Geçtiğimiz günlerde David Beckham ve Victoria Beckham’ın oğlu Brooklyn Beckham, Nicola Anne Peltz ile evlendi. Mutluluklar dileriz… Peki bu düğünü ilgi çekici yapan kısım neydi? Tam olarak şu: Brooklyn Beckham’ın, eşi Nicola’nın soyadını almasıydı. Yani “kural” tersine döndü ve bir erkek, evlendikten sonra kadının soyadını almış oldu. Tabi düğünden çok bu olay konuşuldu sosyal medyada. Brooklyn için “hanımcı” tabiri kullanılırken; David ve Victoria Beckham’ın mevcut olayı kabullenemedikleri yönündeyse komik video paylaşımları yapıldı.
Bir kadının evlenmek suretiyle yıllardan beri kullandığı soyadı, bir günde değişip adeta kadın nezdinde yeni bir kimlik yaratılması hiç tartışılmıyorken bir erkeğin kadının da soyadını alarak hayatına devam etmesinin günlerdir tartışılması, bu konuya dikkat kesilmeme sebep oldu.
Soyadımız… Bizi biz yapan en temel kişilik haklarımızdan bir tanesi. Buna rağmen evlilik birliğinin kurulmasıyla, bizi biz yapan bu haktan bir anda vazgeçerek adeta yeni bir kişiliğe bürünüyoruz ve daha da zoru eğer evlilik birliği sonlanı payrılırsak da yıllardır eşinin soyadıyla tanınmışken bir anda evlenmeden önceki soyadına geçerek yeni baştan bir kişilik inşa etmeye çalışıyoruz. Bu zorlukların kolay yolu yok mu? Var… Eğer evlilik birliği içinde eşinizin soyadıyla tanınırsanız (yani bir menfaatiniz varsa) boşandıktan sonra da kocanın soyadını kullanmanın “kocaya zarar vermemesi” koşuluyla, o soyadını kullanmaya devam edebilirsiniz. Sağ olsunlar, lütfetmişler… Evlenirken “benim soyadımı taşıyacaksın, kendi soyadını kullanmana ne gerek var?” gibi gururla tabiri caizse soyadını pazarlamaya çalışan kişi, boşandıktan sonra kadının, kendi soyadını kullanmaya devam etmek istemesi halinde ne yazık ki “benim soyadımla prim yapamazsın.” şeklindealınganlık gösteriyor.
İkinci bir seçeneğiniz ise, evlendikten sonra hem kendi soyadınızı hem de kocanızın soyadını bir arada kullanmak. Ancak orada da “usul”, evlilik birliğiyle kocanın soyadını almak olduğu için eğer kendi soyadınızı kullanmak istiyorsanız ya evlilik başvurusunda ya da evlendikten sonra ilgili kuruma dilekçeyle başvuruda bulunmalısınız. Bu olay sadece banaabsürt gelmiyordur umarım… Ben neden bugüne kadar kullandığım soyadımı kullanmaya devam edebilmek için dilekçe yazarak talep edeyim? Aa, ama durun! Daha da absürdü var, bitmedi. Eğer evlendikten sonra sadece kendi soyadınızı kullanmak istiyorsanız salt dilekçe yetmez, dava açmalısınız. Bayağı, Aile Mahkemesi’nden “evlilik birliği öncesinde kullandığım soyadımı, evlilik birliği içerisinde de kullanmaya devam etmek istiyorum.” şeklinde talepte bulunmanız lazım. Bir de tabi bu durum, günlük hayattaki iş ve işlemlerinizde eşiniz ve sizin soyadınızın farklı olması,sizi sürekli açıklama yapmak zorunda bırakacağı gerçeğiyle karşı karşıya bırakıyor.
Yani kadınlar, hayatın her alanında mücadele ederken bir de soyadı sorunuyla mücadele etmeye çalışıyor. Bir bu mu kaldı? demeyin lütfen… Çünkü sorunların hepsi birbiri üzerine inşa ediliyor ve büyüdükçe bir bütün haline geliyor. O yüzden evet, bu kaldı. Yukarıda bahsedilen engellerle karşılaşmaya gerek olmadan her bireyin soyadını değiştirip değiştirmemekte özgür ve eşit olduğu yarınlarda buluşmak dileğiyle…
Av.SEDA ÇETİN