- Acacia Maden’in ilçede kurduğu ve geçtiğimiz aylarda üretime başlayan bakır işletmesinin Hanönü’deki olumlu etkisi kendisini göstermeye başladı.
- Yerel istihdama ve yerelden tedarike özen gösteren şirketin ihracat ağırlıklı çalışan işletmesinde çalışan 580 personelin yüzde 54’ü Hanönü, Taşköprü ve Kastamonu’dan.
- İlçedeki tesisinde yüzde 22 saflığı kadar ulaştırabildiği madeni Bulgaristan ve Çin’e ihraç eden Acacia, limana maden sevkiyatı için Hanönü Nakliyeciler Kooperatifi’nin kurulmasını da sağladı.
Hanönü’nde 2007 yılından bu tarafa bakır madeni arama faaliyetleri sürdüren ve geçtiğimiz aylarda üretime geçen Acacia Maden İşletmesi, şu anda 580 kişiye istihdam sağlıyor.
İlbak Holding ve Akfen Holding’in girdiği ortaklık neticesinde faaliyetlerini sürdüren Acacia Maden İşletmeleri A.Ş., Türkiye’deki benzeri diğer tesislere göre son teknoloji ekipman kullanımı ve yüksek gelişmişlikteki otomasyon sistemi ile öne çıkıyor.
BULGARİSTAN VE ÇİN’E İHRACAT
Şu anda çıkarılan madenin saflığını konsantre tesisinde yüzde 22’ye kadar çıkarabilen Acacia, bu aşamadan sonra gerekli zenginleştirmeyi sağlayacak Türkiye’deki izabe tesislerinin kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle çıkardığı ürünü Bulgaristan ve Çin’e ihraç ediyor.
İSTİHDAMIN YÜZDE 54’Ü YEREL
Kuruluşta kredi kullandırtan üç büyük bankanın da koşulu olan Dünya Bankası performansı standartlarına uyumluluk gösteren ve yerel istihdam ile yerelden tedarik konularına hassasiyet gösterdiği belirtilen Acacia Hanönü Bakır İşletmesinde şu anda 580 kişi istihdam ediliyor. Bunların yüzde 54’ünü yerel personel oluşturuyor. İşletmede Hanönü’nden 131 kişi istihdam edilirken, yüzde 54’lük yerel istihdamın diğer kısmı ise Taşköprü ve Kastamonu merkezden karşılanıyor.
Acacia Maden, bölgeye ve bölge halkına daha fazla katkı vermek adına kendi tesis operatörlerini bölgeden yetiştirme yolunu seçmiş durumda. Bu aşamada oluşturulan kurslarda başarılı olanlar operatör olarak istihdam ediliyor.Şirket, yan sanayi desteği noktasında ildeki imkanlar kısıtlı olsa da ürün ve kimi hizmetleri yerelden tedarik etmeye özen gösteriyor.
HANÖNÜ’NDE NAKLİYECİLER KOOPERATİFİ KURDURDU
Şirketin bu kapsamda gerçekleştirdiği en somut gelişme Hanönü’nde nakliyeciler kooperatifi kurulması oldu. Yerel şartlara göre değil dünya standartlarına göre kurulması sağlanan kooperatifte şu anda kamyon sayısı 9’a ulaşırken, Samsun’a her gün sevkiyat yapılıyor.
EĞİTİME KATKI
Hanönü’deki ekonomik hayatın yanı sıra sosyal hayat üzerindeki olumlu etkisini de göstermeye başlayan Acacia’nın Türkiye’ye örnek olacak hamlesi ise ilçedeki Çok Programlı Lise bünyesinde “Maden teknolojileri” bölümünün açılmasını sağlamak oldu. Şu anda bu bölümde öğretim gören 16 Hanönülü öğrenci, şirketin gelecekteki teknik elemanları olma güvencesini taşıyor. Şirket, bu adımla bölge istihdamına daha da fazla katkı sağlamayı planlıyor.
ERHAN VEREN