Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı için yol haritası çıkardıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ziya Taşkent, “5 Aralık’ta Sayın Bakanımızın da katılacağı Kazakistan’ın Türkistan şehrindeki toplantı olacak. İnşallah burada yapılacak oylama sonucunda Kastamonu’nun adaylığı resmileşecektir. Dolu dolu bir 2018 planlaması yapmamız gerekiyor. Amacımız bu süreç sonunda Kastamonu’nun turizm cazibe merkezi olabilmesidir” diye konuştu.
Kastamonu’nun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı için önceki gün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantının detayları ortaya çıktı.
Müsteşar yardımcıları Ziya Taşkent, Mahmut Kocameşe, Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Başkan Vekili Ramazan Çokçevik’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Kastamonu’dan Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan, Milletvekili Metin Çelik, Milletvekili Murat Demir, Belediye Başkanı Tahsin Babaş,Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ve KATSO Genel Sekreter Yardımcısı Adil Levent Baş katılmıştı.
ZİYA TAŞKENT
Türk Dünyası Kültür Başkenti yolunda Kastamonu’da neler yapılması gerektiğinin ve yol haritası noktasında fikir alışverişinde bulunulan toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Taşkent, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Kastamonu’yu yakinen takip ettiklerini ve çok sevdiklerini dile getirdi.
Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığı ile ilgili tüm paydaşlar olarak bir toplantı gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Taşkent, “Bu toplantımızda bir yol haritası belirleyerek hızla harekete geçmemiz gerekiyor. 5 Aralık’ta Sayın Bakanımızın da katılacağı Kazakistan’ın Türkistan şehrindeki toplantı olacak. İnşallah burada yapılacak oylama sonucunda Kastamonu’nun adaylığı resmileşecektir. Dolu dolu bir 2018 planlaması yapmamız gerekiyor. Amacımız bu süreç sonunda Kastamonu’nun turizm cazibe merkezi olabilmesidir” diye konuştu.
MAHMUT KOCAMEŞE
Müsteşar Yardımcısı Kastamonulu hemşehrimiz Mahmut Kocameşe ise Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanın önemine değinerek, “Kastamonumuz bu sayede yurt içindeki tanıtım eksikliğini giderebileceği gibi hem Türk Dünyası’nda hem de dünyada tanınacaktır. İmkanları göz önüne alarak faaliyet programıyla ilgili hızlı bir çalışma yapacağız. Bence bu Kastamonu için bir fırsat. Bunu avantaja çevirmek hepimizin elinde. Biz inanıyoruz ki 5 Aralık’ta Kazakistan’ın Türkistan’da yapılacak toplantı sonrası Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilecektir” dedi.
Yıl boyunca 8 şehrin Türk Dünyası Kültür Başkenti olabilmek adına başvuruda bulunduğunu ifade eden Türksoy Genel Müdürü Fırat Puntaş da başvuruların kendilerini mutlu ettiğini Kastamonu’nun görülür bir avantaja sahip olduğunu vurguladı.
TAHSİN BABAŞ
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Kastamonu’ya göstermiş olduğu ilgi ve alakadan ötürü büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Cenab-ı Hakk’ın izni bakanlığımızın destekleriyle inşallah Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını Kastamonumuza kazandıracağız. Kastamonu’nun bu unvanı hak ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Başkan Babaş, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bizler büyük bir birliktelikle Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya hazırız. İlimiz tarihi ve kültürel varlığı, maneviyatı ve doğasıyla Türk Dünyası Kültür Başkenti olmayı hakkediyor. Bizler Kastamonumuzun değerine değer katmak üzere tarihi ve kültürel alanlarımızda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kastamonumuzun tarihini ve kültürünü gün yüzüne çıkartmak adına başlattığımız seferberlik doğrultusunda önemli adımlar atılıyor. Bu süreç sonunda hedefimiz olan Dünya Kültür Miras Listesi’ne adımızı yazdırmak istiyoruz. Yaptığımız çalışmaların ve Kastamonumuzun değerlerinin daha iyi tanıtılabilmesi adına Türk Dünyası Kültür Başkenti adaylığımızın da önemini biliyoruz. Sürecin sonunda ise Sayın Bakanımızın da büyük destekleriyle Türk Dünyası Kültür Başkenti hedefimize ulaşacağımızı düşünüyorum.”
METİN ÇELİK
Milletvekili Metin Çelik ise “Yıllardır yapılan parça parça çalışmalar var. Bu konu bizim için güzel oldu. Kastamonu Türk Dünyası Başkenti olma yolunda en önemli şehirlerden bir tanesidir. İnşallah başarı sağlarız. Bize ne düşüyorsa elimizden geleni yapacağız” dedi.
MURAT DEMİR
“Kastamonu, Türk Dünyası Kültür Başkenti için biçilmiş kaftandır” diyen Milletvekili Murat Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un Kastamonu’yu çok iyi tanıdığını belirterek kendisine sağladığı destekten ötürü teşekkür etti. Kastamonu’nun her açıdan zengin bir il olduğunu sözlerine ekleyen Demir, “Şehrimizin tanıtımıyla ilgili çalışmalarımızı birlik ve beraberlik içerisinde en iyi şekilde yapabilirsek önemli bir yol kat ederiz. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Tanınmayan gizli kalmış değerlerimizin tanınmasında bu organizasyon çok çok etkili olacaktır” dedi.
ÜNAL KILIÇARSLAN
Altı ayı aşkın bir süredir Kastamonu’da görev yaptığını ve ilin tarihi dini ve kültürel yapısının Türk Dünyası’da Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğine inandığını vurgulayan Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise bu yolda üzerlerine düşeni yapacaklarını vurguladı.