Vilayet Konağı altında yer alan ve özel bir projeyle yenilenen Kent Müzesi ziyarete açıldı.
Kastamonu’nun kültürel belleğinin korunması, kentli kimliğinin güçlendirilmesi ile kentli aidiyetinin oluşturulması adına kentin kültürel, tarihsel, turistik, sosyal ve ekonomik varlıklarının gösterilebilmesi ve yarına aktarılabilmesini amaçlayan Kent Müzesi, Valiliğin gerçekleştirdiği yeni projeyle çok daha kapsamlı ve ilgi odağı olacak bir görünüme kavuştu.
İlk olarak Tarihi Kentler Birliği’nin tavsiye kararı doğrultusunda 2002 yılında kurulan Kent Tarihi Müzesi’ni daha kapsamlı hale getiren projeyle yenilenen müze, Kastamonu Valiliği ve Kastamonu İl Özel idaresi Genel Sekreterliği bünyesinde hizmet verecek.
4 ana bölümden oluşan Kent Müzesi’nde ilk bölüm ilin jeolojik tarihi ve flora-fauna özelliklerini, ikinci bölüm kentin arkeolojik ve tarihsel özelliklerini, üçüncü bölüm Kastamonu’nun ülkenin korunmuş en geniş mimari mirasından birine sahip olmasından dolayı mimari kültürünü, dördüncü bölüm ise kentin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatını içeriyor. Müzenin ek bölümü ise çocuk atölyesi ve geçici sergi alanı olarak düzenlendi.
Kent Müzesi’nin tanıtımıyla ilgili yapılan paylaşımda şu bilgiler aktarıldı:
“Dünyada günümüz kent müzeciliğin temel amaçlarından biri de “kent belleğinin” oluşturulmasıdır. Özellikle aynılaşan bir dünyada, hızla unutulan geçmiş kültürel miras gibi tehlikelere karşında, kentlerin kültür ve geçmiş belleklerinin korunması kent müzeleri bir arşiv mekânı olarak öne çıkarmaktadır. Kastamonu Kent Müzesinde oluşturulan ve kent kültürü araştırmalarına yönelik kütüphane ve bilgi işlem merkezimiz ile sahip olduğumuz kolleksiyonlar ile bağışlanmakta olan kentin belleği olan fotoğraf, efemera, belge vb. birçok unsur fiziksel ve dijital olarak kollekte edilerek, bilgi olarak yeniden üretimlerle müze arşivini oluşturacaktır.”