulguru, siyez unu, siyez ekmeği ve pastırma başta olmak üzere tüm ürünlerimizle ilgili sektör temsilcileri ile üretici firmalar arasında iletişim kurulmasına yönelik gelişmeler yaşandı.
KATSO zirveye coğrafi işaret alan Taşköprü sarımsağı, Taşköprü kuyu kebabı, Tosya sarıkılçık pirinci, başvuru süreci devam eden siyez bulguru, Kastamonu çekme helvası, üryani eriği, Kastamonu pastırması ve başvurusu yapılacak Kastamonu simidi, siyez unu, Tosya çakısı ile katıldı.