Vezirköprü Narlısaray’da üretici çaresiz
Yeniden yaygınlaşması için teşvik edilen kendir (kenevir) üretiminde pilot ilçe seçilen Vezirköprü’de hayal kırıklığı yaşanıyor.
Yetiştirdiği ürünün satışını gerçekleştiremeyen üretici çaresizlik içinde çözüm arıyor.
Kendir üretimine yeniden başlanıp kaybettiği zenginliğine kavuşma beklentisini Kastamonu’nun da yaşadığı ve Taşköprü OSB’ye yapılması planlanan yatırımla umutlarını artırdığı kendir (kenevir) konusunda Vezirköprü’den sıkıntılı haberler geliyor.
Yeniden yaygınlaştırılması noktasında pilot ilçe seçilen Samsun Vezirköprü’de ürünü elde kalan üreticiler bu sıkıntılarını bölgeyi ziyaret eden CHP milletvekilleriyle paylaştı.
Üretici Hasan Koç, kendir konusunda kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi. “yeter ki üretimi sürdürün” denilerek fabrika kurulacağı ve destekte bulunulacağı vaatlerinde bulunulduğunu kaydeden Koç, “Narlısaray halkı tamamen mağdur edildi ve köyün ortasına depo yapıldı. Köyün ortasına depo yapılmaz. Köyün ortasını depo olarak kullandılar. Ve bu köy, kendiri de 2019’dan beri daha yakın bir zamana kadar duruyordu. Bir şekilde en sonunda kaldırıldı” derken, bundan kendisine kazanç sağlayanlar bulunduğunu iddia etti, Cumhurbaşkanı’ndan yalnız bırakılmamalarını istedi.
‘KENEVİRLERİMİZ ELİMİZDE KALDI. PARASINI ALAMADIK’
Narlısaray Mahallesi Muhtarı Ali Sezgen, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:
“Narlısaray olmasaydı kenevir tohumunu Türkiye’de bulma şansı yoktu, çünkü yıllardır bu bizim Türkiye’de, dünyada en verimli olarak ülkemizde bunu bırakmadan ekimini yapan tek Narlısaray’dır. Uyuşturucu özelliği sıfır. 31 Mart 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanımız zaten şöyle dedi; ‘Vezir ve Narlı olarak tohumları tescillenecek’ dedi. Narlısaray bu tohumları, Karadeniz Araştırma olsun, Amasya TİGEM’de yetiştirsin, çoğaltsın diye tohumları oralara verdik. Onlar da şu an yetiştiriyor ama 2019’dan sonra da şükür olsun buraya, ‘kenevir ne oldu, nasıl yaptınız, nasıl ettiniz?’ diyen bir tane siyasetçi, sizden başka gelen olmadı. Bizim elimizde, ektiğimiz kenevirlerimiz kaldı. Parasını alamadık, mağdur olduk. 3 bin 500 nüfusu olan Narlısaray’ın şu anda bin 300 nüfusu var. Bir de senede üç kez verim alınan bir arazi, 10 bin hektar arazi; işte kenevirlerin boyunu görüyorsunuz. Bu kenevirler, sulansalar 4 metre, sulanmadığı için bu kadar kaldılar. Yani biz, şu anda çok perişanız. Çok sıkıntılı durumdayız. İnşallah sesimizi yukarıdakiler duyar.” (ANKA)