CHP İl Başkan Yardımcısı Op. Dr. Emre Uzunoğlu, ilaç sektöründe yaşanan sıkıntıları konu aldığı basın açıklamasında iktidarı eleştirdi; yaşanan sıkıntıların hatalı ekonomi ve sağlık politikalarından kaynaklandığını, bunun da vatandaşa büyük sıkıntılar yaşattığını belirtti ve “Yoka giren ilaç sayısı her geçen gün artmaktadır, en basit ağrı kesicilerde bile tedarik sıkıntısı yaşanmaktadır” dedi.
CHP İl Başkan Yardımcısı Op. Dr. Emre Uzunoğlu, ilaç sektöründe yaşanan sıkıntıları konu aldığı basın açıklamasında iktidarı eleştirdi.
Uzunoğlu’nun yazılı açıklaması şöyle:
“Saygıdeğer Kastamonulu hemşerilerimiz;
Türkiye, AKP iktidarının hatalı ekonomi ve sağlık politikaları nedeniyle ilaç sektöründe ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların en başta sebepleri; Türk Lirasının tarihimizde görülmedik şekilde değer kaybı yaşanması, ilaç ve tıbbi cihazda dışa bağımlılığımızın artması ve ekonomi gidişatına güven duymayan ilaç firmalarının piyasaya kısıtlı sayıda ilaç sunmasıdır. Güncel Euro kuru 19 TL iken devletin ilaç firmalarına uyguladığı kur 7.4 TL’dir. Bu farktan ötürü ilaç firmaları ve depolar eczanelere yeterli miktarda ilaç göndermemekte ve ilaca erişim konusundan vatandaşımız sıkıntı yaşamaktadır. Yoka giren ilaç sayısı her geçen gün artmaktadır, en basit ağrı kesicilerde bile tedarik sıkıntısı yaşanmaktadır.
Tüm bu olumsuzlukların yanında eczacılarımızın sorunları da katlanarak artmaktadır. Geri ödeme kurallarının ve bürokratik yaptırımların sık değişmesi ve takibinin zorlaşması, SGK provizyon sisteminin çok sık kullanım dışı kalması, ilaç fiyatlarındaki sürekli değişimin yarattığı maddi kayıp, SGK’nin geciktirdiği ödemelere faiz uygulamaması en başta gelen sorunlardır. Bunlara ek olarak, ilaç farkı ve muayene katılım ücretlerinin devlet adına eczanelerce tahsil edilmesi vatandaş ile eczacıyı karşı karşıya getirmektedir. Reçete sorunlarının yükümlülüğü sözleşme feshi ile eczanelere yüklenmektedir. SGK ve konsolide bütçeye tabi kurumların geri ödemeleri ve hasta katılımlarının geç ödenmesi, ödenen tutarların ise hangi döneme ait olduğunun belirtilmemesi eczacılarımızın çalışma koşullarını olumsuz etkilemektedir.
İktidarımızda, sosyal devlet ilkesi ile ilaca erişimin kolaylaştırılması, Türk Lirasının değer kaybının önüne geçilmesi, yerli üretimin ve AR-GE çalışmalarının desteklenmesi, ilaç fiyat kararnamesinin değiştirilmesi, uygulanacak kurun yılda birkaç kez güncellenmesi ve âtıl duruma getirilen Hıfzısıhha Kurumu’nun işlevsel hale getirilmesi ile tüm bu sorunları çözüme kavuşturma azim ve kararlılığındayız. Hepinizi partim adına saygı ile selamlıyorum.”