Belediye’nin, Atık Su Arıtma Tesisi projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı dün yapıldı. Projeyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Uzman İrem Özonat, 2047 yılına kadar hizmet vermek üzere planlanan atıksu arıtma tesisinin inşaatına 2017’de başlanmasının planlandığını açıkladı.
Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise, projenin Kastamonu açısından taşıdığı öneme ve yıllardır üzerinde çalışma yapılıyor oluşuna dikkat çekti ve Açıkça şunu ifade etmek istiyorum; belli bir süre daha bu işle uğraştıktan sonra, ne pahasına olursa olsun biz atık su arıtma tesisine başlayacağız” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi tarafından finanse edilen, entegre su projeleri kapsamında bulunan ve Dereköy mevkiinde yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı.
Kastamonu Belediyesi’nde dün gerçekleştirilen toplantıya; Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Çevre ve Şehircilik Kastamonu İl Müdürü Oktay Marşap, ÇED İzin ve Denetim Şube Müdürü Ayhan Aydın, müşavir firma CDM Smith yetkilisi Volkan Altunay, Almer Çevre Denetim Müş. İş. Sağ. ve Güv. Proje Yetkilisi ÇED Uzmanı İrem Özonat, Çevre Mühendisi Volkan Karabulut ve Kastamonulu vatandaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan Babaş, Atık Su Arıtma Tesisinin Kastamonu için çok önemli bir proje olduğunu, yıllardır bu konuyla ilgili çalışmalarnı sürdürüldüğünü dile getiren Babaş, “Artık bu çalışmalarımızın sonucu olarak bir noktaya varmak istiyoruz” dedi.
ÇED toplantısının, vatandaşların bilgi sahibi olması adına çok önemli olduğunu vurgulayan Babaş, şöyle konuştu:
“Burada bu işten etkilenen mülkiyet sahiplerimiz olsun, orada yaşamlarını sürdüren vatandaşlarımız olsun atık suyun arıtılması konusuna ciddi manada önem veriyorlar. Biz 2008 yılında atık su tesisinin yapımı için IPA’ya başvurduk. Tabi o günden bugüne belli bir mesafe yol aldık. Ama ciddi manada bir yol alabildiğimizi söyleyemem. Bunun çok çeşitli sebepleri var. Özellikle Avrupa Birliği ile ortaklaşa yapılan bu işler daha uzun bir sürece yayılıyor. Ben bu konuyu bakanlığımızla da görüştüm ve inşallah bu işi sonuca erdireceğiz. Açıkça şunu da ifade etmek istiyorum; belli bir süre daha bu işle uğraştıktan sonra, ne pahasına olursa olsun biz atık su arıtma tesisine başlayacağız” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen projeler kapsamında, 21 belediyeden biri olan Kastamonu Belediyesi’nin, Atık Su Arıtma Projesi hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunan ÇED Uzmanı İrem Özonat ise, “Kastamonu merkezinin oluşturmuş olduğu evsel ve endüstriyel atık suları, sulama amaçlı olarak kullanılan suyun kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bildiğiniz gibi bu arıtma tesisinin alt kısmında tarım alanları yer almaktadır. Şu anda tarımsal amaçlı kullanılan su kalitesini tam olarak sağlayamıyoruz. Bu nedenle, bu kesimdeki dere suyunun tarımsal sulamada kullanılabilmesi hatta ileriki aşamalarda gerekirse içme suyu kalitesinde bir su olabilmesi için planlanan, Atık Su Arıtma Tesisi Projesi gerçekleştirilmiştir” dedi.
‘2047 YILINA KADAR HİZMET VERMESİ PLANLANIYOR
Kastamonu Atık Su Arıtma Tesisinin, Dereköy sınırları içinde belirtilen parsellerde, yaklaşık 40 bin 248 metrekarelik alanda inşa edileceğini söyleyen Özonat, tesisin iki kademeli olarak tasarlanacağını belirtti.
Gereken tüm izinlerin ve ruhsatların alınmasına müteakip projenin inşaat aşamasına 2017 yılında başlanılmasının planlandığını aktaran Özonat; “Bu kapsamda tesisin birinci kademesinin 2032 yılına kadar hizmet vermesi ve daha sonra ikinci kademenin de tamamlanarak, atık su arıtma tesisinin her iki kademesinin 2047 yılına kadar hizmet vermesi planlanmaktadır” diye konuştu.