İlimizde “Tip 1” diyabetli çocuklar var, şeker oranını ölçmek için günde “4 ila 20” kez parmakları delinipkan alınıyor ve “2 ila10”kez enjeksiyon yapılıyor, tüm bu sıkıntıları rafa kaldıran gelişkin diyabet yöntemindeki“sensör” ve “pompa” teknolojisi diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaya başlandı…
Kimi illerde valilikler eliyle yapılan projeler sayesinde hastalar bu yeni teknolojiye “ücretsiz” ulaşıyor.
(Çeken bilir…
Ne yazsak ne söylesek az.)
“Tip 1” diyabetli çocukların günde defalarca parmakları delinip kan alınıyor, çocuklarda kan şekeri çok hızlı düşüyor ve yükseliyor çünkü…
En ufak gecikme telafisi zor gelişmeleri beraberinde sürüklüyor, aileler “Tip 1” diyabetli çocuklarının başında nöbet tutuyor, anne ve babalar saat kurup sırayla çocuklarının parmağını delip ölçüm yapıyor, okul bahçesinde bekliyorlar, hayatları tamamen “Tip 1” diyabet üzerine programlanmış durumda.
Cilt üzerine yapıştırılarak ölçüm yapan glikoz sensörleri günde 296 ile 720 ölçüm yapabiliyor, şeker düşünce aileyi uyarıyor oysa…
“Gelişmiş diyabet yönetimi” sayesinde glisemik dalgalanmalar azalıyor, şeker oranının artmasına ya da eksilmesine anında müdahale edememekorkusuyla geçen uykusuz geceler ortadan kalkıyor, günlük yaşam kalitesi artıyor, tedirginlik azalıyor, Kastamonu’daki hastalarımızı ve ailelerini bu refaha kavuşturmamız lazım.
(“Tip 1”diyabette iyi yönetime yapılan yatırım tedavi maliyetlerini artırmıyor…
Tam tersine düşürüyor.)
Devlet tarafından ücretsiz sensördesteği sağlanmayan Avrupa’daki birkaç ülkeden biriyiz, açığı yaptıkları projeler ile valilikler il bazında kapatmaya çalışıyor…
Sikletimizdeki illerde uygulama birbiri ardına başladı.
Kastamonu’nun yerelde devlet desteği sağlayan diğer illerden ne eksiği var?…
El birliği ile bir an önce kervana katılalım.
Ardımızdaki örnekleri de göz önüne aldığımızda çok daha iyisini yapabiliriz…
Kastamonu’yu bu alanda “örnek” il yapalım.
(Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, tüm diyabetli çocuk ve gençlere ve çocukluk başlangıçlı erişkin “Tip 1” diyabetliler için elzem desteği makalesinde sıralamış…
“Ücretsiz kaliteli glukometre ve stripler”, “Ücretsiz pompa ve sarf malzemeleri”, “Ücretsiz sürekli ölçüm sistemleri” ,”Ücretsiz parmak delme gereçleri”, “Ücretsiz keton izlem gereçleri”, “Senede bir kez kamp katılım ücreti desteği”, “Rutin hastane kontrollerine ücretsiz ulaşım”.)
Not: “Tokat” 12 Kasım 2021…
Valilik koordinesinde Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde “Eğitimde Sağlık Hareketi, Diyabetle Yaşam Projesi” kapsamında Tokat’ta anasınıfından liseye kadar tespit edilen“106” diyabetli öğrenciye“sensörlü glikoz ölçüm cihazı” verildi.Vali Dr. Ozan Balcı, “Böyle bir cihazın olduğunu öğrendik ve böyle bir imkan varken çocuklarımızın parmaklarının delinmesine ne gerek var dedik. Devletimizin bu sorunu halledecek imkanı var. Ben tüm çocuklarımızı önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Yine her bir aileyi de çok önemsiyorum. Bizim yapmak istediğimiz şey sizin hayatınızı kolaylaştırmak. Zaten devletin varlık sebeplerinden birisi de budur. İnşallah bizler de çocuklarımızın yaşamlarını kolaylaştıracağız. Bu işin hayırlı bir iş olacağını ve ülke geneline yayılacağını düşünüyorum” dedi.
“Sivas” 1 Aralık 2021…
Valiliğin düzenlediği “Elinize değil, yüreğinize dokunuyoruz’ projesi kapsamında 4-18 yaş aralığında “Tip 1” diyabet hastası 157 öğrenciye sensörlü glikoz ölçüm cihazı dağıtıldı.Sivas Valisi Salih Ayhan, “İmzalanan protokol kapsamında kent merkezinde 157 diyabetli öğrencinin sensörlü glikoz cihazı ihtiyacı giderilecek. Valiliğimiz ve İl Özel İdaremiz olarak birçok projeyi hayata geçiriyoruz. İnanın bugün protokolünü imzalayacağımız proje kadar beni mutlu eden bir proje olmamıştı” dedi.
“Kastamonu” neden olmasın?…
Elbirliği ile.
MUSTAFA AFACAN