KATSO Başkanı Arslan ailelerin çocuklarına meslek edindirmek için çaba sarf etmesi gerektiğini dile getirirken, İŞKUR Müdürü Arslan kullanılan devlet kaynağının amacına ulaştığını, İl Milli Eğitim Müdürü Bahçacıoğlu ise 20 kursta 219 kursiyerin mezun olduğunu ifade etti.
Turizm sektöründeki eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak “aşçı yardımcılığı” alanında düzenlenen Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Merkezleri Projesi (UMEM) kursunun sertifika töreni Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KATSO) yapıldı.
Saat 16:00’da başlayan toplantıda, TUREM bünyesinde düzenlenen kursu başarıyla tamamlayan 19 kursiyer, sertifikalarını Vali Şehmus Günaydın, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, KATSO Başkanı Selçuk Arslan’ın yanı sıra çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşu yetkililerinin ellerinden aldı.
İlimizdeki özel sektör firmalarının en önde gelen verim ve işletme sorunlarından birinin “ara eleman” eksiği olduğuna dikkat çeken KATSO Başkanı Selçuk Arslan, “UMEM projesi bu yüzden ilimiz için hayati öneme sahip” dedi. UMEM projesi sayesinde ilimiz istihdamına destek olunduğunu da belirten KATSO Başkanı Arslan, UMEM projesinin ilimizin turizm, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinde hedeflerine ulaşması için araçlardan biri olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Daha önceki konuşmalarımda da dile getirdiğim gibi buradan ailelere sesleniyorum. ‘Benim çocuğum ne iş olsa ne iş olsa yapar’ düşüncesinden artık vazgeçelim. Gelin elbirliği ile “Ben bu işte uzmanım, benim mesleğim bu’ diyebilen nesiller yetiştirelim”
İŞKUR Müdürü Adnan Arslan ise yaptığı konuşmada UMEM kursları hakkında bilgi verdi ve aşçı yardımcılığı kursunun istihdam edilme oranında da ciddi bir başarı sağladığını söyledi. Arslan, projelerde kullanılan devlet kaynağı konusunda son derece hassas olduklarını ifade ederek, “Bu projede kullandığımız devlet kaynağının amacına ulaştığını düşünüyorum” dedi.
Proje ortaklarından İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu yaptığı konuşmada UMEM projesinin başlangıcından bu yana ilimizde 20 kurs düzenlendiğine dikkat çekerek, “Bu kursları 219 kursiyer başarıyla tamamladı” açıklamasında bulundu. Bahçacıoğlu, UMEM kurslarında kullanılmak üzere Kastamonu Endüstri Meslek Lisesi atölyesine 500 bin liralık CNC makineleri konulduğunu da kaydetti.
“Çağımızın sorunu istihdam” diyerek sözlerine başlayan Belediye Başkanı Tahsin Babaş, işsiz vatandaşların Kastamonu Belediyesi’ne yönelik iş taleplerinin yoğunluğundan söz ederek, “İŞKUR’a başvuran her işsize en az 3 farklı iş seçeneği sunulduğu halde yine de Belediye’den iş talebinde bulunuluyor” değerlendirmesinde bulundu.
İlimizde yaşanan kalifiye eleman sorununa ve meslek vasfının önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Babaş, “Şoförlük benim için en büyük mesleklerden biridir. İşi bilen şoför bulmak bile zorlaştı günümüzde” örneğini verdi.
Vali Şehmus Günaydın konuşmasına iş hayatında başarılı olmak isteyen firmaların mutlaka nitelikli elemanlar ile çalışmak zorunda olduklarını kaydederek başladı ve “Aksi halde rekabetçi olamazsınız, başarıyı yakalamanız zor” dedi.
Aşçı yardımcılığı kursuna başvurunun ve sonrasında bitiren kursiyer sayısının tatmin edici olduğunu söyleyen Vali Günaydın, “Ancak başka alanlarda açtığımız kurslarda bu başarıyı yakalayamadık. Turizm alanında açtığımız kursa yeterli başvuru gelmedi, aynı şekilde ahşap sektörüne yönelik açtığımız kursta da başarı sağlayamadık” şeklinde konuştu.
Meslek edindirmek için devlet olarak ellerinden geleni fazlasıyla yaptıklarına dikkat çeken Vali Günaydın, “Ancak muhataplarımızdan aynı ilgi göremiyoruz” açıklamasında bulundu.
“Turizm üzerine konuşacak çok sözümüz var” diyerek konuşmasını noktalandırmadan önce Vali Günaydın, ilimizin geçtiğimiz hafta katıldığı Travel Turkey İzmir fuarında vatandaşların ilgi odağını olduğunu kaydederek, “Turizmden pay alamaya başladık ancak daha ileri noktalara taşımalıyız. Bunun içinde her kesimin işbirliğine ihtiyaç var” dedi.