Eğitim-İş Kastamonu Şubesi’nin 2019’dan bu yana vermekte olduğu “İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü”nün bu yılki sahibi, Eğitimci-Yazar Mehmet Saydur oldu.
Saydur’un, Köy Ensitülerinin kuruluşunun 82. Yılında verilen bu yılki ödüle, “Eğitimci ve Araştırmacı Kişiliğiyle İsmail Mahir Efendi”, “Bir Eğitmen Kursunun Kuruluş Destanı / Göl 1938”in yanı sıra Rıfat Ilgaz üzerine yazdıkları, eğitim ve kültür dünyasına kattıkları ve Göl Köy Enstitüsünün 1939-1946, ve 1947-1954 yılları arasını kapsayan belgesel roman çalışmasından dolayı layık görüldüğü açıklandı.
Eğitim-İş Kastamonu Şubesi’nin 2019’dan bu yana vermekte olduğu “İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü”nün bu yılki sahibi, Eğitimci-Yazar Mehmet Saydur oldu.
Sendikanın şube yönetimi tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada şöyle denildi:
“Bilindiği gibi Eğitim-İş Kastamonu Şubesi olarak, Köy Enstitülerinin fikir babası Kastamonu Araç kökenli eğitimci siyasetçi İsmail Mahir Efendi ve bir döneme damgasını vuran Köy Enstitüleri anısına, 2019 yılından başlayarak “İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü” vermeye başlamıştık.
Ödüllerimiz, Köy Enstitüleri, eğitim ve öğretmen konulu çalışmaları ve eserlerinden dolayı, 2019’da Sayın Niyazi Altunya’ya, 2020’de Sayın Mustafa Gazalcı’ya ve 2021 yılında da Sayın Alper Akçam’a verilmiştir.
Şube Yönetim Kurulumuz, 2022 ödünün de eğitimci ve araştırmacı kişiliğiyle İsmail Mahir Efendi, Bir Eğitmen Kursunun Kuruluş Destanı Göl 1938’in yanı sıra Rıfat Ilgaz üzerine yazdığı aydınlatıcı yapıtlarla eğitim ve kültür dünyamıza yaptığı katkılardan; ayrıca Göl Köy Enstitüsünün 1939-1946, ve 1947-1954 yılları arasını kapsayan belgesel roman çalışmasından dolayı Sayın Mehmet Saydur’a verilmesini uygun bulmuştur.
Sayın Mehmet Saydur’u kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz. Ödül programı Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecektir.”
——————-
Mehmet Saydur kimdir?
1957 (nüfusta 1958) yılında Kastamonu Merkez Ortaköy’de doğdu.
İlkokulu köyünde, ortaokul ve öğretmen okulunu Kastamonu’da okudu.
Araç, Kastamonu, Çayeli, Pazar, Ankara, Çamlıhemşin’de ilkokul öğretmenliği yaptı.
Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi ve Teftişi Anabilim Dalını bitirdikten sonra sırasıyla İstanbul, Zonguldak, Bartın, İstanbul, Kastamonu, Bursa, Kırklareli illerinde ilköğretim/maarif müfettişi olarak çalıştı.
Şimdilerde aynı görevle Kastamonu’da çalışmaktadır.
İlk yazısı Nisan 1981’de Kastamonu gazetesinde yayınlanmıştır.
Bu gazetenin yanında Sepetçioğlu, Cide Postası, Abana, Bartın, Cumhuriyet gibi gazetelerde; Öğretmen Dünyası, Çağdaş Eğitim, Yeni Hayat, Varlık gibi dergilerde yazdı.
Elliden çok ders ve yardımcı ders kitabına da imza atan Saydur’un kültür alanındaki diğer yapıtları şunlardır:
- ARAŞTIRMA:
– Bir Tonguç Okulu Göl Köy Enstitüsü (Görkem Yayınları: 1994),
– Markopaşa Gerçeği (Çınar Yayınları: 2002, 2013),
– Göl 1938 (Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dili ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü 2020 / Öğretmen Dünyası Yayınları: 2019),
- YAŞAM ÖYKÜSÜ (Biyografi):
– Biz de Yaşadık (Çınar Yayınları: 1998),
– Köy Enstitülerinin Düşün Babası İsmail Mahir Efendi (N.Atuf Kansu Eğitbilim Araştırmaları Ödülü 2018 / Kaynak Yayınları: 2018),
- ANI:
– Rıfat Ilgaz’lı Yıllar (Çınar Yayınları: 1994, 2006),
- BELGESEL ROMAN:
– Aklın Varsa Göl’e Git (Basıma hazır),
– Yıkım (Basıma hazır)
- DENEME:
– İki İleri Bir Geri (Basıma hazır).
- ÇOCUK YAZINI:
Roman:
– Baba Kitapçı (Basıma hazır),
– Eğitmen Dede (Basıma hazır),
- Öykü:
– Dedemin Doğası (Basıma hazır),
- Anı:
– Güdük ile Kel Mahmut (Basıma hazır).