Atıksu Arıtma Tesisi izleme ve değerlendirme toplantısında konuşanBelediye BaşkanıOp. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Bu proje şehri çok rahatlatacak. Kastamonu merkezden Şeker Fabrikası’na kadar olan alan tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölge. Bu açıdan baktığımızda bu proje olmazsa olmazlarımızdan. Çünkü tarım alanları kanalizasyon suları ile sulanıyordu. İnşallah bu proje ile de bu sorun ortadan kalkacak” dedi.
İhalesi tamamlanarak müşavir ve yüklenici firma ile sözleşmesi imzalanan ve Taşköprü yolu,Dereköymevkiinde yapımı gerçekleştirilecek olan Kastamonu Atıksu Arıtma Tesisi için izleme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.
Belediyemiz toplantı salonunda yapılan ve Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nunbaşkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Fatih Özyer, Uzman Alev Dumlupınar, Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdür Yardımcısı Meftun Alay, Şube Müdür Vekili Ali İhsan Biçer, Belediyemiz Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Ümit Güler, Belediyemiz Çevre Mühendisi İsmet Akın ile müşavir ve yüklenici firma temsilcileri Ahmet Raşit Acır ve Alper Özen de katıldı.
Toplantıda konuşan Vidinlioğlu; “2013’te atılmış bir imza var. O tarihten itibaren de çok fazla bir yol alınamamış, Bu sene girişimlere başladık ve projenin imzalarını attık. Bu proje şehri çok rahatlatacak. Kastamonu merkezden Şeker Fabrikası’na kadar olan alan tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölge. Bu açıdan baktığımızda bu proje olmazsa olmazlarımızdan. Çünkü tarım alanları kanalizasyon suları ile sulanıyordu. İnşallah bu proje ile de bu sorun ortadan kalkacak” dedi.
Jeolojik zemin etüdü ve sondaj çalışmalarının başladığı ve 48 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek olan Atıksu Arıtma Tesisi tamamlandığında 1. kademede ortalama günlük 31 bin 978 metreküp, 2.kademede ise günlük ortalama 38 bin 267 metreküp atık suyu arıtabilecek kapasitede olacak.
Atıksu Arıtma Tesisi Avrupa Birliği projesinin finansmanının yüzde 85 Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 9’u da Kastamonu Belediyesi tarafından karşılanacak.
Tesis çamur havuzunda oluşacak metan gazından elektrik üretimi sağlayacak ve kendi elektriğinin yüzde 75’ini üretecek.