“4 kilometrelik çay yatağını 10 ayda ıslah edemedik”
İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Katar, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ziyaret ettiği Bozkurt’ta yaptığı durum değerlendirmesinde, “ 11 Ağustos’un üzerinden 10 ay geçti. Peki 10 ay sonra gelinen noktada sonuç ne oldu? Koskoca bir sıfır. Tamamı 4 kilometre uzunluğunda 72 metre genişliğinde olan Ezine Çayı’nın Bozkurt’un içinden geçen kısmını 10 aydır ıslah edemedik ne yazık ki. Bu kadar imkana rağmen 4 kilometrelik bölümün altına beton atıp, iki tarafına 4 metre yüksekliğinde istinat duvarları yapamadık. Yapabilseydik bu afet ikinci kez yaşanmayacaktı” dedi.
İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Katar ve İl Yönetim Kurulu Üyeleri, ikinci kez sel afetine maruz kalan Bozkurt’u ziyaret etti.
İlçe Başkanı Selim Güleryüz’den yaşananlar ile ilgili bilgi alarak, afetin etkilediği bölgelerde incelemelerde bulunan heyet, esnaf ziyareti yaparak ilçe esnafına geçmiş olsun dileklerini iletti.
İnceleme sonrası açıklama yapan İl Başkanı Ahmet Katar, şunları söyledi:
“Öncelikle tüm Bozkurtlu hemşerilerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Doğa bazen bizi cezalandırıyor. Bu afetlerden çıkarmamız gereken çok ciddi dersler var. Bakın 11 Ağustos’un üzerinden 10 ay geçti. Aziz milletimiz Bozkurt’a maddi manevi çok büyük yardımlarda bulundu, tüm kamu kurumları, belediyeler ekipmanlarını ve personellerini Bozkurt için seferber etti.
Peki 10 ay sonra gelinen noktada sonuç ne oldu? Koskoca bir sıfır. Yapılan istinat duvarları tekrar yıkıldı. Bozkurt’un içinden geçen Ezine çayının eğimi az, dağlardan gelen sel taş, toprak ve ağaçları aşağıya getirdiği için bunların derenin tabanından kayıp denize dökülmesi gerekiyor. Bunun için suyun yolunun açılması ve temiz bir akış ortamı sağlanması gerekiyor.
Tamamı 4 kilometre uzunluğunda 72 metre genişliğinde olan Ezine Çayı’nın Bozkurt’un içinden geçen kısmını 10 aydır ıslah edemedik ne yazık ki. Bu kadar imkana rağmen 4 kilometrelik bölümün altına beton atıp, iki tarafına 4 metre yüksekliğinde istinat duvarları yapamadık. Yapabilseydik bu afet ikinci kez yaşanmayacaktı.
Her şey bu kadar açıkken bunları neden teknik personel yerine getiremiyor? Afet bölgesine kaç tane bakan geldi, onlara bu kesin çözümler neden iletilmiyor? Bakanlar geliyor, gidiyor. Bozkurt aradan geçen bir yılda böyle mi olmalıydı?
Hiç kimse kusura bakmasın; bu, iş bilmemezlikten başka bir şey değildir. Geçici çözümler günü kurtarır, Bozkurt’u kurtaracak olan kalıcı çözümlerdir.
Yoksa bu tür afetleri tekrar yaşar, daha büyük bedeller öderiz. Planlaması doğru yapılmayan hiç bir iş doğru sonuç vermez. Toplanıyoruz, fotoğraf çekiliyoruz, makineler çalışıyor ama Bozkurt tekrar aynı felaketi yaşıyor. Artık doğru adımlar atıp, Bozkurt’u tekrar ayağa kaldırma vaktidir.”