Ağız, diş ve diş eti hastalıkları dünyada en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Günümüzde özellikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve bozulması ile birlikte dişler sağlamlığını yitirmekte ve daha hızlı çürümektedir.
Türkiye’de “Türkiye Ağız Diş Sağlığı Profili 2004” çalışmasında diş çürüğü yüzdesi 5 yaşta %69,8, 15 yaşta %61,2 olarak tespit edilmiştir.
İyi Bir Ağız ve Diş Sağlığı İçin Beslenme Önerileri
- Bebeklerde anne sütünün alınması diş sağlığı için önemlidir.
- Bebeklerin biberon kullanmasından kaçınılmalıdır.
- İlk diş çıktıktan itibaren dişlerin fırçalanması gereklidir.
- Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
- Şekerli içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
- Gece yatmadan hemen önce yapılan atıştırmalıklardan vazgeçilmelidir.
- Dişin direncini artırmak için protein ve fosfattan zengin beslenilmelidir.
- Dışardan alınan besinlerin etiketi okunarak içerdiği şeker ve karbonhidrat miktarı takip edilmelidir.
- Karbonhidrat içeriği yüksek bir beslenme programı diş sağlığı açısından risklidir.
- Ana öğünde şekerli besinler ve tatlılar tüketilmemelidir.
- Üç ana öğün mutlaka uygulanmalıdır. Böylece ana öğünü tüketirken artan tükürük salgısı ile yiyecekler ağızdan kolayca uzaklaşır ve çürümelerin önüne geçer.
- Et ve lif içeriği yüksek sebze ve meyveler, yapıları gereği tüketildiklerinde tükürüğün akış hızını artırır. Bu da dişler üzerindeki kalıntıların temizlenmesinde ve ağız pH’ının düzenlenmesinde yardımcıdır.
- Şekersiz sakız çiğnenmesi de tükürük akış hızını artırarak çürüğe neden olabilecek yiyecek kalıntılarının uzaklaşmasını sağlar.
- C vitamini, kolajen üretimi konusunda etkilidir ve ağız içi sağlığını destekler.
- Yoğurt ve kuruyemişlerin diş çürüklerini önlediği kanıtlanmıştır.
Asidik Yiyecek ve İçeceklerin Dişlerdeki Etkisi Nasıldır?
- Asit, dişlerin dışında yer alan mine tabakasının yumuşamasına ve ardından mine tabakası kayıplarına yol açar.
- Asit tüketiminin devam etmesiyle mine tabakası tamamen yok olur.
- Hasar daha derine inmeye başlar ve hassasiyet meydana gelir. Devamında diş hastalıklarına yol açar.
Diş Çürüğüne Neden Olan Besinler Nelerdir?
- En fazla neden olanlar şeker, tatlı, meyve suları ve şekerli-asitli içeceklerdir.
- Kuru meyveler, karamelli-ballı-pekmezli yiyecekler, jelibonlar yapışkan olduğu için dişten arındırılması da zordur. Bu nedenle tüketiminden hemen sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir.
Detaylı bilgi almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU