Sarımsak ve siyezle tarımda bereketli bir yılı geride bıraktığımızı düşünürken kafileye ceviz de katıldı, son bir yıllık üretimde yüzde 12’lik artış göstererek…
İlimizin tarımda mesafe alabileceğine devletin inandığı kadar keşke sivil toplum örgütleri de bi kanaat getirebilse.
İlimizin mevcut ceviz üretim kapasitesinin, TÜİK’in ilimizi 15’inci sıradan 11’inci sıraya yükseldiğini gösterdiği araştırmasının çok daha üstünde olduğuna eminim…
Ne köylümüz don vurmasına karşı yeterli tedbir alıyor ne de ceviz ağaçlarındaki tüm ürün toplanabiliyor çünkü. Kimi ağacın mahsulü don kurbanı olurken kimisininki ise kuşlara nasip kalıyor.
Köylerimizde insan yokken ilimiz 4 bin 474 ton yıllık kapasiteye ulaşmış durumda…
İlimizde hakkıyla ceviz üretimi yapıldığını varsayarsak, 10 bin 631 ton yıllık kapasite ile ülkemizde birinci sıradaki Kahramanmaraş’ı geçmemiz içten bile değil.
Yıllar yılı aynı hikayeleri dinledik durduk, hani iklim dolayısıyla ilimizde ceviz verimi düşük olurdu?…
TÜİK verilerine göre ülke genelinde ceviz ağacı başına alınan ortalama verim 25 kilogramken, ilimizde meyve veren ağaç başına ortalama 31 kilogram ceviz alındı, duy da inanma.
İl şampiyonu Daday’ın geçtiğimiz yıl ürettiği 647 ton cevizin parasal değeri nedir misal?..
Aman hesap etmeye kalkmayın dudağınız uçuklar.
Kamu, toprak bulabildiği her alana ceviz fidanı dikmek için çabalıyor…
Cami bahçelerine dikilmek üzere 20 bin fidanın hazır hale getirildiğini Vali Günaydın’dan işittim misal.
İlimizin tarım değil hayvancılık memleketi olduğu, tarımsal üretimin de ancak hayvancılığa besin teşkil etmeye yönelik yapılması gerektiğini ilimizdeki tarım sektörü temsilcilerinden yıllarca dinledik durduk hatırlarsanız…
Mülki İdare tarımda ezber bozan işler yapıyor, sivil toplum örgütleri için kamuya destek olmak zamanı gelmiş olsa gerek artık.
- ••
Not 1: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Şanlıurfa’yı geçtiğimiz hafta müjdeye boğarak, Şanlıurfa’nın tarihte, bilim ve teknolojide her dönem olduğu gibi şimdi de önemli bir yerinin bulunduğuna dikkati çekti ve teknoloji ve bilim alanında kente yeni çalışmalar yapacaklarını kaydetti…
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ortaklığıyla kente bilim merkezi kazandıracağını belirten Işık, “İnşallah birlikte çalışarak bu bölgemize önemli bir bilim merkezini kazandıracağız. Bunun yanında 2 sanayi sitesini Şanlıurfa’ya kazandıracağız. Bunlardan biri matbaa diğeri de kundura sanayi sitesini bu ilimize kazandıracağız. Yine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni, mevcut organize sanayi bölgesini büyüteceğiz. Siverek’e yeni bir organize sanayi bölgesin kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üretimin altyapısını biz hazırlayacağız, yatırımcılarımız da üretecek” diye konuştu.
Görüldüğü üzre Şanlıurfa’da mevcut OSB yanına “ihtisas” OSB, mevcut sanayi siteleri yanına “ihtisas” sanayi siteleri koşar adım kuruluyor…
Darısı bir gün Kastamonu’nun başına.
Not 2: Bakanı olan iller, bakanlarının davet ettiği bakanları ağırlamayı sürdürüyorlar, Kayserili Ekonomi Bakanı Elitaş geçtiğimiz Cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ı Kayseri’de ağırladı… Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik bu sayede taleplerini bir bir sıraladı, Kayseri Kalesi’nin restorasyonundan tutun da Erciyes’e istedikleri kongre merkezine kadar.
“Beraberce Kayseri’de kültür ve sanat faaliyetlerine biraz odaklanalım” diyen Bakan Ünal, “Kayseri başarı hikayesidir. Gaziantep bu anlamda ikinci başarı öyküsü, Kahramanmaraş hızla yükseliyor” değerlendirmesinde bulundu…
Ne diyelim darısı Kastamonu’nun başına.