Kastamonu Ticaret İl Müdürlüğü ve Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından organize edilen ve 10’su düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri düzenlendi.
Küre-i Nühas İstiklal Yolu Mehter Takımı’nın gösterisi ve akabinde Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti.
Törende kalfalık ve ustalık belgesi almaya hak kazananlara sertifikaları ve esnaflıkta 50 yılı geride bırakan ustalara plaketleri takdim edildi.
DURSUN ERGİN
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, “Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şevkatli, cömert ve güleryüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir” dedi.
Ahilikte üretmeden çalışmadan üleşmenin mümkün olmadığı gibi gayri ahlaki bir usulle para kazanma ve zengin olma yollarının da kapalı olduğuna dikkat çeken Ergin, “Ahilik zenginliğe karşı değil; şımarıklığa, israfa, tembelliğe ve miskinliğe karşıdır. Yani maddi zenginlik manevi zenginlikle olmalıdır anlayışı mevcuttur. Ahi kendi kendine yeten insan olmalıdır. Kimseye yük olmayacak, kendi alnının teriyle ayakta kalacak bununla da kalmayacak, ekmeğini herkesle paylaşabilecektir. Ahlak ve sanatın uyumlu bir birleşimi olan ahilik toplumun temellerinin sağlam kalabilmesi için de gereklidir. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen bir çok kural aslen Ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Tüketici hakları, ürün ve hizmet standartları Ahilik teşkilatının ticaret hayatına yaptığı katkılardan bazılarıdır” şeklinde konuştu.
EŞREF CAN
Dursun Ergin’den sonra Ahilik sistemini getiren Ahi Evran’ın kim olduğu noktasında açıklamalarda bulunan Belediye Başkan Vekili Eşref Can ise günümüzde Ahilik kültürünün Cumhuriyet’in ilk yıllarında ortadan kalktığını, 1987 yılından itibaren ise yeniden canlandırılmaya, günümüzdeki ise çıkarılan yasalarla bu kültürün desteklenmeye çalışıldığından bahsetti.
MURAT DEMİR
Milletvekili Murat Demir ise kendisinin de esnaf bir aileden geldiğini ve çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerinden geçtiğini belirterek şunları söyledi:
“Başarımızı ahilik felsefesine borçluyuz. Nedir bu felsefe derseniz; sevgi, saygı, kardeşlik, birlik, dayanışma, kaynaşma ve fedakârlıktır. Buda Ahiliğin temel prensibidir. Ahiler kendi karnı açken, kendi muhtaçken elindekini bir başka muhtaca verirler. Sevdiği şeylerden Allah rızası için bir başkasına da verirler, onlarla paylaşırlar. Ahilerde cömertlik ve kul hakkı çok önemlidir. Ahilerin sofraları açık, kapıları açıktır. Can ve mal kardeşliği, ortaklaşa üretim ve tüketim, birlikte yaşama ilkeleri, sosyallik, eğitim hepsi Ahiliğin önem verdiği konulardır. Bu anlayışla yüzyıllarca devlet ve milletin omurgasını oluşturan Ahiliğin gerçek anlamda sosyal hayatımızda yerini alabilmesi için ifade ettiği sevgi ve saygıyı, dürüstlüğü, birlik ve beraberliği, yardımlaşma ve dayanışmayı ilk günlerdeki gibi bu topraklarda yaşamayı Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.”
METİN ÇELİK
Milletvekili Metin Çelik ise Ahiliğin temeli olan esnafın günümüzde rahat edebilmesi adına hükümet olarak yaptıkları katkılardan bahsetti. KOSGEB aracılığıyla esnafa bu yıl faizsiz kredi imkanı sağlandığını belirten Metin Çelik, sadece Kastamonu’da 2 bin civarındaki esnafın bu destekten yararlandığına dikkat çekti. Metin Çelik, “Doğruluğu, dürüstlüğü temel alan, cömertliği eli açıklığı ön planda tutan bu kültürü geleceğe taşımak için elimizden geleni yapacağız ve gerekli katkıyı sunmaya devam edeceğiz” dedi.
YAŞAR KARADENİZ
Vali Yaşar Karadeniz ise Ahiliği şu cümleyle özetledi: “Dünyanın 20 yüzyılda tüketici haklarıyla ilgili geldiği seviyenin 13. yüzyılda ortaya konulmasının belgesidir Ahilik.”
Anadolu’nun bir çok noktasında bu kültür nedeniyle güven ve ahlakın devam ettiğini de söyleyen Vali Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı iş kollarında esnafımızın birbirleriyle olan güven duygusu halen devam etmektedir. Bu kültürün esnafla da sınırlı olmaması lazım. Büyük sanayi kuruluşlarında ve zincir marketlerede bu kültürün taşınması gerekir. Esnafımız bugünün koşullarında bu kültürü yaşatmak ve geliştirmek durumundadır. Artık esnaf ve sanatkar rakipsiz değil çünkü. Bu rakipleriyle başa çıkmak durumundadır. Bunun için de kendimizi her zaman geliştirmeliyiz. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları başta olmak üzere meslek örgütlerinin ve meslek eğitimi veren kurumların ortak bir mücadele içerisinde olması gerekmektedir.”
USTALARA VEFA
Törende meslekte 50 yılı geride bırakan Refik Arslan, Sabri Akıllı ve Cahit Balı’ya birer plaket takdim edildi. Vali Yaşar Karadeniz, Refik Arslan’ın mazereti nedeniyle törene katılamaması dolayısıyla plaketini oğlu KATSO Başkanı Selçuk Arslan’a takdim etti. Milletvekili Metin Çelik ise Sanayi sitesinde demirci ustası Sabri Akıllı’ya, Milletvekili Murat Demir ise İplikçiler Çarşısı esnafı Cahit Balı’ya plaketlerini takdim etti.
Çıraklık Eğitim Merkezi’ndeki eğitimlerini dereceyle tamamlayan kalfalardan Hamza Yüksel, Tuğba Köz, Mehmet Demirkan ve Nevzat Ertürk’e KESOB Başkanı Dursun Ergin tarafından kalfalık belgeleri verilirken, Alpay Şanlı, Sevim Kahvecioğlu, Metin Şen ve Turgut Akça’ya da Belediye Başkan Vekili Eşref Can tarafından ustalık belgeleri takdim edildi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, törende Vali Yaşar Karadeniz’e ve milletvekili Metin Çelik ve Murat Demir’e ahilik kaftanı giydirirken, program Şed Kuşanma gösterisinin ardından sona erdi.