Aç kalarak başlangıçta kilo kaybı yaşadığınızı görseniz de bu kayıp gerçek ve istenilen bir kilo kaybı değildir. Aç kalarak vücut su kaybına uğrar, kaslar küçülür ancak yağlar yakılmaz. Bizim istediğimiz ise fazla yağlardan kurtulmaktır, kas ve su kayıpları değildir.
Bu yöntem uygulandığında insan vücudu ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için kasları enerjiye dönüştürmeye başlar. Kas kütlesinde azalmalar meydana gelir. Buna halsizlik, yorgunluk gibi semptomlar eşlik eder. Ayrıca vücut su kaybına uğradığı için organizmada sıvı-elektrolit dengesi de bozulur.
Beynin enerji kaynağı glikozdur. Glikozu temin edebileceğimiz besin grubu ise karbonhidratlardır. Açlık süresi uzadığında kan şekeri düşer, beyin beslenemez, zihinsel bulanıklık yaşanır ve iş/okul verimi düşer.
Ayrıca vücudun çalışabilmesi ve metabolizmanın hız kazanması için tüketilmesi gereken belirli bir kalori miktarı vardır. Bu kalori tüketilmediği takdirde metabolizma yavaşlar ve tembelleşir. Sonucunda kilo kaybı da durur. Aç kalarak kilo vermeye çalışan bireylerde metabolizma hızı yaklaşık 2 hafta içinde minimum düzeye iner.
Ek olarak uzun süre aç kalındığında gerekli vitamin ve mineral alımı sağlanamadığı için bağışıklık sistemi zayıflar. Organizma hastalıklara açık hale gelir.
Sağlıklı ve kalıcı bir kilo kaybının yolu dengeli bir beslenme programından geçmektedir. 3 ana 2 ara öğün ideal kabul edilmektedir ve sanılanın aksine aç kalarak kilo vermek sağlıklı değildir. Kaldı ki bu şekilde uzun vadede kilo kaybı da sağlanamaz. Vücut kıtlığa girdiğini düşünerek kilosunu korur.
Zayıflamak için doğru bir beslenme programıyla sık beslenilmeli ancak küçük porsiyonlar tüketilmelidir. Sağlıklı bir kilo kaybı ancak bu şekilde olacaktır.
Doğru bir beslenme programı ile fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız benimle Özel Nefes Hastanesi’nden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.
Dyt. LADEN HEKİMOĞLU