Ahşap sanatının usta ismi Suat Yazıcı’nın 40 yıllık çalışmalarını bir araya getiren “Ağaçla Bir Ömür” sergisi ve kitabı, Kastamonu Entegre ve Üsküdar Belediyesi iş birliğinde sanatseverlerle buluştu. 3 Nisan 2021 tarihine kadar Nevmekân Sahil’de görülebilecek sergide ziyaretçiler, Türk geleneğinde önemli bir yere sahip olan ahşap sanatının başarılı örneklerine tanıklık edecek.
Ağaç bazlı panel sektörünün yarım asırlık global markası Kastamonu Entegre, köklü geçmişinin kaynağını oluşturan ahşap kültürüne dair değerli çalışmaları toplumla buluşturmaya devam ediyor. Şirket son olarak, geleneksel ahşap sanatının duayenismi Suat Yazıcı’nın40 yılı aşkın süredir ürettiği eserleri bir araya getiren retrospektif serginin hayata geçirilmesine katkıda bulundu. “Ağaçla Bir Ömür” adlı sergi ve yayın projesi, sanatçının farklı dönemlerini ve çok yönlülüğünü yansıtmasının yanı sıra, Anadolu ve İstanbul’un, kent ve kırsalın ahşap ile olan ilişkisini nadide eserler aracılığıyla kayıt altına alıyor.
“Kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz”
Kültürel mirasımızda önemli yeri olan ahşap işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkısağlayan projeye ilişkin görüşlerini aktaran Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Temelleri 1969 yılında İstanbul’da atılan ve 1970’te Anadolu’nun ahşap başkenti Kastamonu’da üretime başlayan yarım asırlık bir şirket olarak, bu değerli mirası günümüze taşıyan çalışmalara destek olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Yaşam alanlarını tamamlayan ürünlerimizle doğadan hayata köprü olurken, hayatımızı zenginleştiren kültür sanat çalışmalarında da bir köprü vazifesi görerek, kültür mirasımıza sahip çıkmaya ve bu kültürün nesillere aktarılmasına destek oluyoruz.” dedi.
Ağaçla şekillenen bir hayat
Tekil mobilyalardan mimari unsurlara, bezemelerden varaklı işlere uzanan geniş yelpazesiyle Suat Yazıcı’nın eserleri farklı gelenekler ve teknikleri bir araya getiriyor. Sergide yer alan seçki, bir yandan sanatçının becerilerini, diğer yandan ağaç işçiliği teknolojisinin geldiği noktayıgözler önüne seriyor.Sanatkârlık hikâyesi 1980 yılında Kuledibi’nde küçük bir atölyede karşılaştığı ahşap çeyiz sandığı ile başlayan Yazıcı, günümüzde ahşap işçiliğini en iyi icra eden isimlerin başında geliyor. Türkiye’de yetişmiş değerli ağaçlar üzerine çalışmayı tercih eden sanatçı, eserlerinde de Türk geleneğini ve işçiliğini ortaya koymaya çalışıyor.