Gün geçmiyor ki, yeni bir Kastamonulu başarısıyla karşılaşmayalım… Gurur Kaynağımız Kastamonulular adlı on ciltlik, ağabeyim Özdemir Tan’la birlikte kaleme aldığımız biyografi ansiklopedimizden sonra birçok Kastamonulu bilim insanı, şair, yazar ve yüksek bürokratla tanışmanın mutluluğunu, gururunu yaşıyoruz. Gönül ister ki bu değerli şahsiyetleri bir genç akademisyenimiz XI, XII. cilt olarak biraraya getirsin. Biz, elimizden geldiğince köşe yazılarımızda onlara ve eserlerine yer vermeye çalışıyoruz.
Abanalı yazar, sanatçı Ahmet Şişman da geç tanıdığımız değerlerimizden biri. Tosyalı yazar Mustafa Bektaşoğlu bir kitabını satın alıp bize getirince varlığından haberdar olup niçin zamanında GKK’de yer veremediğimize üzüldük.
Ahmet Şişman 1 Ocak 1955 tarihinde Abana’nın Çayırcık Mahallesi’nde doğdu. Baba tarafından Şamlılar, anne tarafından ise Tığlı ailesine mensuptur. Eski Kastamonu Milletvekili Sabri Tığlı annesinin teyzesinin oğludur.
İlkokula Çayırcık Mahallesi’ndeki ilkokulda başladı. Vatan Yahut Silistre oyununda Zekiye’nin kocası rolünde ilk sahne tecrübesini yaşadı. Ailesinin İstanbul’a yerleşmesi üzerinde ilkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. 1984 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümünde yüksek öğrenimini tamamladı.
Çalışma hayatına öğrenciyken 1968 yılında fabrika işçisi olarak başladı. Değişik iş alanlarında çalıştıktan sonra 1982 yılında Başak Yayın Pazarlama Şirketini kurdu. Ertesi yıl, En Güzel Neyzen Tevfik ve Eşref kitabını yayımladı. 1984’ten sonra sinema, televizyon ve reklam filmlerinde yapımcılık, sanat yönetmenliği, tiyatro oyunculuğu, filmlerde yardımcı oyunculuk yaptı. Resimleriyle karma sergilere katıldı.
1997 yılında Film Objeleri Yapım Atölyesini, 2000 yılında da Rota Film Yapım Şirketini kurdu. Hâlen sinema ve televizyon filmleri üretim alanında sanat yönetmeni ve yapımcı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Sanat ve sinema üzerine çeşitli dergilerde yazıları yayımlanmıştır. Kitapları tür ve ilk baskı yıllarına göre şöyle sıralanabilir:
Şiir:EksikZaman (Yaz Yayınları, İstanbul 2015)
Araştırma, İnceleme:En Güzel Neyzen Tevfik ve Eşref (Deniz Kitaplar, İstanbul 1983), Sanata ve Sanat Kavramlarına Giriş (Literatür Yayınları, İstanbul 2011).
Özellikle Sanata ve Sanat Kavramlarına Giriş kitabını çok beğendiğimizi belirtmeliyiz. Üzerinde ayrı bir yazı yazmak gerekiyor. Şiirleri ise sanat değeri taşıyor. Milliyet Sanatyazarlarından Buket Öktülmüş, Eksik Zaman’la ilgili Milliyet Sanat dergisinde,Meyve Yüklü Bir Ağaç başlıklı bir değerlendirme yazarak kitabın bu yönünü iyi açıklamış.
Ahmet Şişman’ın bir parça sinema ve televizyon filmleriyle ilgisi üzerinde de duralım.
Yönetmen, yönetmen yardımcısı, sanat yönetmeni, genel koordinatör, dekor tasarımı, yardımcı oyuncu gibi önemli görevler üstlendiği filmler:
- Sinema Filmleri: Hayallerim Aşkım ve Sen, Hanım, Ah Belinda, Asiye Nasıl Kurtulur, Fikrimin İnce Gülü, Böcek, Uzun İnce Bir Yol, Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal, Kadının Adı Yok.
- Televizyon Dizileri: Aliye (2004), BinbirGece (2006, 2007, 2008), Aşk ve Ceza (2010, 2011), Bir Ömür Yetmez (2011).
Görüldüğü gibi çok yönlü bir sanatçı var karşımızda. Abanalı olup olmadığıyla ilgili e-posta alışverişi sırasında Mustafa Bektaşoğlu’na ünlü sinema, TV oyuncusu Uğur Yücel’in kendisine Abanalı olduğunu söylediğini de yazmış. İnternetteki özgeçmişinde Uğur Bey’in Vanlı olduğu yazılı. Acaba, “Anne tarafından mı Abanalı?” sorusu aklımıza geldi. Bu konuyu Bektaşoğlu’yla birlikte araştırıyoruz. Anne tarafından Abanalı çıkarsa seviniriz ama önemli olan baba tarafından dedelerinin Abanalı çıkması. Böyle bir durum gerçekleşirse sevincimiz katlanacak, Uğur Yücel’le ilgili de bir yazı mutlaka kaleme alacağız.
Ahmet Şişman’ı geç de olsa hemşehrilerimize tanıtmakla mutluyuz, gurur duyuyoruz.
NAİL TAN