Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde hayata geçirilen “arsa karşılığı okul” projesi ilimizde de uygulanıyor, eldeki arsalar “ticaret” ve “konut” alanına çevrildi, ihale ile özel sektöre verilecek, karşılığında okul yaptırılacak…
Gerek “kaynak” yöntemi gerek “yerindelik” ilkesi gerekse de “şehir planı” ve “ekonomi rotası” namına “elde kalan” bir proje.
(İnebolu yolu güzergahındaki Koru köyünde 4 ve Dereköy’de4, toplam 8 kamu arsası ihale ile satışa çıkıyor, ihaleyi kazanan firma arsalar karşılığında biri Merkez ilçede, diğer ikisi Taşköprü ve Hanönü’nde olmak üzere 3 okul yapacak…
2 Şubat’ta ihale.)
“Kaynak” yöntemi sıkıntılı…
Devlet bütçesinden ödenek gelmiyor, “eldeki” mülk satılıyor, karşılığında yatırım gerçekleştiriliyor. Devletin “eğitime ayırdığı bütçe” konusunda zihinde soru işareti yaratan bir uygulama değil mi bu? Vergilerimiz bize “okul” olarak geri dönmüyor mu?
“Yerindelik” ilkesi yönünden sıkıntılı…
Merkez ilçedeki mülk madem “satılıyor”, karşılığında gelecek yatırımdan aynı ilçenin faydalanması gerekmez mi? Kaynakları “kıt” bir ilçede, ileriki dönemlerde eğitim altyapı ihtiyaçları nasıl giderilecek? Başka ilçeden hatta ilden medet mi umulacak? Eğitim ile “belediye” ilişkisi yok mu?
“Şehir planı” namına sıkıntılı…
Koru köyü ve Dereköy şehrin “banliyösü” ve “tarımsal” alan, hal böyleyken, “ticaret alanı” ve “konut alanı” vasfı kazandırarak arsa satmak “şehir planlaması” adına doğru mu? Keza, belediye planında söz konusu alanlar için ne düşünülüyor? Merkezi yönetim yerel yönetim üzerinde “planlama” yapıyorsa, “şehir vizyonu” nerede kalıyor?
“Ekonomi rotası”…
Şehir “ticaret” ve “konut” istikametinde bir ekonomi rotasında doludizgin gidiyor, inşaat sektörünün ne oranda “sürdürülebilir” olduğunu gördük, yerel üretimden kaynaklanmayan “ticaret” ile şehrimizin vardığı güzergah da ortada. Pandemiden bile ders çıkarmadan hâlâ “ticaret” ve “konut” rantlarında inat etmenin vatana millete ne faydası var?
MEB ve ÇŞB ortak projesi olan “Arsa karşılığı okul” uygulaması neresinden bakarsanız bakın “tartışmalı”, bütçeden tutun da şehirciliğe kadar…
Yerel iradeyi yok sayan bir yaklaşım en başta.
Kastamonu söz konusu projeyi siyaset ve meslek odaları başta olmak üzere sivil zeminde tartıştı mı?..
Tabii ki “hayır”.
(Hacıortamevkisindeki “sanayi, adliye, cezaevi, vs” karmaşasını yıllar önce belediye yetkilisi açıklamıştı, belediyenin plan yaptığını ancak bakanlık yatırımlarının belediye planlamasını tanımadığını, bu nedenle Hacıorta’da karmaşa yaşandığını ifade etmişti…
O vakit Adliye ile hayvan pazarı yan yana idi ve bitişiklerine tıp fakültesi yapılacaktı, karşıları ise iş merkeziydi.)
Not: “Arsa sat, okul yap…
Bina sat, yol yap”.
Mülk de biter bir gün…
O zaman ne olacak?
MUSTAFA AFACAN