Islak Mendilin Mucidi Eczacı Ataman Özbay başarılı yaşam öyküsünü ve girişimcilik deneyimlerini katılımcılarla paylaşmak üzere American Life Dil Okulları Kastamonu Temsilciliğinin konuğu olarak şehrimize geldi.
Etkinliğe Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün ile akademisyenler, American Life Dil Okulları Kastamonu Temsilciliği Kurum Yöneticisi Ayşegül Karaahmet katılım sağladı.
Söyleşi, Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Kütüphanesi Büyük Salonda üniversite öğrencilerine, iş dünyasına ve girişimcilere açık olarak gerçekleştirildi. American Life Dil Okulları Kastamonu Temsilciliği sponsorluğunda Kastamonu Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon, Yeşil Vatan, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Öğrenci Kulüplerinin işbirliği ile düzenlenen söyleşi programında Ataman Özbay yaşam öyküsünü ve girişimcilik deneyimlerini paylaşırken, gençlere tavsiyelerde bulundu.
Etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akabinde etkinliğin paydaşı olan üniversite toplulukları, kendi toplulukları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“AMACIMIZ SADECE KALİTELİ BİR DİL EĞİTİMİ VERMEK DEĞİL”
American Life Dil Okulları Kastamonu Temsilciliği Kurum Yöneticisi Ayşegül Karaahmet konuşmasını gerçekleştirdi. Karaahmet konuşmasında şunları söyledi: “American Life Dil Okulları Kastamonu İl Temsilciliği olarak 8 yıldır ilimizde hizmet vermekteyiz. Bu hizmeti sağlarken amacımız sadece kaliteli bir dil eğitimi vermek değil aynı zamanda gençlerimizin kişisel gelişimlerini de destekleyerek hayata da hazır olmalarını sağlamaktır. Bu kapsamda genç kardeşlerimize, sevgili ortağım Çağatay Öztürk ve sevgili eşim Evren Karaahmet ile birlikte sosyal ve kültürel etkinliklerde destek olmaya çalışıyoruz. Bunu, yaşadığımız kente ve gençlere bir borcumuz olarak görüyoruz. Bu nedenle günümüzde kaybetmeye başladığımız toplumsal değerlerimizi, örnek hayat hikayesiyle bizlere tekrar hatırlatacak olan, manevi babam olarak gördüğüm, örnek aldığım ve onu tanımaktan gurur duyduğum sevgili Ataman amcayı, ‘Gençler sizi çok özledi’ diyerek Kastamonu’ya davet ettim. Bu davetimi büyük bir heyecanla kabul etti. Bunun için kendisine çok teşekkür ediyorum.”
“ATAMAN ÖZBAY, İLHAM VEREN KAHRAMAN”
Karaahmet: “Ataman Özbay’ı Islak Mendilin Mucidi, eczacı, girişimci ve inovatif bir iş insanı olarak tanımlıyorlar. Ama ben onu ilham veren bir kahraman olarak tanıtmak istiyorum. Dinleyeceğimiz hayat hikayesinin içinde yoksulluk var, azim var, zeka var, sabır var, sevgi-saygı-aile var, aşk var, dostluk var, cesaret var, vefa var, insana ve hayata dair ders alınacak her şey var. Ataman amca bu deneyimlerini şehir şehir gezerek gençlere aktarmaya çalışıyor. Çünkü sizleri çok seviyor ve faydalı olmak istiyor. İşte tam da bu nedenle benim kahramanım o.”
Karaahmet konuşmasının sonunda ev sahipliğinden ötürü Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a, konferansın gerçekleşmesindeki paydaş toplulukların danışmanları, başkanlarına ve yönetimlerine teşekkürlerini iletti.
“ONUR, GURURLU, HEYECANLI VE MUTLUYUM”
Eczacı Ataman Özbay söyleşiye şu sözlerle başladı: “Bugün burada bulunmaktan çok onurlu, gururlu, heyecanlı ve mutluyum. Ruhum heyecanlı. Burada beş altı kişinin hayatına dokunmuşsam en mutlu adam olacağım.”
“ÇOCUKLARA DÜŞÜNMEYİ ÖĞRETİN”
Amerika’da CIA kapısında ‘Düşün çünkü düşünmek bedavadır’ yazıyor diyen Özbay; “Yoksul bir ailedeydim. Küçükken simit-bisiklete binmek arasında tercih yapmak zorundaydım. Öğlen sıcağında uzun uzun dolaşıp düşündüm, dayanamadım simit aldım, ağlayarak yedim. Bu yaşıma kadar bisiklete hiç binemedim. Düşündüm, karnım açtı, simidi yedim. Yıllar geçti fabrikamda çalışan ailelerin küçük çocuklarına bisiklet hediye ettim. Şimdi bel fıtığım var evde bisiklete binmek zorundayım. O gün düşündüm, hayatım boyunca da hep düşünürüm. Sabah namazından sonra, her gün, iki saat hayatımın hesabını veririm. Çocuklara düşünmeyi öğretin. Çocuklara düşünce tarzınızı verin” dedi.
“BAŞARININ SIRRI FEDAKARLIK, ÇALIŞMAK, DİSİPLİN, DÜRÜSTLÜK, SABIR”
Özbay: “Başarı deyince insanın aklına fedakarlık geliyor. Başarı için fedakarlık yapmazsan başarısızlığı ömür boyu çekeceksiniz. İnsanlar eşit doğmaz ama eşit ölürüz. Hiçbir farkımız yok. Her sabah bugün evime, aileme, eşime ne faydam oldu diye hesap veriyor musunuz? Bugün okula geldiniz, ne yaptım diye kendinize hesap veriyor musunuz? Üniversite hayatım boyunca hiç kantine girmedim. Çıkıp çalışıyordum. Başarının sırrı bu. Ben Cumhurbaşkanı olsam sağlık haricinde tüm bütçemi eğitime ayırırdım. Eğitim bu kadar önemli. Esas medeniyetlerde her şey bilimle başlar. Bilimde de ilerleme disiplinle mümkündür. Hayatım lise sona kadar disiplinli bir şekilde gazetecilere yardım etmekle geçti. Burada dürüstlüğümle bilindim, övüldüm. Matbaa benim altın bileziğim oldu. Liseyi bitirirken iyi bir matbaacı oldum. 26 yaşında evlendim. Farklı mesleklerde çalışmanın zenginliğini gördüm. 32 yaşında vergi rekortmeni oldum. Hayatta ne görmek istiyorsan hayat sana onu gösterir. Tahta kaşıklı evde doğan adam 30 milyon dolarlık servete ulaştı.”
“ÇAKILLI YOLLARDAKİ TAŞLARDAN KALEMİ ÖRDÜM”
“Hep büyüklerle, bana öğretenlerle yaşadım. Kahvesinin yanına çikolata koyduğum Turan Güneş, kendisine akşam yemeğinde eşlik etmemi istedi. ‘Zaman altındır’ dedi bana. Hiç unutmadım” diyen Özbay, konferansın ilerleyen dakikalarında müessesesindeki şu ifadelerin yer aldığı fotoğrafı gösterdi: “Müessesemiz zaman altındır. Zaman çalan hırsızdır.”
Özbay: “Ben büyüklerime hizmet ede ede okumanın anlamını buldum. Gazeteci olmaya karar verdim. Gazeteci oldum. Hukuk fakültesini kazandım. O zaman eczacılığın iyi para kazandırdığını bir büyüğümden duydum. Param yok. Hocama söyledim. Hürriyet’te işim hazır, hukuku kazandım, eczacı olmak istiyorum dedim. Beni Alime hocam okuttu. Eczacı oldum. Üniversiteye gittiğim ilk gün yaşadıklarım sonrasında bir gün çocuğum olunca çok iyi eğitim aldıracağım diye kendine söz verdim. Ben hayatımda görerek adam oldum. Hayatta iki yol vardır asfalt yol ve çakıllı yol. Hayatlarında en büyük hatayı yapıyorlar. Ben dinlediğim için adam oldum. O çakıllı yollar bana hep taş çıkarttı onlarla kale yaptım.”
“KORKMAYIN, BAŞLAYIN, GERİSİ GELİYOR”
Özbay: “Hayatımdaki her bir insan hayatıma bir şey kattı. Gazete kağıtlarını verdiğim lokantalardan, verdiğim kağıt karşılığı yemek yemeye başladım. İlk ticareti orada, o zaman öğrendim. İş gelişti, Türkiye’de ilk adisyonu 10 yaşındayken ben buldum. Hayatta korkmayın. Başlayın. Başlayınca gerisi geliyor.”
“BAKTIĞIM İÇİN, DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN BULDUM”
Özbay; “Hep düşündüm. Baktığım için, düşündüğüm için buldum. Hep dinledim, hayatta hep dinledim. Siz benden bin kat akıllısınız ama aklınızı kullanmıyorsunuz” ifadelerine yer verirken, vefa vurgusu da yaptı.
“Zeka her insanda vardır vefa insan olandadır” diyen Özbay; “Fabrikadaki camlara kalp içinde Alime yazdım. Çünkü Alime hoca sayesinde orası var” dedi. Özbay eşinin adına yaptırdığı liseyi, Alime hoca anısına yaptırdığı kütüphaneleri gösterdi ve konferansı Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözüyle bitirdi.
KİTAP ÖNERİLERİ
Ataman Özbay, ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ ve ‘Ya Özgürlük Ya Sefalet Yol Ayrımındaki Türkiye’ kitaplarını önerdi.