Üniversitelerimizin Batı’dan geçme güzel bir geleneği var. Ünlü öğretim üyeleri, eski tabirle hocaları için ya 70., 75., 80. yaşlarında veya emekliye ayrıldıklarında birer Armağan hazırlanıp yayımlanıyor. Bu geleneğe üniversitelerde görevli olmayan, alanında uzman kabul edilen kişiler de (biizim gibi) dâhil edildi. Elimize 2021 yılınan ilk dört ayında üç Armağan ulaştı. Dr. Doğan Kaya Armağanı, Prof.Dr. M. Fahrettin Kırzıoğlu Armağanı (ölümünden sonra yayımlananlara örnek) ve Dr. Mustafa Eski’ye Armağan…
Bilim İnsanı Dr. Mustafa Eski’ye Armağan, Editörler: Prof.Dr. Hüseyin Yolcu, Doç.Dr. Sibel Oğuz Haçat, Ankara 2020, 736 s. PEGEM AKADEMİ Yayını.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski, Kastamonu eğitim, kültür tarihinin önemli şahsiyetlerindendir ve böyle tasarımı, baskısı ve zengin muhtevasıyla göze çarpan bir armağan kitabı ziyadesiyle hak etmiştir. 1945 yılında Kastamonu Merkez Budamış köyünde doğan Eski Kastamonu Lisesinden (1963) sonra Göl İlköğretmen Okulunu (1964) bitirip bir yıl Bozkurt’taki ilkokul öğretmenliğinin ardından zekâsının gösterdiği yolda yürüyüp Cumhuriyet’in getirdiği imkânlardan yararlanıp Kastamonu Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Yüksekokulu Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeliği, Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerindenve son olarak Kastamonu Üniversitesi Eğitim, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeliğinden sonra 2020 yılında emekliye ayrıldı. Armağan kitap, emekliye ayrılması dolayısıyla hazırlanıp yayımlanmış bulunuyor.
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski’nin Armağan’ın yayımlandığı tarihe kadar yayın dökümü şöyle: 25 kitap, 20 makale, 16 bildiri. 1981 yılından bu yana Kastamonu gazetesinde haftalıkköşe yazısı yazıyor. Fikriye Eski ile evliliğinden Necla ve Özkan adlarından iki evladı bulunmaktadır.
Armağan kitapların artık genelleşmiş bir planı vardır: Hayat hikâyesi, eserleri, saygı yazıları, hatıralar, bilim alanıyla ilgili armağan makaleler, fotoğraflar. Dr. Eski, öğretmenliğin temelinden ilkokul, orta dereceli okul öğretmenliğinden başlayıp yüksekokul, üniversite öğretim üyeliğine kadar devletimize zengin bir hizmet verdiği gibi tarih, eğitim, halk edebiyatı alanlarında da araştırmalarıyla tanınmıştır. Araştırmalarının, yayınlarının çoğu memleketi Kastamonu’yla ilgilidir.
Armağan’ın genel planını incelediğimizde şu dökümle karşılaşmaktayız:
- Ön Söz: Prof.Dr. Hüseyin Yolcu, Doç.Dr. Sibel Oğuz Haçat.
- Giriş: Mustafa Eski’nin Kendi Kaleminden Hayat Hikâyesi
- Bölüm: Alan Çalışmaları ile İlgili Makaleler (12 makale)
- Bölüm: Eğitim Çalışmaları ile İlgili Makaleler (24 makale)
- Bölüm: Diğer Çalışmalarıyla İlgili Makaleler (4 makale)
- Bölüm: Anı Yazıları (38 yazı)
- Bölüm: Fotoğraflar
Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Eski’nin çok sayıda meslektaşı ve öğrencisi bulunduğundan ve olgun, kâmil kişiliği dolayısıyla Armağan’a da ilgi büyük olmuş. Eminim, haber verilseydi ikinci cilt de 600 sayfa olurdu. Onun Kastamonu’yla ilgili önemini belirtmek için Armağan’daki Prof.Dr. Eyüp Akman’ın makalesine (s.628-635) göz atmak kâfidir. “Bir Kültür Tarihçisi Olarak Dr. Mustafa Eski Kitapları Üzerine Bir İnceleme” başlıklı bu makalenin 25 kitabından doğrudan Kastamonu’yla ilgili olanları (kitaplarının tamamı demektir) şöyle sıralayabiliyoruz:
- Kastamonu Halk Şairi Âşık Yorgansız Hakkı Bayraktar (Ankara 1975)
- Millî Mücadele’de Mehmet Âkif Kastamonu’da (Ankara 1983)
- İmtihan Veren Millete/İsmail Habib Sevük (Ankara 1989)
- Mustafa Necati Bey’in Kastamonu’daki Çalışmaları (Ankara 1990)
- Kastamonu Meşâhiri/İ. Hakkı Uzunçarşılı (Ankara 1990)
- 31 Mart Olayı’nın Kastamonu’daki Yansımaları (Ankara 1991)
- Kastamonu Basınında Millî Mücadele’nin Yankıları (Ankara 1995)
- İsmet İnönü’nün Kastamonu Gezileri (İstanbul 1995)
- İsmail Habib Sevük’ün Açıksöz’deki Yazıları:1921-1922 (Ankara 1998)
- Cumhuriyet Döneminde Bir Devlet Adamı: Mustafa Necati (Ankara 1999)
- Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlılar ve Anadolu Rumları Üzerine Makaleler (Ankara 1999)
- Kastamonu Valileri: 1938-2000 (Ankara 2000)
- Atatürk’ün Kastamonu Gezisi (Ankara 2000)
- Kastamonu Bankası T.A.Ş. (Ankara 2004)
- Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi Tarihi (Ankara 2005)
- Yüzyılda Kastamonu Kadınları (Ankara 2008)
- Hüsnü Açıksöz’ün Makaleleri (Ankara 2008)
- Selçuklu’dan Günümüze Kastamonu Eğitimine Genel Bir Bakış (Kastamonu 2008)
- Kastamonu Basınında Yeşilay (Ankara 2008)
- İsmail Habib Sevük’ün Kastamonu Yılları (Kastamonu 2010)
- Kastamonu Basınında Rumlar ve Ermeniler: 1882-1922 (Kastamonu 2012)
- İmparatorluktan Cumhuriyet’e Kastamonu Ekonomisi: 1880-1960 (Kastamonu 2016)
- Orhan Şaik Gökyay: Konuşmalar, Mektuplar, Şiirler (Kastamonu 2016)
- Kastamonu Kütüphaneleri (Kastamonu 2017)
- Kastamonu Basınında Safranbolu (Karabük 2018)
Mustafa Eski’ye 41 kere maşallah! Artık, büyük hocaların emeklilik döneminde yaptığı veya öğrencilerinin yaptıkları işe sıra geldi. Makale ve bildirilerinin bir araya getirilmesi… Armağan’ı düzenleyen, yayımını sağlayan Kastamonu Üniversitesinin vefalı öğretim üyelerine teşekkürler…
NAİL TAN