“Kastamonu denizdeki ekonominin farkında değil”
• Abana Belediye Başkanı Yunus Akgül, sahil ilçelerinin Kastamonu merkezden görünmediğini söyledi. Kastamonu’nun Karadeniz’den büyük pay sahibi olması gerekirken, Rize’den Zonguldak’a kadar tüm balıkçıların bu bölgede rahatlıkla avlandığına dikkat çeken Akgül, “Başka bölgelerin balıkçıları bizim sahilimizden çok ciddi ekonomik katkı sağlıyorlar. İnanılmaz paralar kazanıyorlar. Bir tek Kastamonu’da yok bu durum” dedi.
• Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon’da il merkezlerinin deniz kenarında olması nedeniyle denizlerini iyi yönettiklerini söyleyen Akgül, “Ancak bizim sahilimiz Kastamonu merkezden görünmüyor. Sahil ilçelerinde ekonomik değer üretecek kurumlarımız buradan 100 kilometre uzakta. Dolayısıyla görünmüyor. Kendi kendimize bırakılmışız, terk edilmişiz. Derdimizi anlatamıyoruz” diye konuştu.
Abana Belediye Başkanı Yunus Akgül, sahil ilçelerinin Kastamonu merkezden görünmediğini söyledi. Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon’da il merkezlerinin deniz kenarında olması nedeniyle denizlerini iyi yönettiklerini söyleyen Yunus Akgül, “Ancak bizim sahilimiz Kastamonu merkezden görünmüyor. Sahil ilçelerinde ekonomik değer üretecek kurumlarımız buradan 100 kilometre uzakta. Dolayısıyla görünmüyor. Kendi kendimize bırakılmışız, terk edilmişiz. Derdimizi anlatamıyoruz” dedi.
Kastamonu’nun Karadeniz’den büyük pay sahibi olması gerekirken, Rize’den Zonguldak’a kadar tüm balıkçıların bu bölgede rahatlıkla avlandığına dikkat çeken Yunus Akgül, “Başka bölgelerin balıkçıları bizim sahilimizden çok ciddi ekonomik katkı sağlıyorlar. İnanılmaz paralar kazanıyorlar. Bir tek Kastamonu’da yok bu durum. İnebolu’da üç soğuk hava depomuz vardı, birisi işsizlikten kapandı. Bu bakış açısıyla alakalı bir durum. Karadeniz’in en büyük sahili Kastamonu’da. Ama balık Sinop’tan geliyor buraya. Çünkü diğer illerde balıkçılık üzerine yatırım yapılmış. Gemilere verilen hizmet, limanlaşma… Soğuk hava depoları… Boşaltma alanları… Yatırım yaparsanız karşılığını alırsınız. Ancak merkezden bizim sahilimiz görünmediği için, gerekli yatırım yapılmadığı için biz Karadeniz’de kaderimize terk edildik” diye konuştu.
Kastamonu’nun denizden ciddi bir ekonomik değer elde edebileceğini bilmesi gerektiğini de söyleyen Yunus Akgül, “Kastamonu’ya çok ciddi bir ekonomik değer katacak denizimiz var ama Kastamonu merkez bunun farkında değil. Sadece Abana adına konuşmuyorum. Cide’den başlayıp Çatalzeytin’e kadar durum böyle. Karadeniz’in en büyük sahiline sahip il olarak diğer illerin balıkçıları tarafından sömürülüyoruz. Gerekli alt yapı, yatırım yapılsa, bizim buradaki balıkçıların bir araya gelip büyük gırgır teknesi falan yapmasına gerek yok. Gerekirse dışarıdan da büyük balıkçılar gelir burada yatırım yapar, çalışır. Bir balıkçı teknesinde 60 personel oluyor. Üç vardiya çalışıyorlar” dedi.
Balıkçı barınaklarının yapısını doğru bulmadığını da söyleyen Akgül, “En büyük yanlış bana göre balıkçı barınakları. Abana balıkçı barınağı başta olmak üzere yapılan tüm barınaklar bana göre yanlış proje. Abana balıkçı barınağı var, bir kilometre ileride İlişi var, 10 kilometre ötede Çatalzeytin var. Sandaldan öteye geçemiyoruz. Standartlara uygun düzgün bir barınağımız yok. Çok büyük maliyetler harcıyoruz bir de bunlara. Ama sahilimizde etkin olmamızı sağlayacak yatırım yapılmamış” dedi.
“SAHİLİMİZ NADASA BIRAKILMIYOR”
AK Parti Abana İlçe Başkanı Ali Oğuz ise, “Bizim bu bölgenin dip yapısı trol çekmeye çok uygun. Karadeniz’de ne kadar trolcü teknesi varsa burada. Bir tarlaya bile buğdayı ektiğiniz zaman iki yıl nadasa bırakıyorsunuz. Bizim Kastamonu sahili ise hiçbir şekilde nadasa bırakılmıyor. Hiçbir ilde böyle bir uygulama yok. 5’er yıl süreyle kapatıyorlar sahillerini. Sinop’un balıkçısı, Samsun’un balıkçısı, Giresun’un balıkçısı hep bizim buradalar. Geçmişte bizim sahilimizde mezgitin boyu 22’lik ağda kalıyordu. Şu anda 17’lik ağ ile 3-5 kilo alabiliyorsunuz. Çünkü balığın yumurtladığı alanları trol tekneleri geliyor sürüyor, alıp gidiyor. Kalkan balığı havyar bırakıyor, bu seferde peşinden cikcikçi geliyor, kürüyüp alıp gidiyor. Şimdi bir de orta su trolü diye bir şey çıktı. Onlar da orta su trolü gibi geliyorlar ama dipten kazıyorlar. Bir tehlike de öyle var. Kastamonu sahilinin dip yapısını mahvettiler. Nadasa bırakılmadığı sürece eski haline gelmesi öyle kolay değil” diye konuştu.