Orman Bölge Müdürlüğü ev sahipliğinde orman üretimi yapan kooperatiflerin ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan KÖY KOOP Başkanı Erol Akar, “Giderek yaygınlaşacak olan dikili satış ve yıllara sâri ihaleli satış uygulamasının sonuçları, sadece orman köylüsü ve kooperatiflerine zarar veren bir uygulama olarak görülmemelidir. Bu durum yerel ekonomide ciddi bir zafiyet oluşturacak hatta bazı ilçelerimizde çalışmalar durma noktasına gelebilecektir. Genç çiftçi, kadın çiftçi destekleri ve proje bazlı bazı desteklerle insanları köyde tutma çabası sergilenirken, dikili satış, yıllara sâri ihaleli satış gibi uygulamalarla, orman köylüsünü üretimin dışında tutmak tezat teşkil eden bir uygulama olarak görülmelidir” dedi.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde orman üretimi yapan kooperatifler ve orman köylüsünün sorunları görüşüldü.
Orman Bölge Müdürü Sayın Fahri Sönmezoğlu, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İşletme Müdürleri ve sektörde faaliyet yürüten kooperatifler ve ormancılık sektör temsilcileri toplantıya katıldı.
Kastamonu KÖY KOOP Başkanı Erol Akar, toplantıda yaptığı konuşmada, ormancılık faaliyetleri yürüten
sanayicinin, tüccarın ve orman üretimi yapan orman köylüsünün ve kooperatiflerinin hepsinin bu süreçte önemli işlevler üstlendiğini bu sektörlerden herhangi birinin diğerine göre daha az itibarlı olmadığını ifade etti.
Yerel kalkınmanın önemli bir dinamiği olan kooperatiflere sağlanan küçük desteklerin, yerel kalkınmanın fitilini ateşleyen önemli bir gücü oluşturduğunu söyleyen Erol Akar, “Tosya ilçemizde ahşap sektörünün oluşmasında kooperatiflere bir hak olarak verilen tomruk emvalinin işleme zorunluluğu böyle bir destek sonucunda ortaya çıkmıştır. Giderek yaygınlaşacak olan dikili satış ve yıllara sâri ihaleli satış uygulamasının sonuçları, sadece orman köylüsü ve kooperatiflerine zarar veren bir uygulama olarak görülmemelidir. Orman işçilik bedeli olarak elimizde yıllık yaklaşık 500 milyon TL tutarında orman köylüsüne ve diğer orman üretimi yapan işçilere ödeme yapılmaktadır. Üretim hakkının ulusal hatta uluslararası firmalara ihale ile verilmesinin sonucu, bu bedel doğrudan ihaleyi alan firmalara ödeneceğinden yerel ekonomide ciddi bir zafiyet oluşacak hatta bazı ilçelerimizde durma noktasına gelebilecektir” dedi.
“Genç çiftçi, kadın çiftçi destekleri ve proje bazlı bazı desteklerle insanları köyde tutma çabası sergilenirken, dikili satış, yıllara sâri ihaleli satış gibi uygulamalarla, orman köylüsünü üretimin dışında tutmak tezat teşkil eden bir uygulama olarak görülmelidir” diyen Erol Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ormanlarımız, son derece önemli zenginliğimizdir. Sadece orman emvali üretmenin dışında, diğer asli görevleri de etkin bir şekilde yerine getirmek, ormanlarımızdan farklı alanlarda da yararlanmak ve farklı gelir kaynakları yaratma zorunluluğu gözden kaçırılmamalıdır. Bu kapsamda; Ekolojik turizm, Odun dışı orman ürünlerinin değerlendirilmesi, Tarımsal Ormancılık ve Sosyal Ormancılık konularında ilimiz Kastamonu Üniversitesi’nin ihtisas alanı da dikkate alınarak, tüm paydaşların katılımıyla farklı çalışma grupları ile sektörel yaklaşıma farklı bir ivme kazandırılması gerekmektedir.”
Üretim birim fiyatlarında 2022 yılı için yapılan fiyat düzenlemesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Erol Akar, ancak fiyatların, enflasyon artışı, girdi maliyetleri ve işçilik giderleri dikkate alınacak 3’er aylık dönemler halinde güncellenmesi durumunda bir anlam taşıyacağını ifade etti.
Toplantıda sektördeki kooperatif yöneticileri ve temsilcilerle bölgesel sorunlar tartışıldı. Son derece olumlu ve verimli geçen toplantı için KÖY KOOP Başkanı Erol Akar, bu toplantının gerçekleşmesinde destek veren Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu’na ve teşkilat mensuplarına, bölgelerden gelerek toplantıya katılan sektör temsilcilerine teşekkür etti.