İller arası rekabete sahne olan alanlardan biri de “bilim”, ekonomi ve sosyal alanda kalkınmanın birinci payandasını sağlam kurmak için seferberlik sürüyor, şehirlerine “bilim merkezi” kazandırmak için yerel yönetimler ve mülki idareler yarışta…
Kastamonu’nun bu alanda ne sözü var ne de niyeti.
Düzce’den geri planda kalan Kastamonu…
Fazla izaha gerek var mı?
“Düzce”…
“Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı” kapsamında 23 Ocak 2018’de “Düzce Valiliği” ile “TÜBİTAK” arasında protokol imzalandı, Mayıs 2021’de tamamlanması planlanıyordu, süreç ilerliyor.
Benzer protokoller “Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elazığ, Antalya Kepez, Samsun, Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul Üsküdar” ile de imzalanmıştı keza…
Kastamonu “bihaber”.
“Şanlıurfa” misal…
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçirilecek olan Bilim Merkezi’nin ihalesini tamamladıklarını açıkladı.
“Samsun” yahut…
Karadeniz Bölgesi’nde ilk “Bilim Merkezi ve Planetaryum” Samsun’a nasip oluyor, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokol ile hayata geçiriliyor, 15 milyon TL’ye mal olacak, 12 bin metrekare alana sahip, “Türkiye’dekilerin de en iyisi olacak” iddiasındalar. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, merkezin inşaatının hızlandığını ve 2021 yılında tamamlanacağını açıkladı. Bilim Merkezi ve Planetaryumun her kesime hitap edeceğini dile getiren Başkan Mustafa Demir, “Fiziki inşaatın yapımını hızlandırdık. Projeyi 2021 yılında bitirmeyi planlıyoruz. Donatısı yaklaşık 15 milyon TL gibi bir rakam tutuyor. Onu da TÜBİTAK’a yaptırmayı hedefliyoruz. Görüşmelerimizi yaptık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da projeyi destekliyor. Karadeniz’in ana arter yolunda yer alacak çok güzel bir bilim merkezine 7’den 70’e herkesin ilgi duyacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Gaziantep “ya da”…
Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması: “100. Yıl Atatürk Kültür Parkı içerisinde kurulan Gezegenevi ve Bilim Merkezi 3500 m² kapalı, 1500 m² açık alana sahiptir. Yaşadığımız dünyanın ve evrendeki yerinin anlaşılmasında katkıda bulunan, eğlendirirken bilgilendiren bir öğretim ortamıdır. Gezegenevi, çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir salondur. Salonda yarım küre biçimli bir kubbe ekran şeklinde perde bulunmaktadır. Kurgulanmış bir senaryo çerçevesinde yansı aracının ürettiği astronomik görüntüler, karanlık salonun kubbesinin iç yüzeyine yansıtılarak izleyicilere uzay boşluğunda gezintiye çıkarmaktadır.”
Kepez (Antalya) Belediyesi…
“Kepez Belediyesi’nin, gençleri bilimin ışığında geleceğe hazırlamayı hedeflediği Antalya Bilim Merkezi açılışa hazır hale getirildi. Kepez Belediyesi’nin halkın kullanımına kazandırdığı Eski Dokuma Fabrikası içerisindeki 12 bin 500 metrekarelik alana TÜBİTAK işbirliğinde kurulan Akdeniz’in ilk ve tek bilim merkezi, açılış için gün sayıyor.”
“Üsküdar Bilim Merkezi”…
“Planetaryum: Güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün, özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonu, 14 metre çapı ve yüksek çözünürlük değeri ile ülkemizin en iyi planetaryumu olma hüviyetine sahiptir. Uzay ve Astronomi alanında verilen birçok eğitim ve deneyimin tamamlayıcı unsuru olarak hayata geçirilen ‘Bilim Üsküdar Planetaryumu’ tüm bu özellikleriyle ziyaretçilerine farklı bir gün yaşatmayı vaat etmektedir. Atölyeler: Astronomi, Havacılık ve Uzay Atölyesi, Teknoloji Atölyesi, Matematik Atölyesi, Doğa Bilimleri Atölyesi (Fizik, Kimya, Biyoloji) ve Tasarım Atölyesi olmak üzere toplam beş farklı alanda ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrencilere özgün içeriğiyle uygulamalı atölye eğitimleri verilmektedir. Sergi Alanları: İletişim, Robotik, Otomotiv, Finans, Havacılık ve Uzay, Enerji, Doğa Bilimleri ve Tıp Teknolojileri temalarına sahip, etkileşimli sekiz ana sergi alanından oluşmaktadır. Bunun yanında, ‘Bir Dünya Keşif’ sergi alanı ile Türkiye’de ve Dünya’da var olan farklı konulardaki gezici sergiler, Bilim Üsküdar’da ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Girişim Merkezi: Bilim Üsküdar içerisinde yer alan girişim ofislerinde, yerli teknoloji girişimlerinin doğmasına, büyümesine ve dünya pazarına açılmasına yardımcı olmak amacıyla girişimci adaylarına altyapı ve ustalık desteği sunulmaktadır.”
Kastamonu’da “uzay yolu” ne zaman gündem olacak?…
Şoseye talim.
MUSTAFA AFACAN