- Atık Su Arıtma Tesisi’nin tarımsal sulama ile ilgili taşıdığı öneme dikkat çeken Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, “Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandığında ilimiz büyük bir ölçüde tarımsal ürününün karşılandığı bölgede sulama çok daha sağlıklı şekilde yapılacak” dedi ve tesisinbir gecikme olmazsa Mart ayı içinde teslim edileceğini açıkladı.
- Hedeflerinin Atık Su Arıtma Tesisi projesinin ardından içme suyu ve altyapı projeleri olduğunu belirten Vidinlioğlu, yüksek maliyetli bu projeleri gerçekleştirme konusunda İçişleri Bakanı Soylu’nun irade gösterdiğini, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakçı’nın da AB fonlarının başında bulunduğunu ifade etti.
Kastamonu Belediye Meclisi, 2022 yılının ilk toplantısını yaptı.
Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu başkanlığında önceki akşam yapılan toplantıda Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’nin akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek talepte bulunduğu ücret artışı, Candaroğulları ve Kuzeykent mahallelerindeki arsaların satışı, Ukrayna Rivne ile kardeş şehir olma konuları görüşüldü.
Meclis oturumunda ilk olarak Denetim Komisyonu belirlendi. Yapılan oylama neticesinde AK Parti’den Nevzat Birgen ile Hüseyin Aydın, MHP’den Nevin Karaca, Nurten Ciğerci ile Seyfettin Rençber üyeliklere seçilen isimler oldu.
Meclis toplantısının son bölümünde ise Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, bazı değerlendirmelerde bulunurken Atık Su Arıtma Tesisi’nin tarımsal sulama ile ilgili taşıdığı öneme dikkat çekti.
Atık Su Arıtma Tesisi’nin son durumu hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Vidinlioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Atık Su Arıtma Tesisi tamamlandığında ilimiz büyük bir ölçüde tarımsal ürününün karşılandığı bölgede sulama çok daha sağlıklı şekilde yapılacak. İnşallah, Mart ayı içinde de teslim edilecek. Enerjisini kendi üreten, güç bazlı arıtmasını yapan ve geriye de bin 800 kalorilik bir yakıt ya da gübre olarak kullanabileceğiniz katı atık bırakan bir tesisi hizmete açmış olacağız. Bugün itibariyle, bu tesisin maliyeti 180 milyon TL’dir. Hemen hemen 2045’lere kadar da Kastamonu’nun ihtiyacını karşılayacak kapasitedir. İlave de yapılabilecek yerimiz de var. Öyle zannediyorum ki, şehrin önümüzdeki 30-40 yılında atık su arıtmayla ilgili bir şey konuşulmayacak. Buna içme suyu ve altyapı da monteydi. Fakat maliyetler çok yüksek olduğundan ikiye bölündü. İnşallah o yönde; sayın Bakanımız da bir irade gösterdiler, onunla ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Çarşamba günü Dışişleri Bakan Yardımcımız, hemşehrimiz Faruk Kaymakçı geleceklerdi fakat sabah aradıCovid olduğunu söyledi. Buradan da kendisine şifa dileklerini iletelim. O da Avrupa Birliği fonlarının başında. Atık su arıtmanın hemen akabinde içme suyu ve alt yapımızı da buna monte ederiz çünkü her gün 3-4 tane yerden patlak var, basınca dayanmıyor. Şehir büyüdü, dolayısıyla altyapı artık yeterli değil.”
”100 BİN FİDE DAĞITACAĞIZ”
Kendir üretimi arttığında toprağın daha temiz olacağını söyleyen Vidinlioğlu, “Çünkü, eskiler bilir. Kendir ekilen tarlada ertesi sene çok ot olmaz. Kendir, kendi temizliğini yapan bir bitkidir ve çevreyi de müthiş temizler. Son iki yılda, bir yıl 45, diğer yıl 60 bin dağıtmıştık, inşallah bu yıl tek seferde; yüz bin dağıtacağız. Salatalık, domates ve biber fidelerini hemşerilerimizle buluşturacağız. Hiç bir safhasında kimyasal kullanmıyoruz. Dolayısıyla bunlar tamamen atalık tohum, hiç bir şekilde asıl yapısında değişiklik olmayan ürünler” dedi.