- Atatürk’ün 82. ölüm yıldönümünde kentimizde düzenlenen anma töreninde günün anlamını belirten konuşmayı yapan Erdal Arslan, bu günün yas tutma, ağlama günü değil, Atatürk’ü anlama ve en büyük eseri olan cumhuriyeti zirveye çıkarma, gösterdiği hedeflere ulaşma konusunda söz verme günü olduğunu söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölümünün 82’nci yılı olan dün ulusça andık.
Kentimizde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen anma töreni saat 08.58’te Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtına Vali Avni Çakır, Garnizon Komutanı ve Askeralma Bölge Başkanı Personel Albay Yücel Ercan, Belediye Başkanı Op.Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, CHP İl Başkanı Hikmet Erbilgin ve Atatürkçü Düşünce Derneği Kastamonu Şube Başkanı Ülker Duran Yavuzoğlu tarafından çelenk konulması ile başladı.
Ardından saat 09.05’de sirenler eşliğinde bayrakların yarıya indirilmesi ile 2 dakikalık saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşımız okundu.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kastamonu Vakıflar Bölge Şube Müdürü Erdal Arslan yaptı.
Arslan konuşmasında şunları söyledi:
“Beş bin yıllık bilinen tarihi boyunca onlarca büyük devlet kurmuş, kurduğu her devletle medeniyetin gelişmesine, şekillenmesine katkıda bulunmuş, hükmettiği topraklarda insana ve insanlığa hizmeti şiar edinmiş Türk milleti; 1040 Dandanakan Zaferiyle rüştünü ispat eden Selçukluların 1048 Pasinler Zaferi ile belirlediği Anadolu rotasında 1071 Malazgirt Zaferiyle vatan sevdasını şaha kaldırıp 1075 yılında İstanbul önlerine geldi.
Söğütte 200 çadırlık bir Kayı obasından dünyaya 6 asır hükmeden, yön veren, kurucusu Osman Gaziden Dünya fatihi Sultan Mehmet’e, Muhteşem Süleyman’dan Abdülhamid’e onlarca büyük devlet adamını tarihe kazandıran Osmanlı ise Anadolu’yu Türk-İslam hamuruyla yoğurdu.
Ve Mondros Mütarekesiyle bin yıllık vatandan Türkü kovmak gayesi, gayreti ve hedefindeki Haçlı zihniyetine son darbeyi indiren, küllerinden yeniden doğup şanlı mazisindeki destanlara nazire yaparcasına ve Malazgirt kahramanlarına selam dururcasına aynı tarihlerde Sakarya meydan Muharebesi, akabinde Dumlupınar’da Büyük Taarruz ile bin yıllık Türk-İslam Yurdu’nun Türk Milleti’nin vatanı olarak kalmasını sağlayan ordunun başkomutanı Mustafa Kemal Paşa ile kahramanlarının, kahramanlık destanlarının en zor şartlarda bile bitmeyeceğini dünyaya gösterdi.
FritzNeumark, ‘Türkler pek farkında değil ama Avrupalılar şu gerçeğin farkındadır. Tarihten Türkler çıkarılırsa ortada tarih diye bir şey kalmaz’ Diyordu.
Artık farkındayız! Tarihten Türk’ü çıkarttığınızda tarih kalmaz!
Bunun son büyük örneğidir Mustafa Kemal ismi…
Türk Milleti’ni Anadolu tarihinden silmek isteyenlere Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde verilen İstiklal Mücadelesi ile cevap veren Türk Milleti, Mustafa Kemal’in Atatürkleştiği dönem ile de muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma hedefinde yeni bir İstiklal Mücadelesi içine girmiştir.
Bu gün 10 Kasım…
Milli Mücadelenin lideri, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi aleme irtihalinin 82.nci yıldönümü…
Bugün yas tutma günü değildir!
Bugün “benim naçiz vücudum elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır!” diyen liderin en büyük eserine sahip çıkma günüdür!
Bu gün ağlama günü değil, anlama günüdür!
Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza, gençlerimize Türkiye Cumhuriyeti isminin ne mana ifade ettiğini; kurucusunun ideallerinin, hedeflerinin neler olduğunu anlatma günüdür!
Bugün Atatürk’ün en büyük eserini zirveye çıkarma günüdür!
Şanlı mazimizden ilham alarak, ecdadı tanıyarak ve geçmişimizden aldığımız ışığın aydınlığında yarınların yollarını aydınlatma günüdür…
Mete Han’dan Attila’ya… Alparslan’dan Osman Gazi’ye… Fatih Sultan Mehmet’ten Atatürk’e… Tarihin her devresinde tarihe damga vuran liderler yetiştiren Türk Milleti, Türkiye Cumhuriyeti kimliği ile yeni Fatihler, yeni Mustafa Kemaller yetiştirecektir.
Bir zamanlar biz de millet hem nasıl milletmişiz,
Gelmişiz dünyaya, millet, milliyet nedir öğretmişiz… diyen Milli Şair’in hayalindeki Asımlarla Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Atatürk’ün hayalindeki muasır medeniyetlerin seviyesine değil zirvesine çıkacak güçtedir.
Bugün Atatürk’ü anma… Anarken anlama vaktidir…
Bugün söz verme vaktidir:
Küllerinden yeniden doğan Türk Milleti’nin, O’nun önderliğinde kazanılan zaferin ardından tarih sahnesine taşıdığı Türkiye Cumhuriyeti’ni ilimde, sanatta, ekonomide, kültürde, eğitimde zirveye çıkarmaya söz verme vaktidir!
O’nun “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır!” sözünün bilincinde ve idrakinde en büyük eseri Türkiye Cumhuriyetine sevdamızı azmimiz, çalışkanlığımız ve bilincimizle yükselteceğimize söz verme vaktidir!
10 Kasımlar yas tutma değil, Türk Milleti’nin şanlı mazisindeki sayısız destanın yenilerine imza atmak için açtığı yolda, kurduğu ülküde, gösterdiği hedefe yılmadan yürüme vaktidir.”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan anma töreninde günün anlam ve önemini anlatan konuşmanın ardından Abdurrahmanpaşa Lisesi öğrencileri Beyza Dilara İşler “Bir Resim Yap Çocuğum” ve Beyzanur Türkan’da “Mustafa Kemal’in Kağnısı” adlı şiirleri okunmasıyla devam eden program Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile sona erdi.
Programa, Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik ve CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Garnizon Komutanı ve Askeralma Bölge Başkanı Personel Albay Yücel Ercan, Belediye Başkanı Op.Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Baro Başkanı Av. Özgür Demir, Vali Yardımcıları Ünal Kılıçarslan ve Vedat Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mücahit Avkıran, 5’inci Jandarma Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay Mehmet Çelik, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, şehit aileleri, gaziler, öğrenciler, kurum ve daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Tören sonunda Atatürk ve Şehit şerife Bacı Anıtı önünde yakılan şelale yanında izciler nöbet tuttu.
Cengiz MUHZİROĞLU