Kastamonu OSB ve Tosya OSB’ye ek OSB katmak, Seydiler OSB’yi geliştirmek, Taşköprü OSB’yi kurmak için mülki idaremiz, sivil toplum örgütlerimiz, müteşebbis heyetler ve siyasilerimiz büyük çaba harcıyorlar, sağ olsun var olsunlar…
Nitelikli işgücünü altyapıdan çıkarmak için OSB’lerimizin içine okul yapmayı da düşünüyoruzdur muhakkak.
Sanayinin teknik işgücünü hazırlamak ve öğrencileri “çekirdekten” meslek sahibi yapmak için ülkemizde ilk OSB okulu Antalya’da hayata geçti 2007 yılında…
“Antalya Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet ve yönetim kurulunun almış olduğu karar ile sanayicinin teknik eleman ihtiyacının karşılanması için Organize Sanayi Bölgesi içinde Türkiye’de bir ilk olarak meslek lisesi yaptırılmasına karar verilmiştir. Ana bina ve derslikler 2007-2008 yılında, atölye binaları 2008-2009 yılında hizmete girmiştir” deniyor okulun tanıtım sayfasında.
Öğretmen sayısı 96, öğrenci sayısı bin 150, derslik sayısı 38, öğretim şekli tam gün, ders başlama saati 8.20, bitiş saati 17.05…
Bir yanda okul bir yanda “alay”, “pilav üstü kuru” maşallah.
Devletimiz OSB ile Okul birlikteliğine o kadar fazla önem veriyor ki, 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda tebliğ çıkardı, “Organize Sanayi Bölgelerindeki Özel Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarında Öğrenim Gören Öğrencilere Destek Verilmesine İlişkin”…
Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortak hazırlanan tebliğ, 17 Eylül 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, 9’uncu sınıflarda her alan için aynı olmak üzere 3 bin 500 TL olacak. 10, 11 ve 12’nci sınıflarda ise alanlara göre verilecek destek tutarı 4 bin TL ile 5 bin TL arasında değişen rakamlarda.
Malatya’da 2014 yılında misal…
Doğu Anadolu’nun ve Malatya’nın ilk organize sanayi bölgesinde “OSB Özel Anadolu Teknik ve Endüstri Koleji” açılarak, kayıt yaptıran öğrencilere “okul ve staj” birlikteliği yanı sıra mezun olduktan sonra direk sahada iş imkanı bularak çalışabilme olanağı sağlandı.
Sanayide gelişme kaydetmek isteyen vilayetler “OSB-Okul” işbirliğinde, arkalarına devlet desteğini de alarak önemli örneklere imza atmayı sürdürüyorlar…
Bu örnekleri görmek ülkemiz sanayimizin geleceği açısından umut veriyor.
Ya Kastamonu ne düşünüyor bu konuda?…
Nitelikli işgücünü sanayinin gölgesinde yeşertmeyi mi yoksa mevcut meslek okulları ile OSB’ler arasındaki kilometrelerce mesafeyi korumayı mı?
•••
Not: OSB ve temel eğitim düzeyindeki meslek okullarının iç içe olması yanı sıra bir diğer zorunlu birlikteliğin de OSB ve üniversite arasında kurulması şart günümüzde…
OSB’ler için üniversite eliyle kurulan TEKNOKENT yahut TEKMER’ler gibi.
Üniversite ile devlet, sivil toplum, özel sektör birlikteliğinin muhteşem örneği olan TEKNOKENT ve TEKMER…
Özellikle gelişme sancısı çeken vilayetler açısında tam bir “ebe” görevi görüyorlar.
Sanayi ile “bilim” bir araya gelmesiyle samanlık seyran oluyor…
AR-GE, inovasyon, sürdürülebilirlik devreye giriyor.
Kastamonu OSB’leri ile üniversitemiz arasında da bu tür ilişkiler sürüp gitmektedir muhakkak…
Paylaşsalar da kamuoyu ile bu projelerin akıbetini bi aydınlansak.