Üniversitemizin önümüzdeki yıl kullanacağı yatırım bütçesi Kalkınma Bakanlığı tarafından açıklandı, evraklar Maliye’nin yolunu tuttu, Meclis’te vekillerce gerçekleştirilecek “el kaldır-indir” prosedürünün ardından banka hesabına yatacak…
Bütçenin üçte birinin doğrudan tıp fakültesinin yarım yamalak bekleyen inşaatlarına gittiğini görmek, üniversitemizin tıp fakültesini devralmakla ne iyi ettiği anlamaya yetiyor da artıyor zaten.
Üniversitemizin 2016 yılı yatırım bütçesi 30 milyon 565 bin 500 lira olarak kesinleşecek büyük olasılıkla…
100 bin lira Etüd-Proje İşleri, 16 milyon 150 bin lira Devam Eden Projeler, 8 milyon 750 bin lira Yeni Projeler, 3 milyon lira Spor Tesisleri, 500 bin lira Merkezi Laboratuvar, 1 milyon 500 yüz bin lira Kültür, 565 bin lira 500 lira taşıt tahsisi.
Bu kalemler içinde misal, kış aylarında yağmur çamur ile baş edilemediği iddia edilen kampus altyapısı için ayrılan ödenek sadece 5 milyon lira. Derslikler ve merkezi birimler için ayrılan yatırım bütçesi ise topu topu 2 milyon lira…
Neye yeter bu kadar bütçe?
Yayın mı lazım?
1 milyon 750 bin lira.
Tıp Fakültesi’nin Kuzeykent’te yarım yamalak bekleyen, cam çerçeve inik inşaatlarına gelirsek, eğitim ve öğretim blokları için önümüzdeki yıl konan yatırım bütçesi topu topu 9 milyon 150 bin lira. Tıp fakültesinin 2016 yılı bütçesine, bu yılın bütçesine konulan ancak henüz bir kuruşu dahi harcanmayan 5 milyon lira da ilave edildi mi, değme gitsin keyfine…
Fakültenin hastanesi ile birlikte ayağa kalkması için yuvarlak hesap 100 milyon liralık bütçeye ihtiyaç olduğu iddia edilirken, her yıl 10 milyon lira konulsa, 10 yılda düze çıkılacak gibi duruyor.
Üniversitemizin 2016 yılı yatırım bütçesinde cevap bekleyen üç soru var…
İlki, tıp fakültesi bu “komik” ödenekler ile kaç yılda hizmete girecek? İkincisi ve daha acil olanı, üniversitemizin yatırım bütçesinden tıp fakültesine ayrılan ödeneği çıkardığımızda tıp fakültesi olmayan Bartın ve Çankırı üniversitelerinin gerisine düşüyoruz. Üniversitemizin Bartın ve Çankırı üniversitelerinden az yatırım alması ilimiz namına kabullenilebilecek bir durum mudur? Üçüncü soru, tıp fakültesi her yıl üniversite bütçemizin üçte birini alacaksa diğer fakültelere ne kalacak?
Sorduğum soruların cevaplarını muhatapları büyük olasılıkla vermeye yanaşmayacakları için, bakarsınız önümüzdeki günlerde ben verebilirim…
Öyle bir huyları var n’aparsın?