Belediye Başkanı Vidinlioğlu, Samsunlular Derneği’ni ziyaretinde “Atıksu Arıtma Tesisi”nde imza aşamasına gelindiğini belirtti ve “2013 yılında ilk imzanın atıldığı günden bu güne kadar geçen 6 yıllık süreçte yol alınamayan projede ilgili firma ile bir hafta içinde sözleşme imzalanacak” açıklamasında bulundu.
Başkan, “Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapılacağı 41 bin metrekarelik alanda gerekli kamulaştırmalar yapılarak gerekli olan fizibilite çalışmaları da hazırlanmıştı. Tesisin 30 yıl şehre hizmet vermesi planlanıyor. Tesis 1. kademede ortalama günlük 31 bin 978 metreküp atık suyu, 2. kademede ise günlük ortalama 38 bin 267 metreküp atık suyu arıtabilecek kapasitede olacak” dedi.
Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, kentimizde yaşayan Samsunlular ile bir araya geldi.
Samsunlular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret edenBaşkan Vidinlioğlu, 31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde gerçekleştirdiği ziyaretlerden en güzelinin Samsunlular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne yaptığı ziyaret olduğunu, gördüğü ilgiyi hiç unutmadığını ifade etti ve iade-i ziyarette geç kaldığını belirterek yaşadığı üzüntüsünü belirtti.
Sohbet ortamında gerçekleşen programa katılım yoğun oldu.
“DEV PROJEDE MUTLU SON; ATIKSU ARTIMADA İMZALAR ATILIYOR”
Vidinlioğlu, Samsunlular Derneği ziyaretinde önemli bir gelişmeyi de şöyle açıkladı:
“İPA-2 Programı çerçevesinde ihaleye çıkan ve sonuçlanan Kastamonu Atıksu Arıtma Tesisi’nde imza aşamasına gelindi. 2013 yılında ilk imzanın atıldığı günden bu güne kadar geçen 6 yıllık süreçte yol alınamayan projede ilgili firma ile bir hafta içinde sözleşme imzalanacak.
Kastamonu’ya hitap edecek bir Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapılacağı 41 bin metrekarelik alanda bizler gerekli kamulaştırmalar yapılarak gerekli olan fizibilite çalışmaları da hazırlanmıştı. Tesisin 30 yıl şehre hizmet vermesi planlanıyor. Tesis 1. kademede ortalama günlük 31 bin 978 metreküp atık suyu, 2. kademede ise günlük ortalama 38 bin 267 metreküp atık suyu arıtabilecek kapasitede olacak.
Hayata geçirilmesi beklenen yaklaşık 200 milyon liralık proje hakkında konuşan Başkan Vidinlioğlu: “Kastamonu Belediyesi olarak geçmiş dönem Belediye Başkanımız Turhan Topçuoğlu döneminde Avrupa Birliği ile ortak yürütülen Atık su Arıtma Tesisi ile ilgili son aşamaya geldik. 2013 yılında Mehmet Çağılcı başkan yardımcımızın imzasının olduğu projeyi yapmak inşallah bize nasip olacak. 2013 yılından 2019 yılına kadar hiçbir şey yapılamayan Atık su Avrupa Birliği projesi yüzde 85 Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 9’u da Kastamonu Belediyesi tarafından karşılanacak. Yaklaşık 150-200 milyonluk dev bir projeden bahsediyoruz. Proje ile ilgili ihale nihayet sonuçlandı. İhaleye 8 tane firma katılmıştı. En son 2 firmaya kadar düşmüştü. Yüklenici firma ile ilgili nihai karar verildi. İhaleyi kazanan firma 10 gün içinde ilimize gelecekler ve karşılıklı imzaları atacağız. Mart ayı itibariyle şehrimizi en çok ilgilendiren konulardan bir tanesi olan ve halkımızın büyük istekleri arasında yer alan atık su arıtma projesinde kazmayı vuracağız. 6 seneden beri çeşitli nedenlerle beklemedeydi. Bu proje orta ve uzun vadede çok büyük bir projedir. Projede ilk baştan beri emeği geçen tüm başkanlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“GEÇİŞ DÖNEMİ SIKINTILARINI ÇÖZEBİLMEK İÇİN EKİBİMİZLE YOĞUN ÇALIŞIYORUZ”
Göreve geldiği günden bugüne kadar geçen 8 aylık sürecin koşturmaca ile geçtiğini vurgulayan Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, şöyle konuştu:
“Çok fazla geçmişe dönük serzenişte bulunmak istemiyorum ancak makama oturduğumuz günden beri çok zorlu bir sürecin de içine girdik. Geçmişten gelen çok ciddi sıkıntılar vardı. Var olan sıkıntıları çözebilmek için ekibimizle beraber yoğun gayret gösterdik ve göstermeye de devam ediyoruz. Ödemelerle, hak edişlerle ilgili problemler vardı. Bu sorunları günde günde halletmek için uğraştık. Tabi bir de ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan dolayı gittiğiniz yerlerden eliniz çok dönmek zorunda kalıyorsunuz. Her gittiğimiz kapıdan 2020 yılı için güzel geri dönüşler aldık. Zor bir süreç olmasına rağmen Ankara ziyaretlerinden yatırımlarla ilgili güzel kaynaklar sağladık. Yokluğa rağmen kaptık.”
“2020 YILI YATIRIMLARINI ANKARA’DAN KOPARDIK”
Karaçomak Deresi’nin ıslahı ile ilgili konuşan Başkan Galip Vidinlioğlu, görüntü ve koku kirliliği bakımından elzem olduğunu belirttiği bu konuda da şunları söyledi:
“Çeşitli nedenlerle dere yatağının ıslahı bekliyordu. Dere yatağının ıslahı ile ilgili MHP Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli ve Genel Başkan Yardımcılarımızın desteği ile ilgili kurumlarla görüşme gerçekleştirerek ihale edilme aşamasına getirdik. 18 milyon liralık kaynağı dere yatağının ıslahı için sağladık. Budamış Mahallesi’nin altyapısının iyileştirilmesi için 10 milyon liralık kredi talebimiz olumlu karşılandı. Biz de bir iki tane proje hazırladık. Kendi projelerimizle beraber 2020 yılı içerisinde Bismillah deyip başlıyoruz. Bu dediklerimizin tamamı 50-55 milyon liralık yatırımlar. Bu yatırımları Ankara’dan kopardık.”
Şehrin tanıtımı ile ilgili bütçe oluşturulup belli bir program dahilinde çalışmaların yürütülmesinin gerekliliğine dikkat çeken Başkan Vidinlioğlu şöyle konuştu:
“Mevzu Kastamonu olduğu için tanıtımda her şey siyaset üstüdür. Siyasi parti ayrımı, belediye ayrımı gözetmeksizin hep beraber çalışmalıyız. Bunu yaparken de zamanı iyi ayarlamak gerekiyor. Vurduğumuz zaman yıkabilmeliyiz. Bizim öyle 3-5 defa vurmaya gücümüz yok. Bahar aylarında Kastamonu’nun tanıtımı için güzel bir kampanyayı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Herşeyimiz var. Deniz, kum, yemek, kar, inanç, doğa.. Güç dağıldığı zaman olmuyor. Dağıldığımız zaman ses gür çıkmıyor. Kurumlar olarak bir araya gelip bir hedef belirlemesi gerekiyor. Biz hangi alanlarda ağırlık verilirse daha çok tanıtıma katkı sağlarızın planlamasını yapmalıyız. Önceliğimiz kayak ise kayağa yüklenmeliyiz. İnanç turizmi diyorsak eğer inanç turizmine çok yüklenmeliyiz. Herkesten farklı sesler çıkıyor. Bir eylem planı hazırlıyoruz. Hazırlanan eylem planında bizim iki alana ağırlık vermemiz gerekiyor. Çok fazla alanda güç dağılıyor. Ben her zaman bir öneride bulunuyorum. Doğru sahilimiz var ama sezon ilimizde çok kısa. Dolayısıyla 2 aylık sezon için kimse çok büyük yatırım yapmaz. Dolayısıyla herkes oraya gitsin ama şartlarını bilerek gitsin. Kayak turizmi konusunda çok güzel bir tesis ve pist yaptık. Çok fazla ziyaretçi olacaktır. Ama biz Ilgaz’a gelecek olanları şehir merkezine taşıyabiliyor muyuz? Bize ne faydası olacak? İnsanlar sadece Ilgaz’a gelip kayak yapıp oradan da geri dönecekse bu da şehrimize çok bir şey kazandırmayacaktır. Bunun mutlaka esnafa da yansıması gerekiyor. O yüzden bu ağırlık noktalarını iyi belirlememiz gerekiyor.”
“ORTAK AKIL VE ŞEHRİN ÖNCELİKLERİ”
“Bana her zaman sorulan sorulardan bir tanesi de göreve geldikten sonra neyin değişip değişmediğidir. Benim göreve gelmem ile şehrin öncelikleri değişti. Bir önceki belediye başkanımız teleferik projesini öncelik olarak görmüş. Belediye başkanı önceki dönemde ben olsaydım teleferik projesini ilk 10 proje içerisine dahi almazdım. Ben oraya harcanan parayı daha başka alana harcardım. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Benim de önceliklerim farklı. İlk yapılması gereken durum bakış açısı vermek gerek. Öncelik bu konuda olacak. Hepimiz aynı istikamete bakabilmeliyiz. Ben buraya bakıyorum siz de buraya bakın diye demiyorum. Ortak akılla bakmak en iyisidir. Memleketin öncelikleri konusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla istişare yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu istişarelere göre öncelik verirsek daha iyi yol alırız. Bizim sadece ismimiz konuşulmasın altını da doldurmamız gerekiyor.”
“DOĞALLIK ARANIYOR”
“İnsanlar artık gittikleri yerlerde daha doğal şeyler arıyorlar. Etli ekmeği merdane ile açsak ne olur. Ahmet Mehmet reklam yapmasın. Yiyen de bundan memnun kalsın. Satır kıyması kullanılsa ne olur. Özelliği yüklemek zor değil ki. Yarım saat fazla zaman harcanır ancak lezzeti sürekli konuşulur. Mesela Ordu’da bir yer var. O yerde tamamen çay üzerine kurulmuş bir işletme bulunuyor. Dağdan alınmış kar suyuyla ateş üzerinde çay demleniyor. Oraya gidenler çay olacak da içeceğiz diye bekliyor ki oraya gidenler de bunu bilerek gidiyorlar. Kişiye özel hizmet. Çay üzerine kurulmuş bir düzen var. Bizim de bunun benzeri çalışmaları yapmamız gerekiyor. Peki, neden vatandaşlarımız Daday’a etli ekmek yemeye gidiyor? Demek ki bir farkındalık oluşmuş. Bizim il merkezindeki işletmelerimiz de bunu yapsalar olmuyor mu? İşin kolayına kaçmayalım.”
Samsunlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevdet Çelik ise Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu’na teşekkür etti.
Başkan Cevdet Çelik, Samsunlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak amaçlarının Samsun ve ilçelerinden göç ederek Kastamonu’da yaşamını sürdüren hemşerilerimizin sosyal ve kültürel yaşamlarını bu şehirle birlikte bütünleşerek devam ettirmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.
——————